Skip to main content

Να δοθούν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία και να αρθούν οι περιορισμοί στη χρήση δυτικών όπλων, ζητά ο Μπορέλ

Alexandros Michailidis / SOOC

Κατηγόρησε τα ρωσικά πλήγματα κατά ουκρανικών υποδομών

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ χαιρέτισε την εισβολή του ουκρανικού στρατού στην περιοχή του Κουρσκ, χαρακτηρίζοντάς την «στρατηγική τόλμη».

Παράλληλα ζήτησε να δοθούν στο Κίεβο περισσότερα όπλα αεράμυνας και να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στα πλήγματα κατά της Ρωσίας με δυτικά όπλα, μιλώντας κατά την άφιξή του στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ μαζί με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα.

«Η Ουκρανία επέδειξε μεγάλη στρατηγική τόλμη εξαπολύοντας επιθέσεις εντός του ρωσικού εδάφους. Πρόκειται για σημαντική στρατηγική είδηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπορέλ.

Κατηγόρησε τη Ρωσία για πλήγματα αντιποίνων κατά των υποδομών της Ουκρανίας, τα οποία, όπως είπε, θα «βάλουν την Ουκρανία στο σκοτάδι και στο κρύο».

«Τα συστήματα αεράμυνας ήταν κρίσιμα πριν από το καλοκαίρι. Εξακολουθούν να είναι πολύ πιο κρίσιμα σήμερα. Αυτό θα είναι το πρώτο σημείο ενός πολύ σημαντικού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ αναγνώρισε ότι θα ήταν δύσκολο για τις χώρες της ΕΕ να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους να προμηθεύσουν το Κίεβο με συστήματα αεράμυνας χωρίς καθυστερήσεις.

«Είναι πολύ εύκολο να υπόσχεσαι, αλλά είναι λίγο πιο δύσκολο να το υλοποιείς. Θα πιέσουμε τα κράτη μέλη να εκπληρώσουν τις ανακοινωθείσες δεσμεύσεις τους στον τομέα της αεράμυνας», δήλωσε.

Ζήτησε την πλήρη χρήση των δυτικών όπλων κατά της Ρωσίας και την άρση όλων των σχετικών περιορισμών. Διαφορετικά, είπε, «αυτά τα όπλα είναι άχρηστα».

Τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για άρση «των περιορισμών στη χρήση των όπλων εναντίον ρωσικών στρατιωτικών στόχων».