Skip to main content

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή – Επίθεση της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ με 320 ρουκέτες

REUTERS/Aziz Taher

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Ισραήλ - Οι IDF «σφυροκοπούν» τον Λίβανο

Χάος στη Μέση Ανατολή. Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Ισραήλ με μεγάλο αριθμό drones και 320  ρουκέτες, σε αντίποινα για τη δολοφονία ηγετικού στελέχους της, Φουάντ Σουκρ, σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό σε προάστιο της Βηρυτού τον περασμένο μήνα.

LIVE: Μετά την ανάφλεξη, Ισραήλ και Χεζμπολάχ έστειλαν σήμα αποκλιμάκωσης – Αλλά οι Χούθι ετοιμάζονται

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίς το πρωί της Κυριακής ότι πραγματοποιεί προληπτικά πλήγματα στον Λίβανο, αφού εντόπισε προετοιμασίες για επιθέσεις «μεγάλης κλίμακας» από την υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη οργάνωση.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ ανακοίνωσε πως κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο εσωτερικό μέτωπο.

«Σε μια πράξη αυτοάμυνας για την απομάκρυνση αυτών των απειλών, ο (ισραηλινός στρατός) πλήττει τρομοκρατικούς στόχους στο Λίβανο, από τους οποίους η Χεζμπολάχ σχεδίαζε να εξαπολύσει τις επιθέσεις της εναντίον ισραηλινών πολιτών», δήλωσε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Χ ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Αναφέρθηκε επίσης ότι αργότερα θα διανεμηθούν οδηγίες σε ορισμένες περιοχές του Λιβάνου και ότι οι πολίτες καλούνται να τις ακολουθήσουν στις πλατφόρμες του Εκπροσώπου Τύπου του IDF καθώς και της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου.

«Πετυχημένη η επίθεση», λέει η Χεζμπολάχ 

Λίγο μετά τις 7 το πρωί η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι το πρώτο στάδιο των αντιποίνων για τη δολοφονία του Φουάντ Σουκρ ολοκληρώθηκε. Χαρακτήρισε την επίθεση επιτυχημένη και αναφέρει ότι επλήγησαν στρατιωτικοί στόχοι με 320 ρουκέτες και drones.

«Οποιοσδήποτε βρίσκεται κοντά σε ζώνες όπου επιχειρεί η Χεζμπολάχ πρέπει να φύγει αμέσως (…) για την προστασία του και την προστασία της οικογένειάς του» ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε μήνυμά του.

Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στο X, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκαρί τόνισε πως «μαχητικά αεροσκάφη επιτίθενται αυτή τη στιγμή» σε θέσεις της Χεζμπολάχ.

Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ μίλησε στη διάρκεια της νύχτας με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας ο Γκάλαντ ενημέρωσε τον Όστιν ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε χτυπήματα ακριβείας στον Λίβανο, για να αποτρέψει μια επικείμενη απειλή κατά των πολιτών του Ισραήλ. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στη Βηρυτό και είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να υπερασπιστούμε τους πολίτες μας» είπε ο Γκάλαντ.

Και οι δύο υπουργοί συζήτησαν τη σημασία της αποφυγής της περιφερειακής κλιμάκωσης.

Εκτροπές στις πτήσεις από και προς το Τελ Αβίβ

Όλες οι πτήσεις που επρόκειτο να αναχωρήσουν από το Τελ Αβίβ θα καθυστερήσουν και αυτές που είχαν προορισμό την ισραηλινή μεγαλούπολη εξετράπησαν προς άλλους προορισμούς, ανακοίνωσε πριν από λίγο η εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.

Σε μήνυμά της μέσω Instagram, η διαχειρίστρια εταιρεία επικαλέστηκε την «κατάσταση ασφαλείας» και παρότρυνε τους ταξιδιώτες να συμβουλευθούν τις αεροπορικές εταιρείες τους για περισσότερες πληροφορίες.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συγκλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, εν μέσω εντατικών βομβαρδισμών.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters