Η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ακόμη και αν δεν πάρει πίσω όλα τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Τσεχίας Πετρ Πάβελ.
«Δεν νομίζω ότι η πλήρης αποκατάσταση του ελέγχου ολόκληρης της επικράτειας αποτελεί προϋπόθεση», δήλωσε ο Πάβελ στην τσεχική εφημερίδα Novinky a Právo.
«Εάν υπάρχει μια οριοθέτηση, ακόμη και ένα διοικητικό σύνορο, τότε μπορούμε να το θεωρήσουμε προσωρινό και να δεχτούμε την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ στο έδαφος που θα ελέγχει εκείνη τη στιγμή», πρόσθεσε.
Ο πρώην στρατηγός του ΝΑΤΟ ανέφερε τη Δυτική Γερμανία, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1955 πριν ενωθεί με τη σοβιετική δορυφορική Ανατολική Γερμανία το 1990, ως παράδειγμα μιας κατεχόμενης περιοχής που εντάχθηκε στη στρατιωτική συμμαχία.
«Αν και ένα μέρος της Γερμανίας ήταν υπό κατοχή από τη Σοβιετική Ένωση … το υπόλοιπο έγινε δεκτό στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Πάβελ. «Έτσι, νομίζω ότι υπάρχει τόσο τεχνικά όσο και νομικά λύση για να επιτραπεί στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς να έρθει το ΝΑΤΟ σε σύγκρουση με τη Ρωσική Ομοσπονδία».
Καθώς η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, η Μόσχα εξακολουθεί να ελέγχει περίπου το 20% του ουκρανικού εδάφους. Το Κίεβο ανακατέλαβε κάποια εδάφη που κατέλαβαν τα ρωσικά στρατεύματα τις πρώτες ημέρες της εισβολής του 2022.
Πηγή: Politico