Skip to main content

Πώς λύνει ο κόσμος τις διαφορές του εν έτει 2024; Με όπλα και πόλεμο – Πάνω από 110 οι εστίες

Oleg Petrasiuκ/Ukraine Armed Forces via Reuters

114 ένοπλες συγκρούσεις σε εξέλιξη παγκοσμίως - 7 στην Ευρώπη, βράζει η Μέση Ανατολή

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας και Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα (που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε περιφερειακή σύγκρουση της Μέσης Ανατολής). Δύο εστίες συγκρούσεων στη γειτονιά μας με τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες απώλειες και όχι μόνο. Δεκάδες ακόμη ένοπλες συγκρούσεις είναι σε εξέλιξη, όσο και εάν τις ξεχνάμε.

Tο πόρταλ RULAC (Rule of Law in Armed Conflict) της Ακαδημία Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενεύης παρακολουθεί αυτή τη στιγμή πάνω από 110 ένοπλες συγκρούσεις που είναι σε εξέλιξη ανά τον πλανήτη. Ορισμένες εξ αυτών ξέσπασαν τα τελευταία χρόνια. Κάποιες μαίνονται για περισσότερο από μισό αιώνα.

Σε κάθε περίπτωση εν έτει 2024 η ενοπλη σύρραξη είναι η «κανονικότητα» στον τρόπο επίλυσης διαφορών, με τις εμφύλιες συγκρούσεις ειδικά να έχουν πολλαπλασιαστεί. Ακόμη και στην ήπειρο της «σταθερότητας και της ευημερίας», όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε την Ευρώπη, 7 πολεμικά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά.

Ας δούμε τα δεδομένα.

Η Μέση Ανατολή φλέγεται

Όχι ένα, όχι δύο, αλλά 45 μέτωπα ένοπλης σύγκρουσης συναντά κανείς στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Αίγυπτος, Ιράκ, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λιβύη, Μαρόκο, Συρία, Τουρκία, Υεμένη και Δυτική Σαχάρα έχουν εμπόλεμες ζώνες. Η Ακαδημία περιλαμβάνει στην περιοχή και την παράνομη τουρκική κατοχή στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Φέτος συμπληρώθηκε μισός αιώνας από την αποφράδα ημέρα της εισβολής.

Η Συρία είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην περιοχή. Πολλαπλές και αλληλοεπικαλυπτόμενες τοπικές συγκρούσεις είναι σε εξέλιξη. Σε αυτές εμπλέκονται φατρίες που πολεμούν εναντίον της κυβέρνησης και μεταξύ τους.

REUTERS/Mohamed Azakir/File Photo

Βυθισμένη στον πόλεμο η Αφρική

Η Αφρική έρχεται δεύτερη σε αριθμό ένοπλων συγκρούσεων ανά περιοχή με περισσότερες από 35 μη διεθνείς ένοπλες συγκρούσεις (NIAC) που έχουν ξεσπάσει σε Μπουρκίνα Φάσο, Καμερούν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αιθιοπία, Μάλι, Μοζαμβίκη, Νιγηρία, Σενεγάλη, Σομαλία, Νότιο Σουδάν και Σουδάν.

Σε αυτές τις συγκρούσεις εμπλέκονται δεκάδες εξτρεμιστικές και παραστρατιωτικές ομάδες – που μάχονται εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων ή/και εναντίον αντίπαλων ομάδων.

Δυτικές δυνάμεις ή/και γειτονικές χώρες παρεμβαίνουν σε τοπικές συρράξεις στη Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι, τη Μοζαμβίκη, τη Νιγηρία και τη Σομαλία.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, με την κυβέρνηση να είναι αντιμέτωπη με ένα ευρύ φάσμα ομάδων ανταρτών. Το Σουδάν είναι επίσης βυθισμένο στον πόλεμο.

Ο πόλεμος που ξεχάσαμε: Σε πλήρη εξέλιξη και με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς

Πλήθος συγκρούσεων και στην Ασία

Η Ασία είναι το θέατρο 19 μη διεθνών ένοπλων συγκρούσεων (NIAC) στις οποίες συμμετέχουν 19 ένοπλες ομάδες. Αφγανιστάν, Ινδία, Μιανμάρ, Πακιστάν και Φιλιππίνες έχουν στο εσωτερικό τους εμπόλεμες ζώνες. Δύο διεθνείς ένοπλες συγκρούσεις – μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν αντίστοιχα και μεταξύ Ινδίας και Κίνας – λαμβάνουν χώρα επίσης στην περιοχή.

Το Πακιστάν και οι Φιλιππίνες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με έξι NIAC για κάθε χώρα. Στο Πακιστάν, οι κυβερνητικές δυνάμεις πολεμούν διάφορες ένοπλες ομάδες που δρουν σε όλη την επικράτεια, ιδιαίτερα ομάδες που συνδέονται με τους Ταλιμπάν στις Ομοσπονδιακά Διοικούμενες Φυλετικές Περιοχές και αυτοαποκαλούμενους «μαχητές ανεξαρτησίας» στο Μπαλουχιστάν.

Στις Φιλιππίνες, τα περισσότερα NIAC λαμβάνουν χώρα στην περιοχή Μιντανάο, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις πολεμούν ενάντια σε πολλές ένοπλες ομάδες, όπως το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μόρο, το Ισλαμικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Μόρο, οι Ισλαμιστές Μαχητές της Ελευθερίας του Μπανγκσαμόρο, η Ομάδα Μαούτε και η Ομάδα Αμπού Σαγιάφ.

7 εστίες στην Ευρώπη

Συνολικά 7 εστίες «καίνε» στη γηραιά ήπειρο. Η Ρωσία κατέχει επί του παρόντος εδάφη στην Κριμαία (σύγκρουση με Ουκρανία), την Υπερδνειστερία (σύγκρουση με Μολδαβία), καθώς και τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία (σύρραξη με Γεωργία), ενώ Αρμενία και Αρζεμπαϊτζάν εξακολουθούν να συγκρούονται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν άλλαξε την κατάταξή μας για τις ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή. Αυτό που άλλαξε, από τον Φεβρουάριο του 2022, είναι η ένταση της βίας και ο αντίκτυπός της στον άμαχο πληθυσμό», επισημαίνει η Ακαδημία.

Petrasiuk/
Ukrainian Armed Forces via Reuters

Και η περίπτωση της Λατινικής Αμερικής

Οι έξι μη διεθνείς ένοπλες συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή κατανέμονται  μεταξύ του Μεξικού και της Κολομβίας.

Η Κολομβία έχει βιώσει μία από τις μεγαλύτερες μη διεθνείς ένοπλες συγκρούσεις (NIAC) στη σύγχρονη εποχή και εξακολουθεί να είναι το θέατρο τριών τέτοιων συγκρούσεων.

Ακόμη τρεις εστίες ενόπλων συγκρούσεων συναντάμε στο Μεξικό, με την εμπλοκή καρτέλ ναρκαωτικών. Η ένοπλη βία ανά τη Λατινική Αμερική είναι σε έξαρση.

Η πιο επικίνδυνη δουλειά στο Μεξικό: Υποψήφιος δήμαρχος