Skip to main content

Το σκληρό ρωσικό μήνυμα στο Κίεβο: «Εχουμε ακόμη το πάνω χέρι»

REUTERS/Yan Dobronosov

Τα πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές πλήττουν ταυτόχρονα και το ηθικό των Ουκρανών που φοβούνται ότι η Μόσχα σχεδιάζει να επιβάλει χειμώνα «σκότους και ψύχους».

Μπορεί ο κύριος στόχος της ρωσικής επίθεσης να ήταν οι ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, αλλά τα ρωσικά drones είχαν έναν ακόμη σκοπό: Να πλήξουν τα «αποθέματα» της χώρας σε έναν άλλο καίριο πλην άϋλο πόρο. Το ηθικό των Ουκρανών.

Οι Ουκρανοί, σχολιάζει το ΒΒC ένιωσαν πρόσφατα την αίσθηση της επιτυχίας που τους έδινε η εισβολή των στρατευμάτων τους βαθιά στο ρωσικό έδαφος στην περιοχή του Κουρσκ.

Και η αίσθηση αυτή ήλθε σε μια χρονιά κακών -για το Κίεβο- ειδήσεων στο πεδίο της μάχης με τη Ρωσία να κερδίζει σταθερά έδαφος στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, αλλά και να καταγράφονται προβλήματα επιστράτευσης με πληροφορίες ότι η Ουκρανία ξεμένει από άνδρες.

Αλλά τα βίντεο των στρατιωτών να υψώνουν την ουκρανική σημαία στα ρωσικά χωριά που κατελάμβαναν ήταν μεγάλη ένεση ηθικού για την Ουκρανία, καθώς έδειχναν, επιπλέον, στη Δύση ότι το Κίεβο είναι ακόμα ικανό να διεξάγει περίπλοκες, τολμηρές και -το πιο σημαντικό- επιτυχημένες επιθέσεις.

«Μη γελιέστε»

Με τα χτυπήματα της Δευτέρας, η Ρωσία σκοπεύει να «προσγειώσει» ξανά τον απλό κόσμο στην Ουκρανία, υπενθυμίζοντας σε αυτούς, και στους πολιτικούς στις δυτικές πρωτεύουσες, ότι το Κρεμλίνο εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι σε αυτόν τον πόλεμο.

Το μήνυμα από τη Μόσχα είναι το εξής: μην γελιέστε, η Ρωσία μπορεί ακόμα να επιφέρει δυστυχία στον ουκρανικό πληθυσμό, όποτε το επιλέξει.

Σκοτάδι και κρύο

Ηδη, φωνές από την ουκρανική πλευρά το λένε ανοιχτά: Η Ουκρανή βουλευτής Λέσια Βασιλένκο σε ραδιοφωνικές της δηλώσεις ανέφερε: «Πιστεύω ότι αυτός είναι ο στόχος που επιδιώκει τώρα η Ρωσία, να χτυπήσει όσο το δυνατόν περισσότερες βάσεις υποδομής και να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα παραμείνει στο σκοτάδι και στο κρύο κατά τη διάρκεια αυτού του χειμώνα».

Η ρωσική επίθεση ήταν μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιθέσεις της στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου μέχρι στιγμής, δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής αεροπορίας.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν. Οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, καθώς ολόκληρη η χώρα τέθηκε σε συναγερμό αεροπορικής επιδρομής και ζητήθηκε από τους κατοίκους να μπουν σε καταφύγια.

Οι επιθέσεις προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε πολλές πόλεις -συμπεριλαμβανομένου και του Κιέβου- καθώς και διακοπή της παροχής νερού.

Η έκταση των ζημιών ακόμη αξιολογείται.

Η Ρωσία έχει βάλει στο στόχαστρο την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας, νωρίς ακόμη από την έναρξη του πολέμου

Τους τελευταίους μήνες έχει αναθερμάνει τις επιθέσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο, προκαλώντας συχνές διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα.

Στόχος οι υποδομές

Τον Ιούνιο, ο Ζελένσκι δήλωνε ότι η Ρωσία είχε καταστρέψει το ήμισυ της παραγωγικής ικανότητας της χώρας του.

Η Ουκρανία αγοράζει μεν ενέργεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά αυτό δεν είναι αρκετό και έτσι τις περισσότερες μέρες, η χώρα εφαρμόζει προγραμματισμένο πανεθνικό μπλακ άουτ για να αντέξουν κρίσιμες υποδομές όπως νοσοκομεία και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι επιτέθηκε σε εγκαταστάσεις ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, καθώς και σε χώρους αποθήκευσης δυτικών όπλων.

«Όλοι οι καθορισμένοι στόχοι χτυπήθηκαν, με αποτέλεσμα διακοπές ρεύματος και διακοπή της σιδηροδρομικής μεταφοράς όπλων και πυρομαχικών στην πρώτη γραμμή», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.

Το ρωσικό χτύπημα είχε ως αποτέλεσμα ο Ζελένσκι να καλέσει τους δυτικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Αμερικής και της Γαλλίας, να τροποποιήσουν την πολιτική τους και να αφήσουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα της για να χτυπήσει βαθύτερα μέσα στη Ρωσία.

Σημειωτέον ότι στην Ουκρανίας επιτρέπεται να χρησιμοποιεί ορισμένα και μόνο δυτικά όπλα για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας – και σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

Σε απάντηση η Ουκρανία φέρεται να έπληξε τη Δευτέρα ένα διυλιστήριο ενώ κατεγράφη και επίθεση με drone στην πόλη Σάρατοφ.