Skip to main content

Παροξυσμός του «πατέρα της γαλάζιας πατρίδας» για Παναγία Σουμελά

Επίθεση και κατά Βαρθολομαίου, Ελλάδας

Παραληρηματικές αναφορές κατά της Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά – η ημερομηνία της οποίας έχει ήδη προκλητικά μετατεθεί από την τουρκική κυβέρνηση για τις 23 Αυγούστου– επεφύλασσε ο απόστρατος υποναύαρχος και εκ των εμπνευστών της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τζιχάτ Γιαϊτζί.

Ο Γιαϊτζί δηλώνει ότι «θα παλέψει για να ακυρώσει την Ορθόδοξη τελετή που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά ενώ προβαίνει σε κωμικά ανιστόρητες αναφορές για την Τραπεζούντα εξαπολύοντας και βέλη προς την Ελλάδα και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

«Οι πολίτες στην Τραπεζούντα έχουν γίνει καχύποπτοι για τη δική τους καταγωγή. Η Τραπεζούντα είναι μια τουρκική εθνικιστική πόλη. Αν χαθεί η Τραπεζούντα, χάνεται και η Τουρκία. Ο λαός της Τραπεζούντας είναι η ραχοκοκαλιά της Τουρκίας. Η Ελλάδα δίνει υποτροφίες στα παιδιά και στους νέους μας. Τα δηλητηριάζει με τον Ποντισμό. Στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς ανατολάς, αποκαλεί την περιοχή αυτή πατρίδα των Κιπτσάκων».

Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί

Ο Γιαϊτζί αναφέρθηκε και στο θέμα της Λειτουργίας στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, καταφεύγοντας ακόμη και σε διάφορα ευφάνταστα σενάρια περί… Γκιουλενιστών:

«Αυτή η Λειτουργία δεν είναι λειτουργία. Δεν είμαστε ενάντια στη θρησκευτική λατρεία κανενός. Εάν η θρησκεία χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την πολιτική, εάν μετατραπεί σε κατασκοπεία, αυτό το τελετουργικό δεν είναι τελετουργία. Δημιουργεί διχόνοια σε αυτή τη χώρα. Η Σουμελά δεν είναι μοναστήρι. Είναι ένας χώρος μάθησης. Δεν έχει εκκλησία στην Τραπεζούντα. Όπως η Έφεσος είναι ιστορικό μνημείο, έτσι και η Σουμελά είναι ιστορικό μνημείο.

Η διεξαγωγή του τελετουργικού το 2010 βασίζεται στη FETO (η οργάνωση του Γκιουλέν) (…) Στη Σουμελά, η λειτουργία μετατρέπεται σε οικουμενική παράσταση. Οικουμενική σημαίνει είμαι θρησκευτικός ηγέτης με κρατική υπόσταση. Ο αρχιεπίσκοπος, που ονομάζεται Πατριάρχης, λέει ότι είναι ο ηγέτης όλων των Ορθοδόξων στον κόσμο (…) «Έρχεται λοιπόν αυτός ο άνθρωπος και αποκαλεί την Ιστανμπούλ, Κωνσταντινούπολη, έχοντας ρόλο παγκόσμιου ηγέτη. Ο άνθρωπος έκανε δική του σημαία τον αετό της βυζαντινής σημαίας. Ταξιδεύει στο εξωτερικό. Πώς πάει; Η Ελλάδα κανονίζει επίσημες πτήσεις. Ο σκοπός του τελετουργικού είναι να ενισχύσει αυτή τη στάση. Να μεταφέρει ότι αυτή είναι η πατρίδα των Ελλήνων του Πόντου. Δίνει το μήνυμα ότι αυτός ο τόπος ανήκει στους Έλληνες».

Και καταλήγει λέγοντας: «Δεν θα φύγουμε από την Τραπεζούντα μέχρι να μην πραγματοποιηθεί αυτό το τελετουργικό. Θα περιμένουμε στην πόρτα της Σουμελά».