Skip to main content

Γερμανία: Άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε φεστιβάλ στην πόλη Σόλινγκεν- 3 νεκροί

EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF

Η αστυνομία κάνει λόγο για τρομοκρατική επίθεση - Η επίθεση σημειώθηκε στην Fronhof, μια πλατεία στο κέντρο του Σόλινγκεν

Ένας άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι στους εορτασμούς για την 650ή επέτειο της πόλης Σόλινγκεν στην Γερμανία, με αποτέλεσμα άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 3 άνθρωποι και άλλοι να τραυματιστούν.

Συναγερμός σήμανε στην αστυνομία, λόγω της επίθεσης, με ελικόπτερα να βρίσκονται στον αέρα. Αστυνομικές πηγές δήλωσαν ότι δεν έχουν γίνει ακόμη συλλήψεις.

Η επίθεση σημειώθηκε γύρω στις 21:45 (τοπική ώρα), όταν ένας άνδρας με «αραβική εμφάνιση» μαχαίρωσε τυχαία ανθρώπους που συμμετείχαν στο φεστιβάλ και έπειτα εξαφανίστηκε. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν τρεις νεκροί και αρκετοί σοβαρά τραυματίες. Ο δράστης φέρεται να μαχαίρωσε τα θύματα στον λαιμό, σύμφωνα με την Bild.


Σύμφωνα με την «Solinger Tageblatt», ένας εκ των διοργανωτών του φεστιβάλ ανέβηκε στη σκηνή και ενημέρωσε ότι η υπηρεσία διάσωσης δίνει μάχη για τη ζωή εννέα ανθρώπων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τόσοι ήταν όσοι μαχαιρώθηκαν.

REUTERS/Thilo Schmuelgen

Αστυνομικοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον τόπο του εγκλήματος με όπλα και τον ασφαλίζουν. Η αστυνομία έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση. 

Ο τόπος του εγκλήματος είναι η Fronhof – μια πλατεία αγοράς στο κέντρο του Σόλινγκεν.

Σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο δήμαρχος του Σόλινγκεν, Τιμ Κούρτσμπαχ, αναφέρει ότι όλοι όσοι είχαν προσέλθει για να γιορτάσουν την επέτειο της πόλης βρίσκονταν σε κατάσταση «σοκ, τρόμου και αισθάνονται μεγάλη θλίψη».

Στο μήνυμά του αναφέρει ότι η επίθεση στο Σόλινγκερ «μου ραγίζει την καρδιά». Ευχαριστώντας τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, προσθέτει ότι υπάρχουν «δάκρυα» στα μάτια του για όσους έχασαν τη ζωή τους. «Προσεύχομαι για όλους εκείνους που εξακολουθούν να παλεύουν για τη ζωή τους».

Οι αρχές ζήτησαν απομάκρυνση των κατοίκων από το κέντρο της πόλης

Σύμφωνα με την εφημερίδα Solinger Tageblatt, οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους του Solingen να εγκαταλείψουν το κέντρο της πόλης. Το φεστιβάλ έχει λήξει προς το παρόν. Οι σειρήνες ακούγονται γύρω από το κέντρο της πόλης.

EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF

Αυτόπτης μάρτυρας: «Ένα άτομο έπεσε δίπλα μου»

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στην εφημερίδα «Solinger Tageblatt» ότι ο ύποπτος δράστης διέφυγε προς την κατεύθυνση της Hauptstraße. Σύμφωνα με την εφημερίδα, προς το παρόν υπάρχουν τρεις νεκροί, τρεις βαριά τραυματίες, τρεις σοβαρά τραυματίες και ένας ακόμη τραυματίας.

Ένας άλλος μάρτυρας δήλωσε στην εφημερίδα ότι η επίθεση έγινε λίγα μέτρα μακριά του. Αναγνώρισε από την έκφραση στο πρόσωπο ενός μουσικού στη σκηνή ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. «Και τότε ένα άτομο έπεσε κάτω μόλις ένα μέτρο μακριά μου», είπε ο επισκέπτης, ο οποίος παρέμεινε σώος. Όταν γύρισε, είδε αρκετούς ανθρώπους στο πάτωμα και λίμνες αίματος.

Το φεστιβάλ

Ένα «Φεστιβάλ Διαφορετικότητας» είχε ξεκινήσει την Παρασκευή με αφορμή την 650ή επέτειο της πόλης του Σόλινγκεν. Θα διαρκούσε μέχρι την Κυριακή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Το κέντρο της πόλης Solingen θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο φεστιβαλικό ορόσημο: Από το Neumarkt μέχρι το Fronhof και το Mühlenplatz, θα υπάρχουν γιορτές».

Αυστηροποίηση της νομοθεσίας

Λόγω της αύξησης των επιθέσεων με μαχαίρι, η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ ανακοίνωσε πρόσφατα την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τα όπλα. Αυτό σημαίνει ότι θα επιτρέπεται η μεταφορά μαχαιριών σε δημόσιους χώρους μόνο με μήκος λεπίδας έως έξι εκατοστά αντί για δώδεκα εκατοστά που ίσχυε προηγουμένως. Θα υπάρξει γενική απαγόρευση του χειρισμού επικίνδυνων σουγιάδων.

Με πληροφορίες από NTV, Bild