Skip to main content

Δεν γερνάμε σταδιακά – Δύο εκρήξεις γήρατος στην ζωή μας – Σε ποιες ηλικίες

Έρευνα σε συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 25 και 75 ετών για σχεδόν δύο χρόνια.

Η γήρανση του ανθρώπου δεν συμβαίνει με σταδιακό, γραμμικό τρόπο. Αντιθέτως, σύμφωνα με τους επιστήμονες,   οι άνθρωποι σε μοριακό επίπεδο βιώνουν  δύο εκρήξεις γήρατος στην ζωή τους – πρώτα στην ηλικία των 44 ετών και στη συνέχεια ξανά στα 60.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Aging, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang στη Σιγκαπούρη παρακολούθησαν 108 άτομα επί σειρά ετών για να παρατηρήσουν τις αλλαγές της γήρανσης στα μόριά τους – RNA, πρωτεΐνες και μικροβίωμα.

Η πλειονότητα των μορίων των ανθρώπων που πήραν μέρος στην έρευνα, παρουσίασαν επιταχυνόμενες, μη γραμμικές αλλαγές στις ηλικίες των 44 και 60 ετών.

 Δεν γερνάμε σταδιακά

Ο Xiaotao Shen, επίκουρος καθηγητής στην ιατρική του μικροβιώματος στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang και βασικός συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε στο CNN ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι «δεν γερνάμε σταδιακά». Ορισμένες χρονικές στιγμές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη γήρανση και την υγεία μας, πρόσθεσε.

Για παράδειγμα, η ικανότητα μεταβολισμού της καφεΐνης μειώνεται αισθητά – πρώτα γύρω στα 40 και ξανά γύρω στα 60. Τα συστατικά που εμπλέκονται στον μεταβολισμό του αλκοόλ επίσης μειώνονται, ιδίως γύρω στην ηλικία των 40 ετών, σημείσε μιλώντας στο CNN ο Michael Snyder, πρόεδρος του τμήματος γενετικής στο Στάνφορντ και επίσης συγγραφέας της μελέτης, αναφερόμενος στα δύο κύματα γήρανσης.

Ο Snyder πρόσθεσε ότι, αναλογικά, «οι άνθρωποι συχνά παθαίνουν μυϊκούς τραυματισμούς και βλέπουν τη συσσώρευση λίπους να χτυπάει στη δεκαετία των 40 (που σχετίζεται με το μεταβολισμό των λιπιδίων) και σίγουρα η σαρκοπενία (απώλεια μυών) χτυπάει τους ανθρώπους στη δεκαετία των 60.

Και στις δύο ηλικιακές ομάδες παρατηρήθηκαν αλλαγές στις πρωτεΐνες που συγκρατούν τους ιστούς, γεγονός που πιθανώς βοηθά στην εξήγηση των αλλαγών στο δέρμα, τους μυς και το καρδιαγγειακό σύστημα, πρόσθεσε.

Οι κίνδυνοι ασθενειών αυξάνονται επίσης ταχύτερα, ιδίως μετά την ηλικία των 60 ετών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω είναι πιο επιρρεπή σε καρδιαγγειακές διαταραχές, νεφρικά προβλήματα και διαβήτη τύπου 2.

Η εύρεση μοτίβων όπως αυτά μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση και την πρόληψη των ασθενειών, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία  εντόπισε επίσης «κλινικά εφαρμόσιμους δείκτες» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της διαχείρισης της υγειονομικής περίθαλψης και της ευημερίας των γηράσκοντων πληθυσμών.

Πώς έγινε η μελέτη

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 25 και 75 ετών για σχεδόν δύο χρόνια. Όλοι οι συμμετέχοντες ζούσαν στην Καλιφόρνια, ήταν υγιείς και προέρχονταν από διαφορετικά εθνικά υπόβαθρα. Κάθε τρεις έως έξι μήνες λαμβάνονταν δείγματα αίματος, κοπράνων, δέρματος και ρινικά και στοματικά επιχρίσματα.

Δεν παίζει ρόλο η εμμηνόπαυση

Δεδομένου ότι η επιταχυνόμενη γήρανση στις γυναίκες θα μπορούσε να αποδοθεί στην εμμηνόπαυση (η οποία συνήθως συμβαίνει μεταξύ των ηλικιών 45 και 55 ετών), οι ερευνητές πραγματοποίησαν ανάλυση σε ξεχωριστά σύνολα δεδομένων ανδρών και γυναικών. Προς έκπληξή τους, διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια – γεγονός που υποδηλώνει ότι ένα σημείο μετάβασης γύρω στα 55 θα είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό φαινόμενο και για τα δύο φύλα.

 Και τρίτο κύμα γήρανσης;

Μια προηγούμενη μελέτη από ερευνητές στη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες είχε διαπιστώσει ότι υπάρχει ένα άλλο «κύμα» γήρανσης γύρω στα 75, αλλά η τελευταία έρευνα δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αυτά τα ευρήματα λόγω του περιορισμένου ηλικιακού εύρους της ομάδας που συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ο Shen στο CNN.

Προσοχή στα νεφρά

Ο Snyder συμβούλευσε όσους πλησιάζουν τα 60 τους χρόνια να προσέχουν την πρόσληψη υδατανθράκων και να πίνουν άφθονο νερό για να βοηθήσουν τη λειτουργία των νεφρών.

«Φροντίστε τον εαυτό σας πιο εντατικά σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια της ζωής σας», συμβούλευσε ο Shen.

naftemporiki.gr