Skip to main content

Γαλλία: Σε διαδηλώσεις ενάντια στο «αντιδημοκρατικό πραξικόπημα» Μακρόν καλεί η Αριστερά

REUTERS/Abdul Saboor
Μαρίν Τοντελιέ και Λουσί Καστέ μετά τη συνάντηση με τον Μακρόν στο Ελιζέ το Σάββατο

Πολιτικό χάος στη Γαλλία λόγω της στάσης του Εμανουέλ Μακρόν

Σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε σήμερα Τρίτη το πρωί στο X, η Ανυπότακτη Γαλλία (La France Insoumise) του Ζαν Λυκ Μελανσόν καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν «στο κάλεσμα των οργανώσεων νεολαίας, της Ένωσης Φοιτητών και της Ένωσης Λυκείων, για μια μεγάλη διαδήλωση ενάντια στην κατάχρηση της εξουσίας από τον Εμανουέλ Μακρόν στις 7 Σεπτεμβρίου».

Η Γαλλία έχει περιέλθει σε πολιτική κρίση, καθώς σχεδόν 2 μήνες μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που ο ίδιος προκήρυξε, ο Εμανουέλ Μακρόν αρνείται να διορίσει πρωθυπουργό και κυβέρνηση από την Αριστερά, καθώς θεωρεί ότι είναι κυβέρνηση μειοψηφίας και θα πέσει αμέσως.

Όπως είναι λογικό αυτό έχει προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση του Νέου Λαϊκού Μετώπου, που ουσιαστικά συμφώνησε σε μια άτυπη «πολιτική εκεχειρία» λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

«Μας κλέβουν αυτές τις εκλογές και κολυμπάμε σε μια ανελεύθερη περιδίνηση», καταδίκασε Μαρίν Τοντελιέ των Οικολόγων.

Ο Φαμπιάν Ρουσέλ από την πλευρά του κάλεσε επίσης σε «μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση» μπροστά στην επιλογή του αρχηγού του κράτους.

Ο Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης «στη βάση ενός μοναδικού προγράμματος και μόνο των κομμάτων» του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP), με την αιτιολογία ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα δεχόταν αμέσως πρόταση μομφής από όλα τα άλλα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο και «η θεσμική σταθερότητα επιβάλλει κατά συνέπεια να μην βασιστούμε σε αυτήν την επιλογή».

Διαβάστε ακόμη

«Το κράτος είμαι εγώ»