Skip to main content

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ο δράστης έψαχνε μαζική εκδήλωση… ακόμη και του Μπάιντεν

REUTERS/Aaron Josefczyk

Κανείς δεν μπορεί να πει ακόμη ποιο ήταν το κίνητρο του δράστη

Ο 20χρονος Τόμας Κρουκς, που άνοιξε πυρ σε προεκλογική συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ, θέλοντας να σκοτώσει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, για να πέσει τελικά νεκρός ο ίδιος, αναζήτησε περισσότερες από 60 φορές πληροφορίες πριν επιλέξει τον χρόνο και τον τρόπο επίθεσης.

Σύμφωνα με στελέχη του FBI ο 20χρονος έκανε συνεχείς αναζητήσεις τόσο για τον Τραμπ όσο και για τον μέχρι πρότινος αντίπαλό του, τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, μέχρι να επιλέξει τη συγκέντρωση του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, στις αρχές Ιουλίου.

«Παρατηρήσαμε μια συνεχή, λεπτομερή προσπάθεια να σχεδιάσει μια επίθεση σε ορισμένες εκδηλώσεις, κάτι που σημαίνει ότι εξέταζε οποιαδήποτε εκδήλωση ή στόχο», είπε ο Κέβιν Ρότζεκ, ο επικεφαλής του FBI στη δυτική Πενσιλβάνια, ενημερώνοντας τηλεφωνικά τους δημοσιογράφους.

Ο Ρότζεκ είπε ότι ο Κρουκς έστρεψε όλη την προσοχή του στη συγκέντρωση του Τραμπ, όταν ανακοινώθηκε ότι θα γίνει στις αρχές Ιουλίου «και τη θεώρησε στόχο ευκαιρίας».

Θολό ακόμη το κίνητρο

Το FBI ακόμη δεν έχει καταφέρει να διευκρινίσει ποιο ήταν το κίνητρο του Κρουκς όταν επιχείρησε να δολοφονήσει τον Τραμπ σε αυτήν την προεκλογική συγκέντρωση, στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνιας, στις 13 Ιουλίου. Οι αναζητήσεις του στο διαδίκτυο δείχνουν ότι ενδιαφερόταν για ένα μίγμα ιδεολογιών αλλά δεν υπάρχει σαφής ένδειξη ότι υποκινήθηκε από μια συγκεκριμένη αριστερή ή δεξιά ιδεολογία, πρόσθεσε ο Ρότζεκ.

Εξάλλου, δεν βρέθηκε καμία απόδειξη ότι ο Κρουκς συνεργαζόταν με άλλα πρόσωπα ή ότι τον κατεύθυνε κάποια ξένη δύναμη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ