Skip to main content

Ο τενίστας, ο κηπουρός, ο «κύριος Όχι»: Φαβορί και αουτσάιντερ για το τιμόνι της ευρωπαϊκής οικονομίας

Τα προφίλ των διεκδικητών που «κρέμονται» από την απόφαση της φον ντερ Λάιεν

Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δίνουν «μάχη» για να αποκτήσουν δικοί τους άνθρωποι πόστα που συνδέονται με τις οικονομικές πολιτικές της Ε.Ε.

Κάτι που σημαίνει πως οι εκλεκτοί των κυβερνήσεών τους θα αποκτήσουν αυτόματα μια θέση στην Επιτροπή για τα επόμενα πέντε χρόνια με πολύ μεγάλη βαρύτητα.

«Τα χαρτοφυλάκια της βιομηχανικής πολιτικής και του προϋπολογισμού είναι τα σημαντικά τώρα», δήλωσε ο Γκούντραμ Γουλφ, οικονομολόγος και ανώτερος συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες.

Συν τοις άλλοις, αυτός που θα αναλάβει ξέρει ότι θα είναι υπεύθυνος/η  για τις περιφερειακές δαπάνες, τη δημοσιονομική ρύθμιση και τον έλεγχο των εθνικών δαπανών.

«Τέλος χρόνου» στις 30 Αυγούστου

Η Φον ντερ Λάιεν έχει θέσει προθεσμία μέχρι τις 30 Αυγούστου για να αποδεχθεί όλες τις υποψηφιότητες.

Η ίδια αναμένεται να πάρει συνέντευξη από τους ενδιαφερόμενους, θα προσπαθήσει να λύσει το παζλ και θα μοιράσει τις έδρες – ικανοποιώντας όσους θέλει να ικανοποιήσει και απορρίπτοντας όσους τα προφιλ δεν ταιριάζουν.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico, θα ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες, όχι μόνο τα ατομικά προσόντα: για παράδειγμα, η διασφάλιση της εκπροσώπησης και των τεσσάρων «πλευρών» της ΕΕ.

Οι… ενδιαφερόμενοι είναι οι εξής:

Ο τενίστας

Αν η διαχείριση ενός ισχυρού οικονομικού χαρτοφυλακίου απαιτεί το σταθερό χέρι και το ανταγωνιστικό ένστικτο ενός παίκτη του τένις, τότε ο υποψήφιος της Αυστρίας θα ήταν η τέλεια επιλογή.

Ο Μάγκνους Μπρούνερ, 52 ετών, υπουργός Οικονομικών στη Βιέννη από τον Δεκέμβριο του 2021 και προερχόμενος από την ίδια πολιτική οικογένεια με τη φον ντερ Λάιεν, είναι «εξαιρετικός τενίστας», δήλωσε ο Ράινχολντ Λοπάτκα, επικεφαλής της αυστριακής αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Μπρούνερ είναι ένας από τους λίγους υποψήφιους για αυτούς τους ρόλους που έχει εμπειρία τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Εργάστηκε για μια ενεργειακή εταιρεία και υπηρέτησε το κόμμα του κάνοντας «lobbying για επιχειρηματίες», σύμφωνα με τον Λοπάτκα.

Ο Μπρούνερ προέρχεται από την πιο δυτική περιοχή της Αυστρίας, την «ουρά» της χώρας που συνορεύει με την ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη από επιχειρήσεις Βαυαρία στη Γερμανία και την Ελβετία.

Προέρχεται από οικογένεια επιχειρηματιών. Σε ένα αυστριακό τοπίο που χαρακτηρίζεται από την ευρεία υιοθέτηση της ιδέας ότι η κρατική παρέμβαση θα πρέπει να είναι περιορισμένη, το ιστορικό του Μπρούνερ ως υπουργού σε περιόδους πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση.

EPA/MICHAEL REYNOLDS

Ο κηπουρός

Η φιλελεύθερη κυβέρνηση της Σλοβενίας έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει ένα χαρτοφυλάκιο που σχετίζεται με την οικονομία, τα χρηματοοικονομικά και την ανταγωνιστικότητα.

Ο υποψήφιός της, Τόμας Βεσέλ, 56 ετών, είναι πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της χώρας, ειδικός στις δημόσιες συμβάσεις και τη διαχείριση του προϋπολογισμού.

Διετέλεσε πρόεδρος του ανεξάρτητου ελέγχου της FIFA, του διοικητικού οργάνου του ποδοσφαίρου, όταν ο πρόεδρός της Τζιάνι Ινφαντίνο αντιμετώπισε κατηγορίες διαφθοράς.

Ήταν «ο τύπος που ήρθε μετά για να διορθώσει το χάος», δήλωσε πρόσωπο προσκείμενο στη σλοβενική κυβέρνηση, το οποίο, όπως και άλλοι που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, έμεινε ανώνυμο λόγω του παρασκηνιακού χαρακτήρα της συζήτησης.

Ο Βεσέλ, είχε επίσης μια περίπλοκη σχέση με την πρώην κεντροδεξιά κυβέρνηση του Γιάνεζ Γιάνσα επειδή «μίλησε» όταν αυτή «έκανε πολλές, πολλές προσπάθειες να υπονομεύσει τη συνταγματική τάξη», είπε το άτομο – και επίσης κατά τις πρώτες φάσεις της πανδημίας, όταν οι χώρες προσπάθησαν να είναι γρήγορες στην προμήθεια αναπνευστήρων και μασκών.

Ο Βεσέλ γνωρίζει από λογιστικούς κανόνες αλλά έχει επίσης και… πράσινα δάχτυλα καθώς διατηρεί εκτός από έναν κήπο με περίπου 200 φυτά και ένα μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου.

EPA/FELIPE TRUEBA

Ο άνθρωπος των χρημάτων

Ο Ράφαελ Φίτο, 54 ετών, ανέλαβε από τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζιόρτζια Μελόνι να διαχειριστεί το τεράστιο χρηματικό ποσό που έλαβε η χώρα μέσω του Next Generation EU – του ταμείου ανάκαμψης που ενεργοποίησε το μπλοκ μετά τον Covid.

Τώρα θα ήθελε να ελέγξει ευρύτερα τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Τα αποτελέσματα που πέτυχε στην απορρόφηση κονδυλίων του στην πατρίδα του είναι ανάμεικτα. Το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας υπολόγισε ότι λιγότερα από 50 δισεκατομμύρια από τα περίπου 192 δισεκατομμύρια ευρώ είχαν δαπανηθεί μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

EPA/OLIVIER HOSLET

Ο άνθρωπος των Βρυξελλών

Ο υποψήφιος επίτροπος της Πολωνίας, Πιοτρ Σεραφέν, 50 ετών, είναι στενός σύμμαχος του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ και έχει βάλει στο μάτι το χαρτοφυλάκιο του προϋπολογισμού.

Ο Σεραφέν είναι ο κλασικός «άνθρωπος των Βρυξελλών», καθώς υπήρξε το δεξί χέρι του Τουσκ για μισή δεκαετία από το 2014.

Ο Τουσκ ήταν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε μια περίοδο κατά την οποία το μπλοκ αντιμετώπισε πρωτοφανείς προκλήσεις – την κορύφωση της ελληνικής κρίσης χρέους, την αύξηση των μεταναστών από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία και το Brexit.

Γνωστός για τους επιδέξιους χειρισμούς του με συναδέλφους, διπλωμάτες και μέσα ενημέρωσης, ο Σεραφέν θα μπορούσε να είναι το μυστικό όπλο της Πολωνίας, αν θέλει να ασκήσει περισσότερη εξουσία στις Βρυξέλλες.

EPA/OLIVIER HOSLET

Ο «κύριος Οχι»

Ο Γουόπκε Χόεκστρα, 48 ετών, ήταν υπουργός Οικονομικών πριν γίνει επίτροπος τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο Φρανς Τίμερμανς Timmermans αποφάσισε να κατέβει στις ολλανδικές εκλογές. Είχε αποκτήσει ένα παρατσούκλι κατά το πρότυπο του «Mr. No» λόγω της συνήθειάς του να μην ακούει τις εκκλήσεις των συναδέλφων του για νέα κονδύλια.

Μπορεί να ισχυριστεί ότι παρέδωσε καλά διαμορφωμένους προϋπολογισμούς και διοχέτευσε το ολλανδικό εθνικό πλεόνασμα σε επενδύσεις.

Αλλά στην ευρωπαϊκή σκηνή, η υποστήριξή του για τη δημοσιονομική αυστηρότητα -μια χώρα που δεν σέβεται τους κανόνες δαπανών του μπλοκ δεν θα πρέπει να λαμβάνει κονδύλια της ΕΕ, είπε κάποτε- του χάρισε μια ανάμεικτη φήμη, ιδίως όταν βγήκε από το περιθώριο και απέρριψε τον κοινό διαμοιρασμό του χρέους της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης. Αργότερα, είπε, το μετάνιωσε αυτό.

EPA/OLIVIER MATTHYS

Ο οικογενειάρχης

Η Ιρλανδία έχει κάνει γνωστό ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Μάικλ ΜακΓκράθ, 47 ετών, θέλει επίσης ένα οικονομικό χαρτοφυλάκιο.

Το δύσκολο είναι ότι ο Ιρλανδός κατείχε το χαρτοφυλάκιο οικονομικών υπηρεσιών στην απερχόμενη επιτροπή, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επανάληψη.

Στην Ιρλανδία δημιούργησε ένα ταμείο κυριαρχίας που τροφοδοτείται από εταιρικούς φόρους για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις της δημογραφικής και πράσινης μετάβασης.

Αν ψάχνει για μια σχέση με την von der Leyen, ίσως μπορέσουν να συνδεθούν με το γεγονός ότι και οι δύο έχουν επτά παιδιά.

EPA/OLIVIER HOSLET

Ο τραπεζίτης

Ο Ζόζεφ Σίκελα, 57 ετών, είναι υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχίας και θα προτιμούσε ένα χαρτοφυλάκιο εσωτερικής αγοράς ή ανταγωνισμού.

Η κυβέρνησή του θεωρεί επίσης ενδιαφέρουσα τη θέση για το κλίμα και το εμπόριο, σύμφωνα με Τσέχο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Αλλά «όλη του τη ζωή, όλη του την καριέρα, εργάζεται στον τραπεζικό τομέα», δήλωσε ο αξιωματούχος, αναφέροντας τη μακρά εμπειρία του στην Erste Group Bank AG ως τραπεζίτης επιχειρήσεων και επενδύσεων.

EPA/OLIVIER HOSLET

Τα αουτσάιντερ

Υπάρχουν όμως και άλλα ονόματα που έχουν εμφανιστεί τις τελευταίες εβδομάδες

Η Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκ, πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας που χειρίστηκε την τραπεζική κρίση της χώρας, είναι η δεύτερη επιλογή για τη Λισαβόνα.

Η Δανία θα μπορούσε να στείλει τον υπουργό βιομηχανίας της, Μόρτεν Μπόντσκοφ.

Η Τζέσικα Ρόζγουολ της Σουηδίας έθεσε την ανταγωνιστικότητα στην ομιλία παρουσίασής της και ο Didier Reynders του Βελγίου μπορεί να ενδιαφερθεί για μια οικονομική ενημέρωση. Πολλές νότιες και ανατολικές χώρες εξετάζουν τη θέση του υπουργού συνοχής (περιφερειακές δαπάνες).

Όμως, πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς η φον ντερ Λάιεν θα διαμορφώσει τις θέσεις εργασίας.

Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποιοι επίτροποι με μακρά θητεία και είναι εδώ για να μείνουν – όπως ο Λετονός Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος πρόσφατα υπηρέτησε ως τσάρος της οικονομίας, μαζί με τον Σλοβάκο Μάρος Σέρκοβιτς ο οποίος αυτή τη φορά θα ήθελε «ένα οικονομικό χαρτοφυλάκιο, που να ασχολείται με τη βιομηχανία ή τον ανταγωνισμό ή την ενέργεια», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Άλλοι, όπως ο Μπρετόν, ο Γάλλος επίτροπος, αναζητούν μια μεγάλη προαγωγή.

Ακόμη και αν η σχέση του με το αφεντικό του υπήρξε δύσκολη, ο Μπρετόν φαίνεται πεπεισμένος ότι έχει κερδίσει το δικαίωμα σε έναν ρόλο υψηλού επιπέδου.

Κατασκευή της δομής

Η ιδέα της ύπαρξης αντιπροέδρων που βρίσκονται πάνω από έναν αριθμό επιτρόπων – όπως συνέβη κατά την πρώτη θητεία της φον ντερ Λάιεν μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της ομάδας. Αλλά αυτό δεν ήταν της αρεσκείας όλων.

Η ίδια προσπαθεί να αποφύγει να έχει ανθρώπους που δεν ελέγχουν ένα τμήμα, δήλωσε ένας αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το να μην το ελέγχεις σημαίνει ότι «δεν έχεις τα μέσα, το προσωπικό για να κάνεις πραγματικά κάτι ουσιαστικό».

«Η εσωτερική δομή της Επιτροπής πρέπει να μεταρρυθμιστεί», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Πρέπει να συμβαδίζει με την πραγματικότητα εκεί έξω, και αυτό δεν συνέβαινε μέχρι τώρα».