Skip to main content

Μπορέλ: Η Τουρκία να κατανοήσει τον ρόλο της Ε.Ε. με σεβασμό στις θέσεις των κρατών-μελών

REUTERS/Sarah Meyssonnier

«Όλα μπορούν να λυθούν με διάλογο και καλή θέληση» τόνισε

Ικανοποιημένος για τη συμμετοχή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., εμφανίστηκε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, επισημαίνοντας ότι ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθούν τα ευρωτουρκικά ζητήματα.

Προσερχόμενος στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, στις Βρυξέλλες, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια που προσκαλείται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε άτυπο Συμβούλιο της Ε.Ε. και ευχαρίστησε όλους όσους επέτρεψαν να ληφθεί αυτή η απόφαση.

Η «ώρα της αλήθειας» για την Τουρκία για Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό, σήμερα στις Βρυξέλλες

«Είναι σημαντικό για την Τουρκία να κατανοήσει τον ρόλο της Ε.Ε. με σεβασμό στις θέσεις των κρατών-μελών μας – της Κύπρου – που έχει δύσκολες σχέσεις με την Τουρκία», δήλωσε ο κ. Μπορέλ , σημειώνοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να προσπαθήσουμε να λύσουμε την κατάσταση είναι ο διάλογος.

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών έχει προσκληθεί στο γεύμα εργασίας των 27 υπουργών εξωτερικών της Ε.Ε. και στο περιθώριο θα έχει διμερείς συνομιλίες με ορισμένους υπουργούς – ανάμεσά τους ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο κ. Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές οι συνομιλίες θα είναι θετικές ως προς την αντιμετώπιση των θεμάτων που έχει η Ε.Ε. σε σχέση με την Τουρκία. «Αυτή είναι μια καλή πρωτοβουλία. Όλα μπορούν να λυθούν με διάλογο και καλή θέληση», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ