Skip to main content

Μόντι: Αγκάλιασε τον Ζελένσκι όπως τον Πούτιν – Τι συζήτησαν

EPA/SERGEY DOLZHENKO

Ο Ινδός πρωθυπουργός έφτασε στην Ουκρανία παραμονή της «Ημέρας Ανεξαρτησίας» της χώρας

«Namaste!» φώναξαν Ουκρανοί αξιωματούχοι καθώς ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έβγαινε από το τρένο στο Κίεβο την Παρασκευή, σε μία επίσκεψη που πραγματοποιεί μετά από τη σφιχτή αγκαλιά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Μόντι μπορεί να έφτασε στην Ουκρανία -αραμονή της «Ημέρας Ανεξαρτησίας» της χώρας- με στόχο να εμβαθύνει τη συνεργασία μεταξύ Ινδίας και Ουκρανίας και να πιέσει για ειρηνική επίλυση του πολέμου μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ωστόσο, η Ουκρανία δεν θέλει απλώς μια οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία.

Τι θέλει το Κίεβο

Το Κίεβο θέλει η Ινδία να συμμετάσχει στο σχέδιό του για μια «δίκαιη ειρήνη», με στόχο τη συγκέντρωση μιας παγκόσμιας προσπάθειας γύρω από το να ωθήσει το Κρεμλίνο να τερματίσει την πλήρους κλίμακας εισβολή του, ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ουδέτερη στάση από την Ινδία

Όμως η Ινδία – που σήμερα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας, μεγάλος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου, καθώς και πάροχος περίπου 16 πακέτων ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία – συνεχίζει να δηλώνει ότι παραμένει ουδέτερη και καλεί σε ειρήνη, αλλά όχι στη «δίκαιη ειρήνη» που θέλει το Κίεβο.

«Μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση είναι το καλύτερο για την ανθρωπότητα», δήλωσε ο Μόντι.

Σε κοινή δήλωση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, οι ηγέτες δήλωσαν ότι η Ινδία και η Ουκρανία υποστηρίζουν αμφότερες την τήρηση των αρχών του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπως ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας των κρατών.

EPA/SERGEY DOLZHENKO

Οι συμφωνίες

Ο Μόντι υπέγραψε αρκετές συμφωνίες, εμβαθύνοντας τη συνεργασία με την Ουκρανία σε φαρμακευτικούς, αγροτικούς, ανθρωπιστικούς και πολιτιστικούς τομείς.

Συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους της ινδικής διασποράς, επισκέφθηκε το μνημείο του Μαχάτμα Γκάντι, συναντήθηκε με Ουκρανούς διπλωματικούς αξιωματούχους και αγκάλιασε τον Ζελένσκι, όπως ακριβώς αγκάλιασε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα πριν από ένα μήνα.

EPA/SERGEY DOLZHENKO

Αγκάλιασε τον Ζελένσκι όπως τον… Πούτιν

Η εν λόγω αγκαλιά επέφερε πλήγμα στις διπλωματικές σχέσεις της Ουκρανίας με την Ινδία, καθώς ο Μόντι επισκέφθηκε τη Μόσχα και αγκάλιασε τον Πούτιν την ημέρα που οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα παιδικό νοσοκομείο στο Κίεβο.

EPA/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL T

Πάντως το Κίεβο ελπίζει ότι η Ινδία θα μπορούσε να γίνει μία από τις πιθανές ενδιάμεσες χώρες που θα βοηθούσαν στην επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης με τη Ρωσία, με βάση τα 10 σημεία της ειρηνευτικής φόρμουλας Ζελένσκι.

Πηγή Politico