Skip to main content

ΗΠΑ: Σε διοικητικά καθήκοντα αρκετοί υπάλληλοι της Μυστικής Υπηρεσίας μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

REUTERS/Brendan McDermid

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς η Μυστική Υπηρεσία συνεχίζει να αντιμετωπίζει επικρίσεις για τις παραλείψεις στην ασφάλεια που επέτρεψαν σε έναν ένοπλο να ρίξει οκτώ σφαίρες εναντίον του πρώην προέδρου

Αρκετοί υπάλληλοι της Μυστικής Υπηρεσίας από το γραφείο του Πίτσμπουργκ και ένα μέλος της ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ που συμμετείχαν στον εκ των προτέρων σχεδιασμό της συγκέντρωσης του Τραμπ στις 13 Ιουλίου έχουν μετατεθεί σε διοικητικά καθήκοντα και έχουν διαταχθεί να εργάζονται από το σπίτι τους.

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς η Μυστική Υπηρεσία συνεχίζει να αντιμετωπίζει επικρίσεις για τις παραλείψεις στην ασφάλεια που επέτρεψαν σε έναν ένοπλο να ρίξει οκτώ σφαίρες εναντίον του πρώην προέδρου, διαπερνώντας το αυτί του Τραμπ και αφήνοντας έναν συμμετέχοντα στη συγκέντρωση νεκρό στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια.

Πιέσεις

Η Μυστική Υπηρεσία έχει δεχθεί τεράστιες πιέσεις από τους νομοθέτες να πειθαρχήσει ή να απολύσει όσους συμμετείχαν στην προετοιμασία της συγκέντρωσης. Ο εκτελών χρέη αναπληρωτή διευθυντή Ρόναλντ Ρόου είχε δηλώσει στους νομοθέτες ότι σκόπευε να περιμένει μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα προτού εκδώσει οποιαδήποτε πειθαρχική απόφαση.

Πολλαπλές έρευνες

Η υπηρεσία υποβάλλεται σε πολλαπλές έρευνες, συμπεριλαμβανομένης μιας εσωτερικής επανεξέτασης, ερευνών του Κογκρέσου και μιας ανεξάρτητης επιτροπής που έχει εξουσιοδοτηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

«Αυτή ήταν μια αποτυχία της Μυστικής Υπηρεσίας», δήλωσε ο Ρόου στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου νωρίτερα αυτό το μήνα – μια σαφής αλλαγή τόνου σε σχέση με το ότι η υπηρεσία είχε προηγουμένως επιρρίψει ευθύνες στους ντόπιους για την αποτυχία τους να έχουν τα μάτια τους στραμμένα στον επίδοξο δολοφόνο του Τραμπ Τόμας Κρουκς εκείνη την ημέρα. «Αυτή η οροφή θα έπρεπε να είχε καλυφθεί».

«Η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ δεσμεύεται να διερευνήσει τις αποφάσεις και τις ενέργειες του προσωπικού που σχετίζονται με την εκδήλωση στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια και την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο έλεγχος διασφάλισης της αποστολής της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ προχωράει και εξετάζουμε τις διαδικασίες, τις διεργασίες και τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την επιχειρησιακή αποτυχία», ανέφερε σε δήλωσή του την Παρασκευή ο Άντονι Γκουλιέλμι, επικεφαλής επικοινωνίας της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ.

«Η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ τηρεί τα υψηλότερα επαγγελματικά πρότυπα για το προσωπικό μας και κάθε εντοπισμένη και τεκμηριωμένη παραβίαση της πολιτικής θα διερευνηθεί από το Γραφείο Επαγγελματικής Ευθύνης για πιθανή πειθαρχική δίωξη. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα υπηρεσιακό ζήτημα, δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε περαιτέρω», πρόσθεσε.

Πηγή: CNN