Skip to main content

Σε πολιτική δίνη η Γαλλία: Οργισμένη η Αριστερά καλεί σε διαδηλώσεις και προειδοποιεί για πρόταση καθαίρεσης του Μακρόν

REUTERS/Gonzalo Fuentes
Το Μέγαρο Ελιζέ στο Παρίσι

Η απόφαση Μακρόν να αρνηθεί να ορίσει πρωθυπουργό και κυβέρνηση από την Αριστερά οδηγεί τη Γαλλία σε νέα πολιτική κρίση

Σε ακυβερνησία οδηγείται η Γαλλία, μετά την ξεκάθαρη δήλωση του προέδρου Μακρόν ότι δεν πρόκειται να διορίσει κυβέρνηση από την Αριστερά.

Η στάση του Γάλλου προέδρου έχει προκαλέσει την οργή του Νέου Λαϊκού Μετώπου.

«Μας κλέβουν τις εκλογές και κολυμπάμε σε αντίθετο ρεύμα», είπε σε έντονο ύφος στο France Info η επικεφαλής των Οικολόγων Μαρίν Τοντελιέ, προσθέτοντας ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα έπρεπε να είχε «δώσει μια ευκαιρία» σε μια κυβέρνηση Νέου Λαϊκού Μετώπου. «Αν ένας ακροδεξιός πρόεδρος έκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα επί έξι εβδομάδες, όλοι οι παρατηρητές θα ούρλιαζαν μιλώντας για σκάνδαλο», δήλωσε η Τοντελιέ καλώντας σε διαδηλώσεις.

Ο συντονιστής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» Μανουέλ Μπομπάρ, μιλώντας στο κανάλι BFMTV, κατήγγειλε «ένα απαράδεκτο, αντιδημοκρατικό πραξικόπημα», ενώ ο επικεφαλής του κόμματος, Ζαν-Λικ Μελανσόν, κατηγόρησε τον Μακρόν ότι δημιουργεί μια «εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση», σημειώνοντας πως η «Ανυπότακτη Γαλλία» θα προχωρήσει σε κατάθεση πρότασης καθαίρεσης του Γάλλου προέδρου.

«Οργισμένη», η Λουσί Καστέ, την οποία πρότειναν για πρωθυπουργό, θα συνεχίσει να «κινητοποιείται για να ενσαρκώσει την ένωση της Αριστεράς».

Ο Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης «στη βάση ενός μοναδικού προγράμματος και μόνο των κομμάτων» του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP), με την αιτιολογία ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα δεχόταν αμέσως πρόταση μομφής από όλα τα άλλα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο και «η θεσμική σταθερότητα επιβάλλει κατά συνέπεια να μην βασιστούμε σε αυτήν την επιλογή».

Ο Ολιβιέ Φορ των Σοσιαλιστών, αρνούμενος να επιτρέψει στο κόμμα να γίνουν «οι βοηθοί ενός ετοιμοθάνατου Μακρονισμού», δήλωσε στο France 2 ότι δεν θα πάει στο Μέγαρο των Ηλυσίων αυτή την Τρίτη για να συνεχίσει τον γύρο διαβουλεύσεων, λέγοντας πως δεν θα γίνει «συνένοχος σε μια παρωδία της δημοκρατίας».

Διαβάστε ακόμη

«Το κράτος είμαι εγώ»