Skip to main content

Σχέδιο για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία υποβάλλει στις ΗΠΑ ο Ζελένσκι

REUTERS/Valentyn Ogirenko

Η Ουκρανία ελέγχει 100 οικισμούς εντός ρωσικής περιφέρειας ισχυρίζεται ο αρχηγός των ενόπλων ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων

Το σχέδιό του για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία πρόκειται να παρουσιάσει προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την ημέρα ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, που ήταν το περασμένο Σάββατο.

Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι πρόκειται να παρουσιάσει το σχέδιό του στους υποψήφιους Προέδρους Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ καθώς και στον εν ενεργεία Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει βήματα τόσο σε διπλωματικό όσο και σε οικονομικό πεδίο, είπε ο Ζελένσκι, ξέχωρα από την εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ που ήταν τμήμα της στρατηγικής του Κιέβου ώστε η Μόσχα να υποχρεωθεί σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι ο πόλεμος με την Ρωσία θα τελειώσει τελικά μέσω διαλόγου, αλλά το Κίεβο πρέπει να είναι σε ισχυρή θέση, σε μια σύνοδο κορυφής που ελπίζει να πραγματοποιηθεί αυτό το έτος, για να προωθήσει το δικό του όραμα για την ειρήνη.

Δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων

Ο Ζελένσκι γνωστοποίησε επίσης ότι η Ουκρανία προχώρησε στις πρώτες δοκιμές εγχωρίως παραγομένων βαλλιστικών πυραύλων.

Διέψευσε πάντως πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με την οποία η επιδρομή της Ουκρανίας στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ εκτροχίασε μυστικές συνομιλίες στο Κατάρ που είχαν στόχο να σταματήσουν οι ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές.

Η Washington Post είχε αναφέρει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Ουκρανία και η Ρωσία ήταν έτοιμες να στείλουν αυτό το μήνα αντιπροσωπείες στο Κατάρ για να διαπραγματευθούν μια συμφωνία ορόσημο με στόχο να σταματήσουν τα πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές και στις δύο εμπόλεμες χώρες.

Εκατό ρωσικούς οικισμούς ελέγχει η Ουκρανία

Νωρίτερα,  ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία ελέγχει 100 οικισμούς και έκταση 1.294 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη ρωσική μεθοριακή περιφέρεια του Κουρσκ, όπου από την αρχή της επίθεσής της, πριν από τρεις εβδομάδες, έχει συλλάβει 594 στρατιώτες του εχθρού ως αιχμαλώτους.

«Μέχρι σήμερα, έχουμε πάρει τον έλεγχο 1.294 τετραγωνικών χιλιομέτρων εδάφους και 100 οικισμών», δήλωσε ο Ολεσκάντρ Σίρσκιι στη διάρκεια ενός φόρουμ στο Κίεβο. «Πεντακόσια ενενήντα τέσσερα μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων έχουν αιχμαλωτισθεί στη ζώνη αυτή», πρόσθεσε.