Σταθερή αύξηση παρουσιάζει η μετανάστευση τις τελευταίες δεκαετίες, με περισσότερους από 280 εκατομμύρια ανθρώπους-το 3,6% του παγκόσμιου πληθυσμού, να ζουν εκτός της χώρας γέννησής τους.
Παράλληλα, στενή είναι η σύνδεση θρησκείας και μετανάστευσης. Η θρησκευτική πίστη μπορεί να επηρεάσει το αν οι άνθρωποι εγκαταλείπουν την πατρίδα τους, πού μετακινούνται και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται δεκτοί όταν φτάνουν, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο ερευνών Pew. το οποίο με μεγάλη έρευνά του επιχειρεί να χαρτογραφήσει το φαινόμενο.
Η ανάλυση του Pew, βασίζεται σε στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών και σε 270 απογραφές και έρευνες και υπολογίζει τη θρησκευτική σύνθεση των μεταναστών στον κόσμο από το 2020, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα παγκόσμια στοιχεία.
Ακολουθούν ορισμένα από τα κυριότερα ευρήματα:
Στην Ευρώπη
- Χριστιανοί είναι οι περισσότεροι μετανάστες που ζουν στην Ευρώπη- 56% -ενώ προέρχονται κατά βάση από άλλες χώρες της Ευρώπης. Από το 2020, οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί μεταναστών στην Ευρώπη προέρχονται από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Πολωνία, το Καζακστάν και τη Ρουμανία.
- Από το 2020, περίπου 87 εκατομμύρια μετανάστες ζουν στην Ευρώπη, ο μεγαλύτερος αριθμός από κάθε άλλη περιοχή της παρούσας μελέτης.
- Πολλές χώρες στην Ευρώπη έχουν χαμηλά ποσοστά γονιμότητας και η μετανάστευση έχει συμβάλει στην αποτροπή της μείωσης του πληθυσμού. Ο συνολικός πληθυσμός της περιοχής αυξήθηκε κατά 23 εκατομμύρια μεταξύ 1990 και 2020. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο πληθυσμός των μεταναστών από χώρες εκτός Ευρώπης αυξήθηκε κατά 21 εκατομμύρια.
Παγκοσμίως
- Περισσότεροι από 280 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 3,6% του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι μετανάστες, δηλαδή ζουν εκτός της χώρας ή της επικράτειας όπου γεννήθηκαν.
- Χριστιανοί είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών παγκοσμίως – 47% σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό τους. Το Μεξικό είναι η συνηθέστερη χώρα προέλευσης τους και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο συνηθέστερος προορισμός τους.
- Οι μουσουλμάνοι αποτελούν ελαφρώς μεγαλύτερο μερίδιο των μεταναστών (29%) σε σχέση με το ποσοστό τους επί του παγκόσμιου πληθυσμού (25%). Η Συρία είναι η πιο κοινή χώρα προέλευσης για τους μουσουλμάνους μετανάστες, που μετακινούνται συχνά σε μέρη της περιοχής Μέσης Ανατολής-Βόρειας Αφρικής.
- Όσοι δηλώνουν ότι δεν έχουν θρησκεία, ή που αυτοπροσδιορίζονται ως άθεοι ή αγνωστικιστές, αποτελούν μικρότερο ποσοστό των μεταναστών (13%) σε σχέση με το πληθυσμιακό ποσοστό τους (23%). Η Κίνα είναι η συνηθέστερη χώρα προέλευσης για τους θρησκευτικά ουδέτερους μετανάστες και οι ΗΠΑ είναι ο συνηθέστερος προορισμός τους.
- Η θρησκευτική σύνθεση όλων των μεταναστών έχει παραμείνει σχετικά σταθερή από το 1990. Η μετανάστευση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αυξήθηκε κατά 83%, ξεπερνώντας την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού κατά 47%.
- Οι Ινδουιστές υποεκπροσωπούνται με ποσοστό 5% σε σύγκριση με το ποσοστό τους στον παγκόσμιο πληθυσμό (15%). Η Ινδία είναι τόσο η πιο συνήθης χώρα προέλευσης όσο και ο κυριότερος προορισμός για τους Ινδουιστές μετανάστες.
- Οι βουδιστές αποτελούν το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 4% των μεταναστών. Η Μιανμάρ είναι η πιο κοινή χώρα προέλευσης των βουδιστών μεταναστών, ενώ η Ταϊλάνδη είναι ο πιο κοινός προορισμός τους.
- Οι Εβραίοι αποτελούν πολύ μεγαλύτερο μερίδιο των μεταναστών (1%) σε σχέση με το πσοσοτό τους επί του παγκόσμιου πληθυσμού (0,2%).
- Το Ισραήλ είναι η συχνότερη χώρα προέλευσης των Εβραίων μεταναστών και επίσης ο κυριότερος προορισμός τους. Ένας στους πέντε Εβραίους διαμένει εκτός της χώρας γέννησής του, σε σύγκριση με μικρότερα ποσοστά των Χριστιανών (6%), των Μουσουλμάνων