Skip to main content

Συνάντηση Μπλίνκεν-Νετανιάχου: Υπέρ της αμερικανικής πρότασης τάσσεται το Ισραήλ

US Embassy Jerusalem

«Η πρόταση λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ» αναφέρεται στην ανακοίνωση

Υπέρ της συμβιβαστικής πρότασης που υπέβαλαν στη Ντόχα οι ΗΠΑ με σκοπό την επίτευξη κατάπευσης πυρός, τάσσεται  το Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Μπένιαμιν Νετανιάχου μετά την ολοκλήρωση της τρίωρης συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν.

Η ανακοίνωση του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού, αναφέρει ότι η συνάντηση ήταν θετική και διεξήχθη σε «καλό κλίμα».

«Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση του Ισραήλ στην επικαιροποιημένη αμερικανική πρόταση για την απελευθέρωση των ομήρων μας, η οποία λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ, στις οποίες (η χώρα) επιμένει σθεναρά» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μπλίνκεν: Ίσως η τελευταία ευκαρία

Νωρίερα, ο αμερικανός ΥΠΕΞ είχε συνάντηση με τον ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, μετά το πέρας της οποίας  δήλωσε ότι τώρα είναι «ίσως η καλύτερη, ίσως η τελευταία ευκαιρία» για να εξασφαλιστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων.

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει αισιοδοξία για μια συμφωνία από τότε που οι συνομιλίες επαναλήφθηκαν στη Ντόχα την περασμένη εβδομάδα, αλλά η Χαμάς λέει ότι οι εκτιμήσεις για πρόοδο είναι μια «ψευδαίσθηση», με τις διαφορές να λέγεται ότι περιλαμβάνουν το κατά πόσον τα ισραηλινά στρατεύματα θα πρέπει να αποσυρθούν πλήρως από τη Γάζα, όπως επιμένει η οργάνωση.

«Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση, ότι δεν θα υπάρξουν προκλήσεις, ότι δεν θα υπάρξουν ενέργειες που με οποιονδήποτε τρόπο θα μπορούσαν να μας απομακρύνουν από το να περάσουμε αυτή τη συμφωνία πάνω από τη γραμμή, ή, για το θέμα αυτό, να κλιμακώσουμε τη σύγκρουση σε άλλα μέρη και σε μεγαλύτερη ένταση», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Χέρτζογκ.

«Αυτή είναι η ένατη επίσκεψή μου από τις 7 Οκτωβρίου, στο Ισραήλ, στη Μέση Ανατολή, και αυτή είναι μια αποφασιστική στιγμή, ίσως η καλύτερη, ίσως η τελευταία ευκαιρία να επιστρέψουν οι όμηροι στο σπίτι τους, να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και να μπουν όλοι σε μια καλύτερη πορεία προς μια διαρκή ειρήνη και ασφάλεια».