Skip to main content

Κατέρρευσε σπήλαιο πάγου στην Ισλανδία: Ένας νεκρός, 2 αγνοούμενοι

Φωτογραφία αρχείου

Ομάδα τουριστών εξερευνούσε το σπήλαιο

Τουλάχιστον ένα άτομο έχασε τη ζωή του και άλλοι δύο εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τη μερική κατάρρευση ενός σπηλαίου πάγου, καθώς μια ομάδα τουριστών επισκεπτόταν τον παγετώνα Breiðamerkurjökull στη νότια Ισλανδία.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η τοπική αστυνομία αναφέρει ότι έλαβε κλήση λίγο πριν τις 3 μ.μ. την Κυριακή και ενημερώθηκε πως τέσσερα άτομα χτυπήθηκαν από πάγο, καθώς μια ομάδα περίπου 25 ξένων τουριστών από διάφορες εθνικότητες εξερευνούσε σπηλιές πάγου.

Δύο άτομα τραυματίστηκαν βαριά. Ο ένας υπέκυψε στα τραύματά του στο σημείο του δυστυχήματος, ένας ο δεύτερος μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας και είναι σύμφωνα με πληροφορίες σε σοβαρή, αλλά σταθερή κατάσταση.

Μετ’ εμποδίων οι έρευνες διάσωσης

Μεγάλος αριθμός διασωστών εργαζόταν έως το βράδυ της Κυριακής, αναζητώντας τους δύο αγνοούμενους. Η επιχείρηση διεκόπη μετά το σκοτάδι λόγω των επικίνδυνων συνθηκών, αλλά θα συνεχιστεί το πρωί, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο ισλανδικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός RUV ανέφερε ότι οι προσπάθειες μεταφοράς εξοπλισμού και προσωπικού μέχρι τον παγετώνα είναι εξαιρετικά δύσκολες λόγω του ανώμαλου εδάφους. Η κοπή του πάγου γινόταν κυρίως με το χέρι με αλυσοπρίονα.

Ο τοπικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Visir ανέφερε ότι η ομάδα βρισκόταν σε οργανωμένη περιήγηση στο σπήλαιο πάγου και συνοδευόταν από έναν ξεναγό, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονταν έξω από το σπήλαιο όταν κατέρρευσε. Τα σπήλαια πάγου είναι από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για τουρίστες.

Πηγή: AP News