Να ασκήσει περισσότερο έλεγχο στο διαδίκτυο -το οποίο ήδη τελεί υπό δρακόντειους περιορισμούς- ζήτησε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν από τη νέα κυβέρνηση.
«Αυτό που έχει σημασία, είναι το κράτος δικαίου να εφαρμόζεται στον κυβερνοχώρο, έχω πει μερικές φορές ότι ο κυβερνοχώρος αφέθηκε στην τύχη του», δήλωσε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ ενώπιον των μελών της κυβέρνησης, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Η πρόσβαση φιλτράρεται σε μεγάλο βαθμό ή περιορίζεται
Στο Ιράν, η πρόσβαση στο διαδίκτυο, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φιλτράρεται σε μεγάλο βαθμό ή περιορίζεται από τις αρχές: χωρίς λογισμικό τύπου VPN κατά της λογοκρισίας, οι περισσότερες ιστοσελίδες που φιλοξενούνται εκτός της χώρας, δεν είναι προσβάσιμες.
«Εάν δεν έχετε νόμο, δημιουργείστε έναν», δήλωσε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ.
Μετά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν το 2022 λόγω του θανάτου ενώ κρατείτο της Μαχσά Αμινί, μιας κοπέλας που συνελήφθη γιατί παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα, το Ιράν μπλόκαρε το Instagram και το WhatsApp, τις εφαρμογές που χρησιμοποιούνταν περισσότερο μετά τον αποκλεισμό των πλατφορμών Youtube, Facebook, Telegram, Twitter και Tiktok τα τελευταία χρόνια.
Και το Ιράν προειδοποίησε ότι το WhatsApp και το Instagram θα μπορούσαν να λάβουν άδεια να λειτουργούν μόνο αν διαθέτουν έναν νομικό εκπρόσωπο στη χώρα.
Ωστόσο η Meta, η μητρική εταιρία των Facebook, Instagram και WhatsApp, έκανε γνωστό ότι δεν προτίθεται να ανοίξει γραφείο στο Ιράν.
Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ μιλούσε ενώπιον των υπουργών της νέας κυβέρνησης, που σχηματίστηκε από τον πρόσφατα εκλεγμένο μεταρρυθμιστή πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν, ο οποίος είχε ταχθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας υπέρ ενός Ιράν πιο ανεκτικού κοινωνικά και πιο ανοιχτού στη Δύση.
Πηγή ΑΜΠΕ