Skip to main content

Ισραήλ – Χεζμπολάχ: Ποιος χτύπησε τελικά πρώτος;

REUTERS

Οι δύο εκδοχές για τις σημερινές εξελίξεις

Σύγχυση εξακολουθεί να επικρατεί ως προς το ποιος χτύπησε τελικά πρώτος, πυροδοτώντας τη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Όχι, Ισραήλ και Χεζμπολάχ δεν αλληλοκατηγορούνται για το ποιος άναψε το φυτίλι, αλλά διεκδικούν και οι δύο την πρώτη κίνηση.

Οι πρώτες ανακοινώσεις το πρωί ήρθαν όντως από το Ισραήλ, το οποίο υποστήριξε ότι πραγματοποίησε ένα «προληπτικό χτύπημα πριν από την αυγή», προκειμένου να ματαιώσει ουσιαστικά τα σχέδια της Χεζμπολάχ για ευρείας κλίμακας επίθεση με στόχο αμάχους.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι ορισμένοι από τους στόχους της οργάνωσης βρίσκονταν στο κεντρικό Ισραήλ, περιοχή που μέχρι τώρα δεν είχαν επηρεαστεί από τις επιθέσεις της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Χεζμπολάχ: Η πιο βαριά οπλισμένη μη κρατική οντότητα στον κόσμο – Το οπλοστάσιο και οι επιδιώξεις της

Η εκδοχή της Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι εκείνη εκτόξευσε μπαράζ ρουκετών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, στην πρώτη φάση των αντιποίνων της, αναγκάζοντας το Ισραήλ να απαντήσει. Κάνει συγκεκριμένα λόγο για 320 ρουκέτες (ο ισραηλινός στρατός λέει ότι ήταν περίπου 200) και χαρακτηρίζει την πρώτη φάση της επιχείρηση απολύτως επιτυχημένη.

Προειδοποιεί δε πως είναι έτοιμη για τη δεύτερη φάση. Ο ισραηλινός στρατός κάνει λόγο για «πολύ μικρές ζημιές».

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το Naftemporiki.gr