Πρώτα σημειώθηκαν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Λίγες ώρες αργότερα, τεθωρακισμένα οχήματα, εκατοντάδες στρατιώτες, μπουλντόζες και ελεύθεροι σκοπευτές αναπτύχθηκαν σε τέσσερις πόλεις Τζενίν, Ναμπλούς, Τούμπας και Τουλκαρέμ – και σε τρεις καταυλισμούς προσφύγων, στη βόρεια Δυτική Όχθη.
Συνολικά, τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην επιχείρηση, που ξεκίνησε την Τετάρτη.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη εδώ και 22 χρόνια που τελείωσε η δεύτερη Ιντιφάδα, το 2002.
Ο ισραηλινός στρατός κάνει λόγο για «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» που στοχεύει Παλαιστίνιους «τρομοκράτες», μετά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας κοντά σε συναγωγή στο Τελ Αβίβ, την περασμένη εβδομάδα.
Ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών, Ισραελ Κάτζ κατηγόρησε το Ιράν ότι θέλει να «εγκαταστήσει ένα τρομοκρατικό μέτωπο» στη Δυτική Όχθη.
Ο Κατζ ονειρεύεται πάντως να εκδιώξει τους Παλαιστίνιους και από τη Δυτική Όχθη . Ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να εξετάσει το ενδεχόμενο προσωρινής εκτόπισης Παλαιστινίων στο πλαίσιο της επιχείρησης στη Δυτική Όχθη . «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατική απειλή ακριβώς όπως αντιμετωπίζουμε την τρομοκρατική υποδομή στη Γάζα, η οποία περιλαμβάνει την προσωρινή εκκένωση Παλαιστινίων αμάχων και οποιαδήποτε άλλα απαραίτητα μέτρα», έγραψε στο Χ ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.
Δυτική Όχθη: Αιματηρές ισραηλινές επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα – 10 νεκροί
Η Δυτική Όχθη
Η Δυτική Όχθη βρίσκεται δυτικά του ποταμού Ιορδάνη και ανατολικά της Ιερουσαλήμ. Οι ιδρυτές του σύγχρονου Ισραήλ συμφώνησαν το 1947 ότι το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Όχθης θα ήταν τμήμα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.
Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967. Οι Συμφωνίες του Όσλο του 1993 παραχώρησαν στους Παλαιστίνιους μια αυτόνομη διοίκηση στη Δυτική Όχθη, όπως και στη Γάζα. Το 2005, το Ισραήλ αποσύρθηκε πλήρως από τη Λωρίδα της Γάζας, για να την καταλάβει και πάλι ,μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου .
Παρά τις συμφωνίες του Όσλο, το Ισραήλ έχει χτίσει κάπου 200 οικισμούς εποίκων στη Δυτική Όχθη τις τελευταίες δεκαετίες, με τον ΟΗΕ να κάνει λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Εκτός λοιπόν από περίπου 3,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους κατοίκους, περισσότεροι από 490.000 Ισραηλινοί έποικοι ζουν τώρα στη Δυτική Όχθη.
Θέλουν την προσάρτηση
Το όνειρο των ακροδεξιών κύκλων και των εποίκων είναι πάντως η προσάρτηση της Δυτικής Όχθης στο Ισραήλ και ήδη γίνονται βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, αν ακόμη και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου θεωρεί πώς «δεν είναι ρεαλιστικός στόχος». Η περιοχή πάντως ,ενώ διοικούνταν στο παρελθόν από τον ισραηλινό στρατό, στις 29 Μαΐου του τρέχοντος έτους, μεταφέρθηκαν πολυάριθμες αρμοδιότητες σε μια ισραηλινή πολιτική διοίκηση.
Στην διαδικασία προσάρτησης πρωτοστατεί ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, που θεωρείται εκπρόσωπος των ακραίων εποίκων. Σε ομιλία του στις 9 Ιουνίου σε συνέδριο εποίκων, ο Σμότριτς αποκάλυψε ότι οι αρμόδιοι διοικητές εξακολουθούν μεν να βρίσκονται στο Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, αλλά δεν υπάγονται πλέον στη στρατιωτική ηγεσία, αλλά σε «ένα ξεχωριστό, πολιτικό σύστημα. Μια διοικητική διαχείριση που γίνεται αποδεκτή ως μέρος της κυβέρνησης».Στο πλαίσιο αυτό, η βία στη Δυτική Όχθη συνεχίζει να κλιμακώνεται από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.
Ο διοικητής των ισραηλινών στρατευμάτων στην Δυτική Όχθη παραδέχτηκε μάλιστα ότι οι δυνάμεις του δεν μπόρεσαν στα μέσα Αυγούστου να προστατεύσουν ένα παλαιστινιακό χωριό από μια επιδρομή ένοπλων Εβραίων εποίκων ,που άφησαν πίσω τους έναν νεκρό.
Κλιμακώνεται η βία
Την περασμένη εβδομάδα, τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι 128 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 26 παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους από Ισραηλινούς στρατιώτες ή εποίκους στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου. Η Παλαιστινιακή Αρχή κάνει λόγο για συνολικά 607 Παλαιστίνιους νεκρούς στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ,
Σύμφωνα με ισραηλινές αναφορές, τουλάχιστον 16 Ισραηλινοί, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών, έχουν σκοτωθεί σε παλαιστινιακές επιθέσεις.
Οι ακραίες φωνές στο Ισραήλ επιδιώκουν πάντως, οι αρχές ασφαλείας να ενεργήσουν στη Δυτική Όχθη «με τον ίδιο τρόπο που έκαναν για την εξάλειψη της υποδομής των τρομοκρατών στη Γάζα», όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ισραελ Κατζ στο ραδιόφωνο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (OHCHR) καταδίκασε την «ολοένα και πιο στρατιωτική απάντηση» των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Το OHCHR αναφέρει ότι η πρόσφατη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη διεξάγεται «με τρόπο που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και κινδυνεύει να πυροδοτήσει περαιτέρω μια ήδη εκρηκτική κατάσταση».