Skip to main content

Γαλλία: Διαβουλεύσεων συνέχεια για τον Μακρόν -«Κόκκινο πανί» μια κυβέρνηση με υπουργούς από το κόμμα Μελανσόν

Teresa Suarez/Pool via REUTERS

Πρόταση μομφής θα κάνει ο Εθνικός Συναγερμός σε μια κυβέρνηση με στελέχη της Ανυπότακτης Γαλλίας

Μετά την Αριστερά, τη Δεξιά και το δικό του στρατόπεδο την Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα υποδεχθεί τη Δευτέρα τους ηγέτες της εθνικιστικής Δεξιάς, καθώς και τους προέδρους της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας.

Το Rassemblement National της Μαρίν Λε Πεν, μετά την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές, θα έχει την «ευκαιρία» να υπενθυμίσει στον αρχηγό του κράτους την άρνησή του να δεχτεί μια αριστερή κυβέρνηση με πρωθυπουργό και υπουργούς από το La France Insoumise (LFI, Ανυπότακτη Γαλλία) του Μελανσόν και τους Οικολόγους.

Το RN «θα αποδοκιμάσει κάθε κυβέρνηση που σχηματίζεται από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και εφαρμόζει το πρόγραμμα », προειδοποιεί ο Σεμπαστιάν Σενί, βουλευτής του Εθνικού Συναγερμού.

Αυτή η απειλή μομφής έρχεται να προστεθεί στις απειλές της δεξιάς και του κέντρου, τις οποίες ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν ήλπιζε να εκτονώσει το Σαββατοκύριακο ανοίγοντας την πόρτα στη μη συμμετοχή του LFI.

Κυβέρνηση του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) χωρίς υπουργούς της Ανυπότακτης Γαλλίας δηλαδή; . «Μια κυβέρνηση της Λουσί Καστέ, αν δεν περιελάμβανε κανέναν υπουργό από το LFI, και πάλι θα κάνατε πρόταση μομφής;», διερωτήθηκε ο Μελανσόν σε συνέντευξή του.

Γαλλία: Ικανοποίηση του Λαϊκού Μετώπου μετά τη συνάντηση με τον Μακρόν

Ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος γιόρταζε την Κυριακή την 80ή επέτειο της απελευθέρωσης του Παρισιού, φαίνεται να μπαίνει στον πειρασμό να παίξει με τον χρόνο, προκειμένου να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για όσο μπορεί.

Η Λουσί Καστέ υποψήφια του Νέου Λαϊκού Μετώπου είναι «έτοιμη» να «πάει και να χτίσει συνασπισμούς» με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Μετά τη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή δήλωσε «εξαιρετικά ικανοποιημένη» στο πλαίσιο των «διαβουλεύσεων» που διεξάγονται στο Μέγαρο των Ηλυσίων με σκοπό τον διορισμό πρωθυπουργού.

Ενώ το Εθνικό Λαϊκό Κόμμα ζητούσε από τις 23 Ιουλίου να διοριστεί η Καστέ στη θέση του Matignon, οι κύριοι ηγέτες των αριστερών κομμάτων αναγνώρισαν «θετικά σημεία» μετά τη συνάντηση. «Μετά από δύο μήνες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρχίζει να καταλαβαίνει ότι έχασε τις εκλογές», δήλωσε ικανοποιημένος ο Μανουέλ Μπομπάρ, συντονιστής της France Insoumise (Ανυπότακτης Γαλλίας).

Με πληροφορίες από Le Figaro