Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα χάσει το στόχο της για μια ισορροπία ανδρών-γυναικών στις καίριες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού οι κυβερνήσεις της ΕΕ απέρριψαν το αίτημά της να προτείνουν και άνδρες και γυναίκες.
Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, η οποία επανεξελέγη για μια ιστορική δεύτερη θητεία τον περασμένο μήνα, καταρτίζει την ομάδα των επιτρόπων της. Πρόκειται για ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ, οι οποίοι, όμοιοι με τους υπουργούς της κυβέρνησης, επιβλέπουν τις πολιτικές του μπλοκ για το κλίμα, την τεχνολογία και τη βιομηχανία, διαπραγματεύονται εμπορικές συμφωνίες, ελέγχουν το ευρωπαϊκό δίκαιο, μοιράζουν δισεκατομμύρια επιχορηγήσεων και καταρτίζουν τον προϋπολογισμό της Ένωσης.
Μετά την επανεκλογή της, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι στοχεύει σε «ίσο μερίδιο ανδρών και γυναικών» στο κορυφαίο τραπέζι. Όμως ο στόχος της κινδυνεύει, αφού τα κράτη μέλη αγνόησαν το αίτημά της να προτείνει δύο υποψηφίους, έναν άνδρα και μια γυναίκα.
14 άνδρες, 5 γυναίκες
Πριν από την προθεσμία της 30ής Αυγούστου για την υποβολή ονομάτων για τις θέσεις των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες, 14 άνδρες και πέντε γυναίκες έχουν προταθεί ως υποψήφιοι, σύμφωνα με την ανάλυση των κυβερνητικών ανακοινώσεων και των αναφορών των τοπικών μέσων ενημέρωσης.
Από τις επτά χώρες που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιήσει την υποψηφιότητα, δύο (Λιθουανία και Ρουμανία) αναμένεται να σφραγίσουν σύντομα τις υποψηφιότητες ανδρών υποψηφίων, ενώ άλλες δύο (Βέλγιο, Δανία) αναμένεται ευρέως να προτείνουν έναν άνδρα υποψήφιο. Οι άνδρες έχουν το προβάδισμα σε δύο άλλες χώρες που δεν έχουν ακόμη προτείνει (Ιταλία και Πορτογαλία), ενώ οι γυναίκες είναι φαβορί στη Βουλγαρία.
Στο χειρότερο σενάριο, η επόμενη επιτροπή -που αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τον Δεκέμβριο- θα μπορούσε να έχει μόνο 22% ή 26% γυναίκες (συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της φον ντερ Λάιεν), μια χειρότερη ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων από την προηγούμενη επιτροπή, όταν ανέλαβε καθήκοντα το 2019 με 44% γυναικεία εκπροσώπηση.
Αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν πρόθεση να διορίσουν γυναίκα, καθώς δεν υπάρχει νομική απαίτηση για κάτι τέτοιο. «Γιατί να έχουμε μια γυναίκα, όταν ο ιδανικός υποψήφιος είναι άνδρας και η Σλοβακία μπορεί να προτείνει τον Σέφκοβιτς για πέμπτη φορά», σχολίασε διπλωμάτης της Ε.Ε. στον Guardian.
«Κάθε επίτροπος θέλει πόρους, χρήματα, εξουσία, αρμοδιότητες και αυτό δεν είναι δυνατό για όλους», δήλωσε η Σοφία Ράσακ από το Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες. «Δεν υπάρχουν 27 ή 26 σημαντικά χαρτοφυλάκια», πρόσθεσε αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό μπορεί να αποτελεί και μια μορφή πίεσης: «ή μου στέλνεις μια γυναίκα ή παίρνεις ένα από αυτά τα χαρτοφυλάκια που κανείς δεν θέλει».
Μια ανδροκρατούμενη ομάδα θα αποτελούσε ντροπιαστικό πισωγύρισμα για τη στρατηγική της Ε.Ε. για την ισότητα των φύλων, η οποία το 2020 ζήτησε «ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων σε ποσοστό 50% σε όλα τα επίπεδα διοίκησης της [Επιτροπής] μέχρι το τέλος του 2024».
Πηγή: Guardian