Skip to main content

Γαλλία: Ικανοποίηση του Λαϊκού Μετώπου μετά τη συνάντηση με τον Μακρόν

REUTERS/Abdul Saboor

«Θετικά σημεία» είδε στη συνάντηση η υποψήφια για την πρωθυπουργία Λουσί Καστέ

Η Λουσί Καστέ υποψήφια του Νέου Λαϊκού Μετώπου είναι «έτοιμη» να «πάει και να χτίσει συνασπισμούς» με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Μετά τη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε «εξαιρετικά ικανοποιημένη» στο πλαίσιο των «διαβουλεύσεων» που διεξάγονται στο Μέγαρο των Ηλυσίων με σκοπό τον διορισμό πρωθυπουργού.

Ενώ το Εθνικό Λαϊκό Κόμμα ζητούσε από τις 23 Ιουλίου να διοριστεί η Καστέ στη θέση του Matignon, οι κύριοι ηγέτες των αριστερών κομμάτων αναγνώρισαν «θετικά σημεία» μετά τη συνάντηση. «Μετά από δύο μήνες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρχίζει να καταλαβαίνει ότι έχασε τις εκλογές», δήλωσε ικανοποιημένος ο Μανουέλ Μπομπάρ, συντονιστής της France Insoumise (Ανυπότακτης Γαλλίας).

Ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) δήλωσε ότι ο αρχηγός του κράτους δεν έχει ορίσει «ακριβή ημερομηνία», αλλά ότι προωθεί ένα «γρήγορο» χρονοδιάγραμμα για τον διορισμό πρωθυπουργού. Η επικεφαλής των Οικολόγων, Μαρίν Τοντελιέ, ζήτησε επιτακτικά «μια απάντηση την Τρίτη».

Γαλλία: Ολυμπιακοί τέλος, ώρα για πρωθυπουργό – Αποφασίζει ο Μακρόν

Βλέπει «ένα ευνοϊκό μήνυμα» στο γεγονός ότι ο αρχηγός του κράτους «παραδέχτηκε ότι θα πρέπει να αλλάξουμε ρότα», συνέχισε, διαβεβαιώνοντας ότι Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι ένα «συμπαγές και ενωμένο μπλοκ».

Στο εσωτερικό, ορισμένοι σοσιαλιστές βουλευτές χαιρέτισαν την «αφύπνιση» του Εμανουέλ Μακρόν, καθώς φέρεται να χρησιμοποίησε τον όρο «συγκατοίκηση» για να αναφερθεί στην έναρξη της νέας θητείας.

Με πληροφορίες από Le Figaro