Skip to main content

Ουκρανία: Θέλει ο Ζελένσκι να εμπλέξει άμεσα τις ΗΠΑ σε πόλεμο με την Ρωσία; Οι φόβοι του Μπάιντεν

REUTERS/Kevin Mohatt

Οι ΗΠΑ βάζουν όρια, και δεν θεωρούν αμελητέες τις απειλές Πούτιν για πυρηνικά όπλα

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε σε πλήρη κλίμακα στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ επιμένουν ότι στόχος τους είναι να βοηθήσουν την Ουκρανία να υπερασπιστεί το έδαφός της και να επιβιώσει ως κυρίαρχο κράτος.

Αλλά με την επίθεσή της στο Κουρσκ, το Κίεβο δεν πέρασε μόνο τα σύνορα της Ρωσίας. Έχει περάσει και τις κόκκινες γραμμές της Ουάσινγκτον, αναφέρουν οι Financial Times.

Οποιαδήποτε υπόνοια ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να μεταφερθεί στη Ρωσία έχει θεωρηθεί επικίνδυνη.

«Αφελείς οι κόκκινες γραμμές»

Στον απόηχο της εισβολής στο Κουρσκ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιφρονώντας τους περιορισμούς που έθεσε η Αμερική στις πολεμικές προσπάθειες της Ουκρανίας, καταγγέλλοντας την «αφελή, απατηλή έννοια των λεγόμενων κόκκινων γραμμών τις οποίες επικαλούνται ορισμένοι σύμμαχοι».

Η άποψη αυτή, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, έχει πλέον «καταρρεύσει».

Αλλά έχει;

Απεριόριστη στήριξη της Ουκρανίας ή τρίτος παγκόσμιος πόλεμος;

Κατά την έναρξη της σύγκρουσης, ο Τζο Μπάιντεν έθεσε δύο στόχους. Ο πρώτος ήταν να στηρίξει την Ουκρανία. Ο δεύτερος, να αποφευχθεί ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος.

Αν αναγκάζονταν να επιλέξουν μεταξύ αυτών των δύο στόχων, οι ΗΠΑ θα επέλεγαν σαφώς τον δεύτερο. Αλλά η Ουκρανία μάχεται για την επιβίωσή της και δεν θα είχε καμία αντίρρηση για εμπλοκή των ΗΠΑ σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το πρόσφατο βιβλίο του Ντέιβιντ Σάνγκερ, ο Μπάιντεν, μιλώντας στους στενούς του συμβούλους, άφησε να εννοηθεί ότι ο Ζελένσκι προσπαθεί σκόπιμα να παρασύρει την Αμερική σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Τα όρια που βάζουν στον Ζελένσκι

Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά προσεκτικές όσον αφορά τα είδη των όπλων που προμηθεύουν στην Ουκρανία.

Όταν παραδόθηκαν για πρώτη φορά πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς Himars στην Ουκρανία, η αμερικανική κυβέρνηση έθεσε όρια στο πόσο μακριά θα μπορούσαν να εκτοξευθούν.

Μόλις τον Μάιο η Ουάσινγκτον έδωσε την άδεια να χρησιμοποιηθεί ο οπλισμός που προμήθευσαν την Ουκρανία εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας, αλλά μόνο κοντά στο Χαρκοβο, ώστε να μπορούν να αμυνθούν.

Οι απαγορεύσεις όμως για τους Himars εξακολουθούν να ισχύουν, με τους Ουκρανούς να πιέζουν σκληρά για την άρση τους, παραπονούμενοι εδώ και καιρό ότι η επιφυλακτικότητα των ισχυρότερων συμμάχων τους σημαίνει ότι καλούνται να πολεμήσουν με τα χέρια δεμένα

«Η Ρωσία είναι ελεύθερη να χτυπήσει βαθιά μέσα στην Ουκρανία, αλλά η Ουκρανία απαγορεύεται να ανταποδώσει» λένε.

«Κάντο όπως το Ισραήλ»

Τόσο η ουκρανική όσο και η αμερικανική κυβέρνηση λένε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ενημερώθηκε για την επίθεση στο Κουρσκ πριν αυτή πραγματοποιηθεί.

Αν και είναι σαφώς προς το συμφέρον της Αμερικής να αρνηθεί την άμεση εμπλοκή της στο σχεδιασμό της επίθεσης σε ρωσικό έδαφος, αυτό φαίνεται να ισχύει.

Με την επίθεση στο Κουρσκ, οι Ουκρανοί ακολούθησαν το παράδειγμα του Ισραήλ – αναλαμβάνοντας στρατιωτική δράση που δεν έχει εγκριθεί στην Ουάσιγκτον.

Τόσο για την Ουκρανία όσο και για το Ισραήλ ισχύει το ότι  εάν η δράση είναι επιτυχής, θα λάβει εκ των υστέρων έγκριση από την Αμερική. Αν αποτύχουν, οι ΗΠΑ θα τους βοηθήσουν τελικά να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Αμφιβολίες για το πόσο θα διαρκέσει η νίκη στο Κουρσκ

Προς το παρόν, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία στην Ουάσινγκτον για την επίθεση στο Κουρσκ -καθώς παραμένουν οι αμφιβολίες για το κατά πόσο οι δυνάμεις του Κιέβου μπορούν να κρατήσουν το έδαφος που κατέλαβαν και να αντισταθούν στις ρωσικές επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Αλλά ακόμη και η ουκρανική επιτυχία είναι απίθανο να οδηγήσει τις ΗΠΑ να άρουν την επιφυλακτικότητά τους

Οι Αμερικανοί εξακολουθούν να είναι αποφασισμένοι να αποφύγουν μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία και λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους την απειλή της πυρηνικής σύγκρουσης, καθώς γνωρίζουν ότι η Ρωσία κάνει συνεχείς ασκήσεις για τη χρήση πυρηνικών όπλων..

Το 2022, υποκλοπές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών κατέγραψαν λεπτομερείς συνομιλίες μεταξύ Ρώσων στρατιωτικών αξιωματούχων σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων. Αν και είναι πιθανό  ορισμένες από αυτές τις συνομιλίες αποσκοπούσαν στο να υποκλαπούν, οι Αμερικανοί δεν τις αγνόησαν, με τον σύμβουλο  εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, να προειδοποιεί τη Ρωσία για «καταστροφικές συνέπειες» σε περίπτωση που προχωρήσει σε πυρηνική επίθεση.

«Οι Ουκρανοί βαδίζουν … ακριβώς πάνω της».

Παρόλα αυτά αντί να σέβονται τις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους τις παρέκαμψαν σταδιακά – τεστάροντας πόσο μακριά θα μπορούσε να ωθηθεί ο Πούτιν μέσω της σταδιακής κλιμάκωσης.

Ο Φιλιπς Ο’ Μπράιαν του Πανεπιστημίου του Σεντ Άντριους υποστηρίζει ότι μια εισβολή στη Ρωσία «ήταν πάντα η τελευταία  κόκκινη γραμμή για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Και οι Ουκρανοί βαδίζουν … ακριβώς πάνω της».

naftemporiki.gr