Skip to main content

Η Χεζμπολάχ «πέτυχε», το Ισραήλ «νίκησε» και η Μέση Ανατολή «σώθηκε» (για τώρα)

O ήλιος δύει πάνω από τη Βηρυτό, που βρέθηκε στο επίκεντρο της «ανάφλεξης» – REUTERS/Ahmed Saad

Κανείς δεν θέλει ολοκληρωτικό πόλεμο, αλλά όλοι σπρώχνουν προς τα εκεί - μέχρι να κάνουν πίσω. Για πόσο ακόμη;

Έφτασαν στο χείλος του γκρεμού. Και έκαναν ένα βήμα πίσω. Μέχρι την επόμενη ώθηση προς το κενό. Κάπως έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς τις κινήσεις  της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ και τις συνθήκες ευρύτερα στη Μέση Ανατολή. Ο ολοκληρωτικός πόλεμος ήταν πιο κοντά από ποτέ, αλλά απετράπη. Ας δούμε πώς.

Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε 320 ρουκέτες – στοχεύοντας όπως υποστηρίζει ο ηγέτης της μόνο βάσεις στρατού και κατασκοπείας και όχι αμάχους – προς το Ισραήλ. Έτσι η πρώτη φάση της επίθεσής της «ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία». Ίσως μάλιστα να μην χρειαστεί καν να προχωρήσει σε «δεύτερη φάση». Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ότι κινούμενος προληπτικά με χτυπήματα ακριβείας στον νότιο Λίβανο ουσιαστικά απέτρεψε μία πολύ ευρύτερης κλίμακας που σχεδίαζε η λιβανέζικη, εξτρεμιστική οργάνωση. Και αυτό ήταν μία «νίκη».

Διπλωματικές πηγές σχολίαζαν πως καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή όσο και εάν νωρίτερα (και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης) η Χεζμπολάχ έλεγε πως «ήταν μόνο η αρχή» και ο Νετανιάχου απαντούσε ότι δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Και κάπως έτσι η φωτιά που είχε ανάψει το πρωί της Κυριακής στη Μέση Ανατολή άρχισε να κοπάζει.

Το χρονικό της κλιμάκωσης

Για σχεδόν ένα μήνα, οι άμαχοι στον Λίβανο και στο Ισραήλ προετοιμάζονται για έναν ευρύτερο πόλεμο. Μια θανατηφόρα επίθεση με ρουκέτα από τον Λίβανο τον περασμένο μήνα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν ακολουθήθηκε από ένα ισραηλινό χτύπημα αντιποίνων που σκότωσε τον ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό.

Η πιο βαριά οπλισμένη μη κρατική οντότητα, που υποστηρίζεται από το Ιράν υποσχέθηκε να απαντήσει. Η απειλή πυροδότησε μια σειρά από ακυρώσεις πτήσεων και στις δύο πλευρές των συνόρων, μια χορωδία από κυβερνήσεις που εκλιπαρούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο και το Ισραήλ και μια διπλωματική προσπάθεια που κόβει την ανάσα για να αποτραπεί μια κλιμάκωση που οι δυτικές κυβερνήσεις φοβούνταν ότι θα πυροδοτούσε μια περιφερειακή σύγκρουση.

Το πρωί της Κυριακής, η Χεζμπολάχ είπε ότι έδωσε την αναμενόμενη απάντησή της εκτοξεύοντας εκατοντάδες drones και πυραύλους Katyusha, βλήματα μικρού βεληνεκούς της Σοβιετικής εποχής.

Το σμήνος των αερομεταφερόμενων όπλων, είπε, προσπάθησε να αποπροσανατολίσει τα περίφημα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ και να ανοίξει έναν δρόμο για τους στόχους του: 11 ισραηλινές στρατιωτικές τοποθεσίες στο βόρειο Ισραήλ και τα κατεχόμενα Υψίπεδα Γκολάν.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποστήριξε ότι όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ αναχαιτίστηκαν και πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν στόχους της τρομοκρατικής οργάνωσης στον Λίβανο. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις αυτές σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, το οποίο δεν κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών.

Οι διασυνοριακές αυτές επιθέσεις σηματοδότησαν μια σοβαρή κλιμάκωση μετά από 11 μήνες εχθροπραξιών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ. Για ακόμη μία φορά, μετά τον Απρίλιο, η Μέση Ανατολή έφτασε  στα πρόθυρα ενός ολοκληρωτικού πολέμου. .

Στην κόψη του ξυραφιού…

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν η Χεζμπολάχ θα αποφύγει μία «δεύτερη φάση». Αλλά ακόμη και εάν θεωρεί ότι η απειλή από τον Λίβανο υποχώρησε, το Ισραήλ περιμένει μία νέα επίθεση σύντομα – σε πρώτη φάση από τους Χούθι της Υεμένης. Και βεβαίως υπάρχει μία πολύ μεγαλύτερη δύναμη που δεν έχει δώσει ακόμη τη δική της απάντηση: Το Ιράν.

Μετά τις επιθέσεις στη Βηρυτό και την Τεχεράνη στα τέλη του περασμένου μήνα, δυτικοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι, διπλωμάτες και αναλυτές προσπάθησαν να καταλάβουν πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν τα αντίποινα που υποσχέθηκε το Ιράν και ο πιο ισχυρός μη κρατικός εταίρος του.

Ένας διπλωματικός πυρετός ήταν σε εξέλιξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία παροτρύνουν τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Αυτό φάνηκε να επιταχύνει έναν άλλο γύρο συνομιλιών για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς και απελευθέρωσης ομήρων στη Γάζα, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί μια νέα κλιμάκωση από τον άξονα υπό την ηγεσία του Ιράν.

…Για όσο ο πόλεμος στη Γάζα μαίνεται

Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα ζητήσει τον τερματισμό της ισραηλινής επίθεση στη Γάζα. Αν λοιπόν Ισραήλ και Χαμάς κατέληγαν σε συμφωνία, η ίδια θα μπορούσε να πει ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος να εκδικηθεί τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στο έδαφός της.

Η αδιάλειπτη απειλή του Ιράν θα συνεχίσει να συμβάλλει στον πόλεμο νεύρων που έχει καθορίσει μεγάλο μέρος των συγκρούσεων τους τελευταίους 10 μήνες. «Και η περιοχή θα παραμένει στην κόψη του ξυραφιού για όσο διάστημα ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται», όπως προειδοποιούν και αναλυτές στο CNN.