Ο Βλοντίμιρ Ζελένσκι έστειλε τη Δευτέρα ένα προκλητικό μήνυμα στους συμμάχους της Ουκρανίας σχετικά με το γιατί η επίθεση στο Κουρσκ κρατήθηκε μυστική, ακόμη και από αυτούς.
Ο Ζελένσκι, που χαρακτήρισε τους συμμάχους αφελείς, μίλησε καθώς η εισβολή στην Ρωσία εισήλθε στην τρίτη εβδομάδα της.
Η επιχείρηση στο Κούρσκ κατά τον Ουκρανό πρόεδρο, «κατέρριψε την αφελή ψευδαίσθηση που μιλούσε για κόκκινες γραμμές έναντι της Ρωσίας, και η οποία επικρατούσε στις αξιολογήσεις για την πορεία του πολέμου από ορισμένους εταίρους».
Ο σχεδιασμός κρατήθηκε μυστικός από τη Δύση επειδή «πολλοί εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας θα ισχυρίζονταν ότι ήταν μη ρεαλιστική και ότι υπερέβαινε την κύρια κόκκινη γραμμή για τη Ρωσία», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Πολλοί αναλυτές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις κόκκινες γραμμές, σημειώνοντας ότι ανάγκασαν την Ουκρανία να πολεμήσει με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη της.
Εξάλλου, η μυστικότητα ήταν αναγκαία προκειμένου να αποφευχθούν οι διαρροές, οι οποίες εν μέρει θεωρήθηκαν υπεύθυνες για την αποτυχία της ουκρανικής επίθεσης του περασμένου καλοκαιριού.
Κι όμως τα drones δεν τα βλέπουν όλα
Η απόκρυψη της επίθεσης στο Κουρσκ είναι αξιοσημείωτη τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς λόγους.
Το γεγονός ότι η επιχείρηση κατάφερε να κρατήσει σε μεγάλο βαθμό κρυφή τη συγκέντρωση στρατιωτών και βαρέως εξοπλισμού στα ρωσικά σύνορα, έκανε τους σχολιαστές να επανεκτιμήσουν την άποψη ότι στην εποχή του πολέμου με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα πάντα και οι πάντες βρίσκονται υπό παρακολούθηση.
Η ενόχληση για τους περιορισμούς
Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, η δυτική στρατιωτική βοήθεια έχει δοθεί υπό όρους και σταδιακά λόγω του φόβου να προκληθεί η Ρωσία σε κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Ο Λευκός Οίκος έδωσε τελικά το πράσινο φως για ορισμένες χρήσεις των όπλων του στο ρωσικό έδαφος, αλλά με σαφείς περιορισμούς.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε την Ουκρανία ότι χρησιμοποίησε HIMARS που προμηθεύτηκαν οι ΗΠΑ για να καταστρέψει γέφυρες στο Κουρσκ, κάτι που το Business Insider δεν μπόρεσε να επαληθεύσει.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έπαιζε επιδέξια με τις ανησυχίες της Δύσης, στέλνοντας συγκεκριμένες προειδοποιήσεις -και συγκεκαλυμμένες αναφορές στο πυρηνικό του οπλοστάσιο- κάθε φορά που η Δύση φαινόταν έτοιμη να κάνει ένα νέο βήμα για να βοηθήσει την Ουκρανία.
«Θέλουν η Ουκρανία να κερδίσει, με τέτοιο τρόπο ώστε η Ρωσία να μην χάσει»
Τον Μάιο, ο Ζελένσκι έκανε τα πιο σκληρά του σχόλια σχετικά με αυτή τη φαινομενική απροθυμία της Δύσης να υποστηρίξει ένα αποφασιστικό χτύπημα στη Ρωσία.
Οι εταίροι της Ουκρανίας «φοβούνται ότι η Ρωσία θα χάσει τον πόλεμο» και θέλουν μόνο, η Ουκρανία να κερδίσει «με τέτοιο τρόπο ώστε η Ρωσία να μην χάσει», είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα Kyiv Independent.
«Δεν νομίζω ότι γίνεται δουλειά έτσι» πρόσθεσε.
Μέλημα για την ασφάλεια των Ουκρανών στρατιωτών
Ο Σεργκέι Σουμλένι, ιδρυτής της δεξαμενής σκέψης European Resilience Initiative Center, δήλωσε στο Business Insider ότι η επιτυχία της επίθεσης στο Κουρσκ μέχρι στιγμής «ήταν δυνατή μόνο επειδή η Ουκρανία δεν ενημέρωσε κανέναν στη Δύση για τα σχέδιά της».
Ο Σουμλένι, υπενθύμισε μια συμπλοκή πέρυσι στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, όταν υπήρξε μια ανεπιβεβαίωτη αναφορά για μια φιλο-ουκρανική ομάδα που χρησιμοποίησε ένα αμερικανικό Humvee
Το περιστατικό – ήσσονος σημασίας σε σύγκριση με την εισβολή στο Κουρσκ – προκάλεσε αναστάτωση, τόνισε, με τις ΗΠΑ να αντιδρούν άμεσα σπεύδοντας να αποστασιοποιηθούν από το περιστατικό.
«Είπαμε σε όλους τι θα κάναμε και ξέρουμε πώς κατέληξε»
Επίσης ανέφερε πως μια άλλη εξήγηση για την απροθυμία του Ζελένσκι να μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με την επίθεση στο Κουρσκ είναι επίσης πιθανό να έχει τις ρίζες της στην ασφάλεια του ουκρανικού στρατού
Η διαρροή από το Πεντάγωνο τον Απριλίου του 2023 εξέθεσε ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών σχετικά με τη σχεδιαζόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας.
Εκείνη η επιχείρηση απέτυχε, με κόστος πολλές ουκρανικές ζωές.
Μήνες αργότερα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι τα σχέδια «βρίσκονταν στο τραπέζι του Κρεμλίνου πριν ξεκινήσουν οι δράσεις αντεπίθεσης».
Ο μη μόνιμος συνεργάτης του Οργανισμού Atlantic Council, Βλαντισλάβ Νταβίντζον, γράφοντας για το Tablet Magazine, ανέφερε ότι υψηλόβαθμο μέλος της ομάδας του Ζελένσκι που δεν κατονόμασε δήλωσε: «Έχουμε πάρει μερικά πολύ σκληρά μαθήματα από τα γεγονότα της προηγούμενης αντεπίθεσης».
«Το περασμένο καλοκαίρι είπαμε σε όλους τι θα κάναμε και ξέρουμε πώς κατέληξε. Όλοι γνώριζαν τι επρόκειτο να κάνουμε και σε ποια τοποθεσία σκοπεύαμε να χτυπήσουμε».