Skip to main content

Ιαπωνία: Τέλος το πλέγμα που εμπόδιζε την εμβληματική θέα στο όρος Fuji

REUTERS/Kim Kyung-Hoon/File Photo

Όταν το φωτογραφικό σημείο έγινε δημοφιλές στο Instagram και το TikTok, η πόλη κατακλύστηκε από τουρίστες που έρχονταν από όλο τον κόσμο

Μια μικρή πόλη στην Ιαπωνία, η οποία έλαβε διεθνή προσοχή για την αμφιλεγόμενη απόφασή της να εμποδίσει τη θέα του όρους Φούτζι, ανέτρεψε σιωπηλά την απόφασή της.

Το Fujikawaguchiko, στις παρυφές του όρους Φούτζι, έγινε δημοφιλές για μια συγκεκριμένη λήψη φωτογραφιών, όπου το βουνό φαινόταν πίσω από ένα φυλάκιο της αλυσίδας καταστημάτων ψιλικών Lawson στον κεντρικό δρόμο της πόλης.

Όταν το φωτογραφικό σημείο έγινε δημοφιλές στο Instagram και το TikTok, η πόλη κατακλύστηκε από τουρίστες που έρχονταν από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με ορισμένους από τους κατοίκους της πόλης, οι επισκέπτες άφηναν πίσω τους σκουπίδια και δεν ακολουθούσαν τους κανόνες κυκλοφορίας, παρά την παρουσία πινακίδων και φρουρών ασφαλείας.

Το πλέγμα κατέβηκε αθόρυβα

Τον Μάιο, το Fujikawaguchiko έστησε ένα μεγάλο μαύρο δίχτυ, εμποδίζοντας ουσιαστικά τη θέα του όρους Φούτζι. Στις 15 Αυγούστου, όμως, οι αξιωματούχοι της πόλης το κατέβασαν αθόρυβα – ενδεχομένως για πάντα.

Αρχικά, το σχέδιο ήταν να κατέβει προσωρινά το δίχτυ λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Αλλά τώρα οι αξιωματούχοι του Fujikawaguchiko λένε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την επανατοποθέτηση του φράγματος.

REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Ήταν αποτελεσματικό;

«Από τότε που εγκαταστήσαμε το δίχτυ τον Μάιο, δεν υπήρξαν άλλοι άνθρωποι που έμειναν για πολύ στην περιοχή. Πιστεύουμε ότι ήταν αποτελεσματικό», δήλωσε ένας δημοτικός σύμβουλος στο CNN.

Ο δημοτικός σύμβουλος πρόσθεσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν φρουροί ασφαλείας που περιπολούν στην περιοχή και ότι το δίχτυ μπορεί να τοποθετηθεί ξανά αν αλλάξει η κατάσταση.

Πριν από την τοποθέτηση του πλέγματος, η περιοχή φωτογράφισης του Lawson’s ήταν τόσο πολυσύχναστη που το κατάστημα ζήτησε επίσημα συγγνώμη επειδή ήταν πολύ δημοφιλές.

Εν τω μεταξύ, ένας κάτοικος του κτιρίου που βρίσκεται δίπλα στο Lawson’s δήλωσε στο CNN ότι «υπήρχε μια σειρά από ενοχλητικές παράνομες δραστηριότητες, όπως η εγκατάλειψη σκουπιδιών, η καταπάτηση του χώρου, το κάπνισμα, το φαγητό στο πάρκινγκ ή κάτω από τις στέγες των ιδιωτικών σπιτιών και η καταπάτηση της ταράτσας. Δεν ήταν σπάνιο το φαινόμενο να μας φωνάζουν προσβολές ή να πετούν τα τσιγάρα τους ενώ ήταν ακόμα αναμμένα, όταν τους ζητούσαμε να μετακινήσουν τα αυτοκίνητά τους».

Μέτρα και για την προστασία του βουνού

Το Fujikawaguchiko, στο νομό Yamanashi ανατολικά του Τόκιο, έχει πληθυσμό περίπου 10.000 κατοίκων και σηματοδοτεί την αρχή ενός από τα πιο δημοφιλή μονοπάτια πεζοπορίας στο όρος Fuji.

Πέρυσι, αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN Travel ότι οι ορδές των τουριστών που επισκέπτονταν το βουνό έριχναν σκουπίδια, υπερχρέωναν τις εγκαταστάσεις τουαλέτας και έκαναν πεζοπορία με ακατάλληλο εξοπλισμό, με αποτέλεσμα ατυχήματα ή τραυματισμούς.

Ως απάντηση στις ανησυχίες, τέθηκαν σε εφαρμογή νέα μέτρα για την προστασία του βουνού, συμπεριλαμβανομένου ενός ημερήσιου ανώτατου ορίου στον αριθμό των ορειβατών και ενός μικρού τέλους εισόδου για να βοηθηθεί το κόστος συντήρησης.

naftemporiki.gr