Skip to main content

Αυτό είναι το κέρμα της μίας λίρας στο βασίλειο του Καρόλου

Chris Fairweather/Huw Evans Agency/Handout via REUTERS

Τι συμβολίζουν οι μέλισσες στην πίσω όψη του νομίσματος

Τα πρώτα κέρματα λίρας με τον βασιλιά Κάρολο Γ’ τίθενται σε κυκλοφορία αυτή την εβδομάδα.

Σχεδόν τρία εκατομμύρια κέρματα έχουν εκδοθεί σε ταχυδρομικά γραφεία και τράπεζες σε όλη τη χώρα.

Τα κέρματα σηματοδοτούν τη νέα βασιλεία του βασιλιά και γιορτάζουν την αγάπη του για τον φυσικό κόσμο, με την πίσω όψη να απεικονίζει ένα ζευγάρι μέλισσες.

Ακόμα και όταν ο βασιλιάς γίνεται οικείο θέαμα στα κέρματα, εκείνα με τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ θα παραμείνουν σε κυκλοφορία.

Νέες σειρές κερμάτων κόβονται ανάλογα με τη ζήτηση.

«Είναι τιμή μας να αποκαλύπτουμε ότι το κέρμα του βασιλιά Καρόλου Γ’ της λίρας βρίσκεται πλέον σε κυκλοφορία», δήλωσε η Ρεμπέκα Μόργκαν, διευθύντρια του Βασιλικού Νομισματοκοπείου. «Ξέρουμε ότι θα υπάρξει ένας ενθουσιασμός μεταξύ των συλλεκτών και του κοινού που θα αποκτήσουν αυτό το ιδιαίτερο κομμάτι της ιστορίας στα ρέστα τους».

Τα σχέδια

Οι μέλισσες είναι ένα από τα οκτώ νέα σχέδια που θα εμφανιστούν στα κέρματα της χώρας, από το 1p έως το £2.

Τα νέα σχέδια των κερμάτων αποκαλύφθηκαν τον Οκτώβριο.

Στην ουρά κάθε κέρματος θα απεικονίζεται η χλωρίδα και η πανίδα της χώρας. Απεικονίζονται επίσης ζώα, από τον κόκκινο σκίουρο μέχρι την αγριόγατα, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να αναδειχθεί η σημασία, αλλά και η επισφάλεια, του φυσικού κόσμου.

Chris Fairweather/Huw Evans Agency/Handout via REUTERS

Η κ. Morgan δήλωσε ότι ελπίζει ότι τα σχέδια σε όλες τις ονομασίες θα πυροδοτήσουν «σημαντικές συζητήσεις σχετικά με τη διατήρηση αυτών των σημαντικών ειδών».

Κάθε κέρμα έχει δημιουργηθεί με την υποστήριξη της Βασιλικής Εταιρείας Κηπευτικών και της Βασιλικής Εταιρείας για την Προστασία των Πτηνών.

Τι άλλαξε στα κέρματα

Το μέγεθος και το σχήμα των κερμάτων παραμένουν αμετάβλητα, γεγονός που είναι βασικό λόγω της ακόμη διαδεδομένης χρήσης κερμάτων σε αυτόματους πωλητές, αυτοελέγχους σούπερ μάρκετ και παρκόμετρα.

Όμως οι αριθμοί στα κέρματα έχουν μεγεθυνθεί, για να βοηθήσουν τα παιδιά να αναγνωρίσουν τους αριθμούς και να μάθουν να μετρούν.

Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο, που εδρεύει στο Llantrisant, Rhondda Cynon Taf, έχει κατασκευάσει τα κέρματα που κυκλοφορούν για κάθε μονάρχη της Βρετανίας από τον Alfred τον Μέγα, δήλωσε η κα Morgan.

Αν και έχουν κυκλοφορήσει αναμνηστικά κέρματα με τον βασιλιά Κάρολο, αυτά τα νέα σχέδια – επίσημα γνωστά ως οριστικά – σηματοδοτούν τη μετάβαση σε κέρματα που θα χρησιμοποιούνται καθημερινά.

Τα οριστικά κέρματα διαθέτουν τα τυποποιημένα σχέδια που εμφανίζονται στην πλειονότητα των επίσημων νομισμάτων. Αυτά τα σχέδια παραμένουν τα ίδια για χρόνια ή και δεκαετίες.

Η προηγούμενη σειρά είχε σχηματισμό ασπίδας και εισήχθη επί βασίλισσας Ελισάβετ Β’ το 2008 και θα εξακολουθεί να κυριαρχεί στα 29 δισεκατομμύρια κέρματα που κυκλοφορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο για αρκετό καιρό ακόμη.

Πηγή: BBC