Skip to main content

Ο Ντούροφ του Telegram στο στόχαστρο και για άσκηση βίας κατά παιδιού του

REUTERS/Albert Gea/File Photo

Πρόκειται για μία ξεχωριστή υπόθεση - Οι καταγγελίες έγιναν το 2023

Αντιμέτωπος με ακόμη μία σοβαρή κατηγορία φαίνεται να βρίσκεται ο Πάβελ Ντούροφ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Telegram, γνωστός και ως «Ρώσος Έλον Μασκ» για τις θέσεις του ή «Ρώσος Ζάκερμπεργκ», για την επιτυχία του στον χώρο των social media.

Ο Ντούροφ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram, που συνελήφθη στη Γαλλία με κατηγορίες σύνδεσης με το οργανωμένο έγκλημα, αποτελεί επίσης στόχο έρευνας για άσκηση «σοβαρής βίας» σε ένα από τα παιδιά του στο Παρίσι, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) επικαλούμενο καλά πληροφορημένη πηγή.

Η έρευνα που ανατέθηκε στην OFMIN, την αρμόδια υπηρεσία για τη δίωξη εγκλημάτων σε βάρος ανηλίκων, μόλις άνοιξε, δήλωσε η πηγή στο πρακτορείο, προσθέτοντας ότι φαίνεται να αφορά τη συμπεριφορά του εναντίον του γιου του, που γεννήθηκε το 2017 και πήγαινε σχολείο στο Παρίσι.

Το αγοράκι ζει πλέον στην Ελβετία με τη μητέρα του. Εκείνη κατέθεσε το 2023 μήνυση στην Ελβετία, κατηγορώντας τον πρώην σύντροφό της για άσκηση βίας, εξήγησε στο AFP η ίδια πηγή.

Η σύλληψη του Σαββάτου

Ο δισεκατομμυριούχος, Πάβελ Ντούροφ, συνελήφθη το Σάββατο στη Γαλλία κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Μπουρζέ, κοντά στο Παρίσι, όπου επρόκειτο να δειπνήσει.

Η γαλλική δικαιοσύνη τον κατηγορεί ότι δεν ενήργησε κατά της διάδοσης περιεχομένου εγκληματικού χαρακτήρα (διακίνηση ναρκωτικών, παιδική πορνογραφία, απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram που ίδρυσε το 2013 με τον αδελφό του, Νικολάι, και η οποία έχει περισσότερους από 900 εκατομμύρια χρήστες.

Η προσωρινή του κράτηση διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ημέρες και παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον της δικαιοσύνης.

Και η αντιπαράθεση για τα όρια της ελευθερίας του λόγου

Η σύλληψή του έχει πυροδοτήσει μία έντονη δημόσια αντιπαράθεση για την ελευθερία του λόγου και τον ρόλο των social media.

Το Telegram τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε βασική πηγή ενημέρωσης για τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα. Κατηγορείται ωστόσο ότι επιτρέπει και περιεχόμενο από ακραίες, ακόμη και τρομοκρατικές οργανώσεις.

Πηγή: AFP