Skip to main content

Η αποκάλυψη ενός «ντροπιαστικού» μυστικού και ο καθοριστικός ρόλος του αρχαίου DNA

Το ότι ήρθε στο φως μυστικό της Τζέιμσταουν, βρετανικής αποικίας στις ΗΠΑ περισσότερα από 400 χρόνια μετά είναι ένα απίστευτο κατόρθωμα

Ένα σκάνδαλο που παρέμενε καλά κρυμμένο για πάνω από 400 χρόνια, έφερε στο φως η ανάλυση του aDNA στα λείψανα δύο τάφων στην Τζέιμσταουν,  βρετανική αποικία του 17ου αιώνα στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Το aDNA, γνωστό και ως αρχαίο DNA, είναι το διατηρημένο, αλλά συχνά χαμηλής ποιότητας και ποσότητας γενετικό υλικό, που ανακτάται από βιολογικά κατάλοιπα που βρίσκονται σε χώρους αρχαιολογικού ή παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος. Αυτό το γενετικό υλικό μπορεί να έχει ηλικία από μικρότερη των 100 ετών έως και εκατοντάδων χιλιάδων ετών.

Το σκάνδαλο αφορούσε την οικογένεια του πρώτου κυβερνήτη της  βρετανικής αποικίας, Τόμας Γουέστ.

Όταν ο Γουέστ πήγε στην περιοχή για να αναλάβει τον ρόλο του κυβερνήτη, το 1610, τον συνόδευσαν, τρεις από τους αδελφούς του και αρκετοί συγγενείς.

Η ανάλυση DNA που έγινε σε δύο σκελετούς από ασύλητους τάφους σε εκκλησία της πόλης, αποκάλυψε ότι και τα δύο άτομα είχαν συγγένεια με τον Γουέστ.
Το DNA έδειξε επίσης ότι οι άνδρες συνδέονταν με κοινή μητρική καταγωγή. Αυτή η σύνδεση οδήγησε τους ερευνητές σε έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο ένας από τους δύο- ο λοχαγός Γουίλιαμ Γουέστ – ήταν νόθος, γεννημένος από την ανύπαντρη θεία του Τόμας Γουεστ, Ελίζαμπεθ.

Αν και ο λοχαγός, μεγάλωσε ως μέλος της  οικογένειας Γουέστ στην Βρετανία οι λεπτομέρειες της σκανδαλώδους γέννησής του διαγράφηκαν σκόπιμα από τα γενεαλογικά αρχεία της οικογένειας .

Οι φήμες για το σκάνδαλο μπορεί να ήταν ένας από τους παράγοντες που τον οδήγησαν να αναζητήσει την τύχη του στην αποικία, ανέφεραν οι ερευνητές στις 13 Αυγούστου στο περιοδικό Antiquity.

Τα γενετικά δεδομένα αποκαλύπτουν μυστικά

Τα ευρήματα καταδεικνύουν πώς τα γενετικά δεδομένα σε συνδυασμό με άλλα ιστορικά στοιχεία «μπορούν να βοηθήσουν να έρθουν στο φως αφηγήσεις που ήταν απαγορευμένες ή ντροπιαστικές στο παρελθόν», δήλωσε στο CNN η δρ Κριστίν Λι, επίκουρη καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή,

«Αυτό με τη σειρά του μας δίνει μια καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα άτομα παρέκαμπταν τους κοινωνικούς κανόνες», σημείωσε η Λι.

Πώς «εφτασαν» στο σκάνδαλο

Ερευνητές βρήκαν το 2014 τέσσερις ασύλητους τάφους στο Jamestown, σε μια αγγλικανική εκκλησία που χρησιμοποιούσαν οι έποικοι από το 1608 έως το 1616 περίπου. Η υψηλή δεξιοτεχνία της κατασκευής δύο από τα φέρετρα,  υπέδειξε ότι οι νεκροί ήταν σημαντικά μέλη της αποικίας. Ο ένας μάλιστα είχε ταφεί με ένα στρατιωτικό ζωνάρι διακοσμημένο με ασημένια κρόσσια.

Αυτές οι λεπτομέρειες ταφής, μαζί με τις εκτιμήσεις για την χρονολογία των σκελετών, αλλά και ιστορικά έγγραφα, έδειξαν ότι τα λείψανα, ήταν αυτά του λοχαγού Γουέστ ο οποίος πέθανε σε ηλικία 20 ετών, και του σερ Φερντινάντο Γουένμαν, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 34 ετών

Τα αρχεία της πόλης  ανέφεραν και τους δύο ως συγγενείς του κυβερνήτη, αλλά μόνο η ιδιότητα του Γουένμαν – ως πρώτου εξαδέλφου του κυβερνήτη – περιγραφόταν, σύμφωνα με τη μελέτη. Η σχέση μεταξύ του Γουένμαν και του Γουέστ ήταν επίσης άγνωστη.

Το επόμενο βήμα για τους επιστήμονες ήταν να πάρουν δείγματα και να αναλύσουν το αρχαίο DNA,, από τους σκελετούς, και τότε η έρευνα πήρε μια αναπάντεχη τροπή, δήλωσε στο CNN η συν-συγγραφέας της έρευνας Κάρι Μπρούβελχαϊνταν,  ειδική στη βιολογία σκελετών στο τμήμα ανθρωπολογίας του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Smithsonian στην Ουάσιγκτον.

«Το aDNA μας οδήγησε σε μια απρόβλεπτη κατεύθυνση, την οποία δεν θα είχαμε ακολουθήσει σε καμία περίπτωση χωρίς αυτό», δήλωσε η Μπρουβελχάιντ.

Στενοί συγγενείς από την πλευρά της μητέρας

Ενώ δεν υπήρχε αρκετό DNA για να δείξει άμεσους οικογενειακούς δεσμούς, ο Γουένμαν και ο λοχαγός μοιράζονταν και οι δύο την απλοομάδα H10e. Αυτή η ομοιότητα έδειξε ότι ήταν πιθανότατα στενοί συγγενείς από την πλευρά της μητέρας, γεγονός που εξέπληξε τους ερευνητές που ανέλυσαν τα γενετικά δεδομένα.

Το αρχαίο DNA έδωσε στους ανθρωπολόγους μια κατεύθυνση για να αρχίσουν να ψάχνουν για να φτάσουν σε μια δικαστική υπόθεση του 1616 , σχετικά με τον δικαιούχο της διαθήκης του κυβερνήτη της Τζέιμστάουν, Είχε αφήσει τα υπάρχοντά του στην Μαίρη Μπλάουντ, μια άλλη θεία του. Στα νομικά έγγραφα, οι ερευνητές βρήκαν την απόδειξή τους: τα δικαστικά αρχεία ανέφεραν ότι η Μπλάουντ είχε αναθρέψει τον λοχαγό «για λογαριασμό της ανύπαντρης, αποβιώσασας αδελφής της, Ελίζαμπεθ».

«Η κωδικοποιημένη γλώσσα και η απουσία επίσημης τεκμηριωμένης αναγνώρισης του Λοχαγού Γουέστ ως γιου της υποστηρίζει τον παράνομο χαρακτήρα της γέννησής του», έγραψαν οι ερευνητές.
«Το γεγονός ότι μπορούμε να αποκαλύψουμε αυτά τα μυστικά περισσότερα από 400 χρόνια αργότερα είναι ένα απίστευτο κατόρθωμα της ιστορικής και επιστημονικής κοινότητας», δήλωσε ο Μάικλ Λάβιν διευθυντής της διεύθυνσης συλλογών και συντήρησης του Ιδρύματος Jamestown Rediscovery.

naftemporiki.gr