Skip to main content

Τουρκία: Βουλευτής καταγγέλλει εταιρίες για παραβίαση του εμπάργκο προς Ισραήλ μέσω Ελλάδας

Απορρίπτει τους ισχυρισμούς η τουρκική κυβέρνηση

Το εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ παραμένει «απαγορευμένη» από την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς.

Ωστόσο ενώ το εμπορικό εμπάργκο της Τουρκίας απαγορεύει αυστηρά κάθε εμπορική δραστηριότητα που θα μπορούσε να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητες του Ισραήλ, έχουν εκφραστεί ανησυχίες για πιθανές παραβιάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Türkiye Today, ισραηλινές εταιρείες φέρονται να πιέζουν τις αντίστοιχες τουρκικές να χρησιμοποιούν διαδρομές μέσω χωρών όπως η Ελλάδα και η Ρουμανία για να παρακάμψουν το εμπάργκο.

Μιλώντας στο Türkiye Today, ο βουλευτής του Καλού Κόμματος (IYI Party) Τουρχάν Κομέζ ανέφερε ότι τα πλοία που αναχωρούν από την Τουρκία ενδέχεται να αλλάζουν τα δρομολόγιά τους ή να ανακατευθύνουν τα φορτία μέσω ελληνικών και ρουμανικών λιμανιών για να φτάσουν στο Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, οι τουρκικές εταιρείες απέρριψαν τις εν λόγω καταγγελίες.

Το εμπορικό εμπάργκο

Η Τουρκία είχε επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές προς το Ισραήλ με εντολή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Μάιο.

Επιπλέον έχει απαγορεύσει την πώληση αγαθών ή υπηρεσιών στο Ισραήλ για στρατιωτική χρήση, ενώ καλεί τη διεθνή κοινότητα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ συμμορφώνεται με αυτές τις υποχρεώσεις.

Πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ απάντησε στους ισχυρισμούς, μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι ισχυρισμοί είναι κατασκευασμένοι».

Διαβάστε επίσης:

Πόσο θα στοιχίσει στην Τουρκία το εμπάργκο στο Ισραήλ