Skip to main content

Μόντι: Κάλεσε σε «επιστροφή στην ειρήνη» στην Ουκρανία – Την Παρασκευή μεταβαίνει στο Κίεβο

REUTERS/Altaf Hussain

Θα συναντηθεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ζήτησε «επιστροφή στην ειρήνη» την Τετάρτη πριν αναχωρήσει για την Ουκρανία.

Ο Ναρέντρα Μόντι, ηλικίας 73 ετών, πρόκειται να συναντήσει τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ την Πέμπτη στην Πολωνία πριν μεταβεί στην Ουκρανία την Παρασκευή, όπου έχει προγραμματιστεί συγκεκριμένα συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Ως φίλοι και εταίροι, ελπίζουμε σε μια ταχεία επιστροφή της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», δήλωσε ο Ναρέντρα Μόντι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ινδός πρωθυπουργός διατηρεί μια λεπτή ισορροπία των ιστορικά ισχυρών δεσμών της χώρας του με τη Μόσχα και επιδιώκει στενότερες συνεργασίες στον τομέα της ασφάλειας με τις δυτικές χώρες ως προπύργιο έναντι της περιφερειακής ανταγωνιστικής Κίνας.

Η Ινδία σε ρόλο «αγγελιοφόρου» μεταξύ Πουτιν – Ζελένσκι

Ο Ναρέντρα Μόντι έχει αποφύγει να καταδικάσει ρητά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση πριν από περισσότερα από δύο χρόνια, αντ’ αυτού καλεί και τις δύο πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου. Το Νέο Δελχί απείχε από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που στοχεύουν τη Μόσχα.

Ο Μόντι στις αρχές Ιουλίου είχε επισκεφθεί και τη Μόσχα, σε μια συνάντηση σε εξαιρετικό κλίμα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού έγινε λίγες ώρες μετά τον μαζικό ρωσικό βομβαρδισμό που έπληξε πολλές πόλεις στην Ουκρανία, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους, ενώ προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε νοσοκομείο παίδων στο Κίεβο. Την προηγούμενη μέρα φωτογραφήθηκε αγκαλιά με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, προκαλώντας την οργή του Ουκρανού προέδρου.