Skip to main content

Γερμανικό Δικαστήριο απορρίπτει έφεση 99χρονης γραμματέως των Ναζί

Η Ίρμγκαρντ Φέρτσνερ καταδικάστηκε για συνέργεια στη δολοφονία περισσότερων από 10.000 ανθρώπων στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Στούτχοφ

Γερμανικό δικαστήριο απέρριψε, την Τρίτη, έφεση 99χρονης πρώην γραμματέως του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης Στούτχοφ, η οποία είχε καταδικαστεί για συνέργεια στη δολοφονία περισσότερων από 10.000 ανθρώπων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, η πρώην γραμματέας, Ίρμγκαρντ Φέρτσνερ καταδικάστηκε αρχικά από γερμανικό δικαστήριο το 2022 για το ρόλο της στη δολοφονία 10.505 ανθρώπων στο στρατόπεδο Στούτχοφ, στη σημερινή Πολωνία, καθιστώντας την μία από τις τελευταίες εν ζωή Γερμανίδες που δικάστηκαν για ναζιστικά εγκλήματα.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχουν πλαισιώσει τη δίκη ως την πιθανώς τελευταία ετυμηγορία κατά των συμμετεχόντων στη ναζιστική μηχανή θανάτου, καθώς οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους έχουν πεθάνει ή είναι ακατάλληλοι να δικαστούν λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους.

Για το μεγαλύτερο μέρος της μεταπολεμικής περιόδου, οι Γερμανοί εισαγγελείς, προκειμένου να καταδικάσουν τους φρουρούς των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, έπρεπε να αποδείξουν τη συγκεκριμένη εμπλοκή τους σε συγκεκριμένες δολοφονίες.

Ωστόσο, η καταδίκη του Τζον Ντέμιαντζουκ το 2011, ενός πρώην εργάτη του Οχάιο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για συνέργεια σε μαζική δολοφονία, ενώ ήταν φρουρός στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Sobibór στην κατεχόμενη από τους Ναζί Πολωνία, δημιούργησε ένα νέο γερμανικό νομικό προηγούμενο, επιτρέποντας στους εισαγγελείς να καταδιώκουν οποιονδήποτε ένοχο για τη βοήθεια στη λειτουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης ως συνεργό σε μαζική δολοφονία.

Η δακτυλογράφος του Στούτχοφ

Αυτό το προηγούμενο επέτρεψε επίσης στους εισαγγελείς να καταδικάσουν τη Φέρτσνερ  η οποία ήταν στα τέλη της εφηβείας της όταν εργαζόταν ως δακτυλογράφος για τον διοικητή του Στούτχοφ. Λόγω του νεαρού της ηλικίας της εκείνη την εποχή, ένα δικαστήριο ανηλίκων αποφάσισε για το θέμα, δίνοντάς της ποινή δύο ετών με αναστολή.

Ο δικηγόρος της υποστήριξε ότι οι εισαγγελείς δεν μπόρεσαν να αποδείξουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι γνώριζε για τις συστηματικές δολοφονίες στο στρατόπεδο, αλλά το γερμανικό δικαστήριο στην πόλη της Λειψίας απέρριψε αυτό το επιχείρημα στην απόφαση της Τρίτης.

«Οι υπάλληλοι της διοίκησης είναι λιγότερο κοντά στο έγκλημα, αλλά αυτό δεν αποτελεί κριτήριο για την ποινική ευθύνη για συνέργεια», δήλωσε στο Politico ο Τόμας Γουίλ, ο εισαγγελέας που είναι επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Κρατικών Δικαστικών Αρχών της Γερμανίας για τη διερεύνηση των εθνικοσοσιαλιστικών εγκλημάτων.

«Το επιχείρημά μας ήταν ότι η διοικητική υποστήριξη της μαζικής δολοφονίας πρέπει να είναι συνέργεια στη δολοφονία».

Το γραφείο του Γουίλ διεξάγει έρευνες για υπόπτους σε υποθέσεις που αφορούν στρατόπεδα συγκέντρωσης και στη συνέχεια παραδίδει τα πορίσματα στους τοπικούς εισαγγελείς των αντίστοιχων δικαιοδοσιών για την έκδοση καταδικαστικών αποφάσεων.

Δύο διαδικασίες βρίσκονται επί του παρόντος σε εξέλιξη στα περιφερειακά δικαστήρια του Hanau και του Βερολίνου, δήλωσε ο Γουίλ, αλλά δεν είναι σαφές εάν οι ύποπτοι θα κριθούν κατάλληλοι για δίκη.

Μια άλλη υπόθεση βρίσκεται ενώπιον της εισαγγελίας του Νεουρούπιν στο ανατολικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου.

«Εργαζόμαστε για την παράδοση και άλλων υποθέσεων», πρόσθεσε.