Skip to main content

Ουκρανία: Νέα μεγάλη επίθεση με βομβαρδιστικά και drones από τη Ρωσία

Πυραυλικό πλήγμα στην Οδησσό/ Emergency Service of Ukraine via REUTERS

7 νεκροί από τα χθεσινά μαζικά πλήγματα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις - Για έναν τρίτο σκληρό χειμώνα ετοιμάζεται η χώρα

Οι σειρήνες ήχησαν και πάλι στην Ουκρανία τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (27/08), προειδοποιώντας για αεροπορικές επιδρομές σε μεγάλο μέρος της χώρας. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μία ημέρα μετά τα μαζικά ρωσικά πλήγματα εναντίον ενεργειακών υποδομών, που άφησαν πίσω τους 7 νεκρούς.

Βομβαρδιστικά και drones της Ρωσίας σφυροκοπούν μεγάλο μέρος της χώρας, την επομένη μαζικών ρωσικών πληγμάτων εναντίον ενεργειακών υποδομών.

«Η ουκρανική πολεμική αεροπορία επιβεβαιώνει την απογείωση βομβαρδιστικών Τουπόλεφ Tu-95MS από την αεροπορική βάση Ένγκελς. Πύραυλοι ενδέχεται να εισέλθουν στον ουκρανικό εναέριο χώρο σε περίπου δυο ώρες», ανέφερε γύρω στις 04:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) η ουκρανική πολεμική αεροπορία μέσω Telegram, προσθέτοντας κατόπιν πως κατευθύνονται επίσης στο έδαφός της drones.

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Reuters μεταδίδουν πως ακούστηκαν τρεις σειρές εκρήξεων στο Κίεβο. Παραμένει άγνωστο αν επρόκειτο για καταρρίψεις στόχων ή πλήγματα.

«Μην αψηφάτε τους συναγερμούς, αναζητήστε καταφύγιο», προειδοποίησε η πολεμική αεροπορία μέσω Telegram τους πολίτες.

Πυραυλικό πλήγμα στην Οδησσό/ Press service of the State Emergency Service of Ukraine in Odesa region/Handout via REUTERS

Ο απολογισμός των νεκρών

Δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Κρεβί Ρι (κεντρική Ουκρανία) σε ρωσικό πλήγμα εναντίον πολιτικής υποδομής, ανέφεραν νωρίτερα τοπικοί αξιωματούχοι.

Τουλάχιστον 7 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν καθώς πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύτηκαν σε περισσότερες από τις μισές περιοχές της Ουκρανίας τη Δευτέρα.

Η Ρωσία εξαπέλυσε μαζική πυραυλική επίθεση χθες το πρωί σε ώρα αιχμής, με στόχο τις ενεργειακές υποδομές και το δίκτυο της Ουκρανίας, επιφέροντας πλήγματα σε τουλάχιστον 10 περιοχές της χώρας.

Πλήγμα σε πολυκατοικία στο Σαράτοφ/ Governor of Saratov Region Roman Busargin via Telegram

100 πύραυλοι και 100 drones με στόχο τις ενεργειακές εγκαταστάσεις

Για τη μαζική αυτή επίθεση η Ρωσία εκτόξευσε περισσότερους από 100 πυραύλους και περί τα 100 drones, με αποτέλεσμα α υποστεί μεγάλες ζημιές το ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τον χειμώνα.

Ρωσία: Η στιγμή που ουκρανικό drone πέφτει πάνω σε πολυώροφο κτίριο – Συγκλονιστικό βίντεο

Εξαιτίας των επιθέσεων υπήρξαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στις ουκρανικές πόλεις, ενώ η κρατική εταιρεία ενέργειας περιόρισε την παροχή προκειμένου να σταθεροποιηθεί το εθνικό δίκτυο. Επλήγησαν ενεργειακές υποδομές σε τουλάχιστον 10 περιοχές της Ουκρανίας.

Στο Κίεβο οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο στους σταθμούς του μετρό. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας με ανακοίνωσή του επισήμανε πως η Ρωσία χρησιμοποίησε όπλα υψηλής ακρίβειας για να πλήξει σημαντικές ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία που υποστηρίζουν, όπως υποστήριξε, το στρατιωτικοβιομηχανικό της σύμπλεγμα.

Τρίτος χρόνος σκληρού χειμώνα

Η Ρωσία είχε εντείνει τις επιθέσεις κατά του ουκρανικού δικτύου ενέργειας τον Μάρτιο, σε μια προσπάθεια, όπως είχε αναφέρει το Κίεβο, να υποβαθμίσει το σύστημα εν όψει του χειμώνα, όταν ο κόσμος χρειάζεται περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση. Τον χειμώνα, αν και είναι σχετικά μακριά ακόμη, η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας, καθώς το δίκτυό της καταστράφηκε φέτος τον Ιούνιο από ρωσικές επιθέσεις.

Η Ουκρανία ετοιμάζεται για έναν τρίτο χρόνο σκληρού χειμώνα. Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η χθεσινή μαζική επιδρομή είναι η απάντηση της Ρωσίας στην πρόσφατη εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ. Ο Πεσκόφ είπε ακόμη πως «το ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία έχει χάσει λίγο τη σημασία του».

Με πληροφορίες από BBC, Reuters, AFP