Skip to main content

Χασάν Νασράλα: Το Ισραήλ ξεπέρασε κάθε κόκκινη γραμμή – Δεν στοχεύσαμε αμάχους, αλλά βάσεις στρατού και κατασκοπείας

Al-Manar TV/Handout via REUTERS

Αποκάλεσε τη σημερινή επίθεση κατά των ισραηλινών στρατιωτικών βάσεων ως «Επιχείρηση Arbaeen» - Όλα τα drones πέρασαν στον ισραηλινό εναέριο χώρο

Σήμα ότι δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση και έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ έστειλε ουσιαστικά με το διάγγελμά του ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η οργάνωση δεν στόχευσε αμάχους ή βασικές υποδομές του Ισραήλ, αλλά στρατιωτικές βάσεις και βάσεις κατασκοπείας.

Ο Χασάν Νασράλα αποκάλεσε τη σημερινή επίθεση κατά των ισραηλινών στρατιωτικών βάσεων ως «Επιχείρηση Arbaeen». Η ημέρα μνήμης του Arbaeen, σηματοδοτεί την 40ή ημέρα από το θάνατο ενός σιίτη αγίου του 7ο αιώνα.

LIVE: Μετά την ανάφλεξη, Ισραήλ και Χεζμπολάχ έστειλαν σήμα αποκλιμάκωσης – Αλλά οι Χούθι ετοιμάζονται

«Το Ισραήλ ξεπέρασε κάθε κόκκινη γραμμή στην επίθεση κατά του νότιου Λιβάνου». είπε, ενώ πρόσθεσε πως το «κίνημα της αντίστασης» δεν έβαλε στο στόχαστρο αμάχους.

Σύμφωνα με τον Νασράλα, «παρά τους ισχυρισμούς του εχθρού ότι κατέρριψε τα drones», ένας μεγάλος αριθμός των drones της Χεζμπολάχ πέρασαν τα σύνορα στον παλαιστινιακό εναέριο χώρο και έφτασαν στους καθορισμένους στόχους τους.

«Αυτοί ήταν οι στόχοι μας»

Περιγράφοντας την επιχείρηση κατά του Ισραήλ ο Νασράλα υποστήριξε τα ακόλουθα:

  • Ο κύριος στόχος της σημερινής επιχείρησης ήταν η βάση Glilot, όπου βρίσκεται η Μονάδα 8200. Η στοχευόμενη βάση είναι 110 χιλιόμετρα από τα σύνορα του Λιβάνου και 1.500 μέτρα από το Τελ Αβίβ. Το Glilot είναι μια γειτονιά στο βόρειο τμήμα του Τελ Αβίβ.
  • Εκτός από το Glilot, επιλέξαμε έναν τεχνικό στόχο: μια αεροπορική βάση και μια τοποθεσία πυραυλικής άμυνας που βρίσκεται 75 χιλιόμετρα από τον Λίβανο και 40 χιλιόμετρα από το Τελ Αβίβ.
  • Το σχέδιό μας ήταν να εκτοξεύσουμε 300 πυραύλους Katyusha προς στοχευμένες στρατιωτικές τοποθεσίες.
  • Η βάση Glilot «διεξάγει ισραηλινές επιχειρήσεις δολοφονίας».Η Μονάδα 8200 που σταθμεύει σε αυτή τη βάση ειδικεύεται στην άμυνα και την επιτήρηση στον κυβερνοχώρο και συχνά συγκρίνεται με την αμερικανική NSA (National Security Agency).
  • Επίσης, εκτοξεύσαμε drones από την Bekaa για πρώτη φορά.
  • Ο στόχος ήταν να εκτοξευθούν αρκετοί πύραυλοι σε διάφορους στόχους για να ενεργοποιηθεί το Iron Dome για λίγα λεπτά, επιτρέποντας στα drones να περάσουν τα σύνορα.
  • Οι εκτοξευτές πυραύλων είχαν προετοιμαστεί από χθες το βράδυ και παρά τις ισραηλινές επιδρομές, τα drones μας εκτοξεύτηκαν και πέρασαν τα σύνορα.

Ανοιχτό το εάν θα υπάρξει δεύτερη φάση

«Η σημερινή απάντηση είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από την αντίσταση απουσίας ενός μεγάλου ηγέτη όπως ο Φουάντ Σουκούρ», σημείωσε ο Νασράλα.

«Θα παρακολουθήσουμε τι συνέβη και πώς ο εχθρός το έχει κρατήσει κρυφό. Εάν είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά τα αποτελέσματα, θα θεωρήσουμε την απάντησή μας ολοκληρωμένη. Εάν δεν επαρκούν, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να ανταποδώσουμε κάποια άλλη στιγμή», κατέληξε.