Skip to main content

Εκεί που ένας άνθρωπος εξαφανίζεται κάθε 24 ώρες – Και 1 στους 45 ενήλικες είναι φυλακή

REUTERS

Ο πρόεδρος Μπουκέλε καυχιέται πως το Ελ Σαλβαδόρ είναι «η πιο ασφαλής χώρα στο δυτικό ημισφαίριο» - Στοιχεία μη κυβερνητικών οργανώσεων δίνουν μία άλλη εικόνα

Στο Ελ Σαλβαδόρ από τότε που ανήλθε στην εξουσία ο Ναγίμπ Μπουκέλε, εξαπολύοντας μία μεγάλη (όσο και αμφιλεγόμενη) επίθεση κατά του οργανωμένου εγκλήματος και των συμμοριών, ένας στους 45 ενήλικες είναι στη φυλακή. Ταυτόχρονα όμως κατά μέσο όρο ένας άνθρωπος εξαφανίζεται κάθε μέρα.

Η γενική εισαγγελία καταμέτρησε 366 αγνοούμενα πρόσωπα τους δώδεκα μήνες ως την 31η Μαΐου φέτος, εξήγησε η Ομάδα Εργασίας για τους Εξαφανισμένους στο Ελ Σαλβαδόρ, την οποία ίδρυσαν μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ από την πλευρά της υπερηφανεύεται πως έχουν περάσει 650 ημέρες χωρίς «καμιά» δολοφονία αφότου ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε, που ανέλαβε την εξουσία το 2019, κήρυξε τον «πόλεμο» στις συμμορίες, τον Μάρτιο του 2022.

2.000 μέλη συμμοριών με ξυρισμένα κεφάλια και τατουάζ οδηγούνται στο νέο «κολαστήριο» του Ελ Σαλβαδόρ (βίντεο, φωτογραφίες)

Εκείνη τη χρονιά ο Μπουκέλε κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αναπτύσσοντας τον στρατό στο εσωτερικό και περιστέλλοντας συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα. Στο πλαίσιο της λεγόμενης «κατάστασης εξαίρεσης», ανεγέρθηκε μία τεράστια φυλακή υψίστης ασφαλείας, που απέκτησε γρήγορα τη φήμη κολαστηρίου.

Η ίδια η κυβέρνηση άλλωστε τη «διαφήμιζε» ως τέτοιο και όχι ως σύγχρονο σωφρονιστικό κατάστημα. 40.000 οδηγήθηκαν σε αυτήν.

Περισσότεροι από 64.000 άνθρωποι συνελήφθησαν μόνο το 2022 στο πλαίσιο της επιχείρησης «εκκαθάρισης των συμμοριών». Ανθρωπιστικές οργανώσεις τονίζουν ότι δεν είναι όλοι γκάνγκστερ και εγκληματίες. Μεταξύ τους είναι και αθώοι, που για κάποιο λόγο ενόχλησαν τις αρχές. Οι καταγγελίες ωστόσο δεν πλήττουν τη δημοτικότητα του Μπουκέλε.

REUTERS

Επανεξελέγη με το θεαματικό 85% των ψήφων τον περασμένο Φεβρουάριο (βρίσκοντας τρόπο να παρακάμψει το Σύνταγμα). Χαρακτηρίζεται «θεόσταλτος» από πολλούς ντόπιους, θεωρείται «πρότυπο» από αρκετούς άλλους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και κάποιοι δεν διστάζουν να μιλήσουν για δικτάτορα.

Ναγίμπ Μπουκέλε: Ο άνθρωπος που τρέμουν οι γκάνγκστερ του Ελ Σαλβαδόρ (και λατρεύουν οι πολίτες)

Καταγγελίες για αυθαίρετες συλλήψεις και βασανιστήρια

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισημαίνουν εδώ και καιρό τη σκοτεινή πλευρά του «πολέμου» που διεξάγει, ιδίως τους δεκάδες θανάτους κρατουμένων στις φυλακές και τις αυθαίρετες συλλήψεις και τους βασανισμούς υπόπτων, ανάμεσά τους παιδιών.

Όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Reuters, o πρόεδρος Μπουκέλε απορρίπτει τις κατηγορίες και καυχιέται πως πλέον το Ελ Σαλβαδόρ είναι «η πιο ασφαλής χώρα στο δυτικό ημισφαίριο».

Οι 366 εξαφανίσεις που καταγράφτηκαν τον τελευταίο χρόνο είναι αριθμός αυξημένος κατά σχεδόν 10% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Η Ομάδα Εργασίας για τους Εξαφανισμένους δημιούργησε διαδικτυακή πύλη για τους αγνοούμενους, ώστε να γίνεται πληρέστερη απογραφή και να προσφέρεται υποστήριξη στις οικογένειες των εξαφανισθέντων. Τόνισε πως δεν έχει πρόθεση να υποκαταστήσει τη δουλειά καμιάς δημόσιας υπηρεσίας, αλλά θέλει να παρέχονται ακριβείς πληροφορίες στους πολίτες. Επέκρινε τον κυβερνητικό επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αντρές Γκουσμάν για έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά τις εξαφανίσεις.

Ούτε το γραφείο του Γκουσμάν, ούτε η εισαγγελία απάντησαν σε σχετικό αίτημα του Reuters για σχολιασμό του ρεπορτάζ.