Skip to main content

Η Κάμαλα Χάρις και οι Δημοκρατικοί γιορτάζουν στο «βασίλειο» του Μάικλ Τζόρνταν

REUTERS/Ken Cedeno/File Photo

Η υποψήφια για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Κάμαλα Χάρις θα πάρει και επισήμως τη «σκυτάλη» από τον απερχόμενο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν

Στη «Μέκκα του μπάσκετ» και των Σικάγο Μπουλς, στο United Center-το πάλαι ποτέ βασίλειο του Μάικλ Τζόρνταν- ανοίγουν απόψε οι πύλες του συνεδρίου  του Δημοκρατικού Κόμματος λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Η υποψήφια για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Κάμαλα Χάρις θα πάρει και επισήμως τη «σκυτάλη» από τον απερχόμενο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, έχοντας μάλιστα καταφέρει μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες να αναβιώσει τις ελπίδες των Δημοκρατικών ,σε μια αναμέτρηση που θεωρείτο χαμένη. Θα μπορέσει όμως να πάρει λίγη από την αιωρούμενη αίγλη του Μάικλ Τζόρνταν για να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ;

Κανονικά, στο συνέδριο του κόμματος αναδεικνύονται επίσημα οι  υποψήφιοι για την προεδρία. Όμως όλα είναι διαφορετικά για τους Δημοκρατικούς φέτος, από τότε που ο πρόεδρος Μπάιντεν αποχώρησε από την προεκλογική εκστρατεία τον Ιούλιο και τη θέση του πήρε η αντιπρόεδρός του Καμάλα Χάρις. Περισσότεροι από 4.500 αντιπρόσωποι από όλες τις πολιτείες έχουν ήδη ψηφίσει σε διαδικτυακή ψηφοφορία στις αρχές Αυγούστου και πρότειναν επίσημα τον Χάρις ως προεδρική υποψήφια.

Ήδη έχει επιλεγεί και ο αντιπρόεδρός της, Τιμ Γουόλς . Θα υπάρξουν πάντως «συμβολικές και τελετουργικές» ψηφοφορίες και για τους δύο στο Σικάγο.

Ο ηλικιωμένος πρόεδρος  Τζο Μπάιντεν θα ανοίξει το συνέδριο με μια ομιλία , παρουσιάζοντας τη Χάρις ως «εξαιρετική ηγέτιδα και τη μόνη εγγυήτρια αυτή τη στιγμή της δημοκρατίας και εκείνων των ελευθεριών που απειλεί ο Ντόναλντ Τραμπ», τονίζουν σύμβουλοι του αμερικανού προέδρου.

Τιμ Γουόλζ: Ολομέτωπη επίθεση στον Τραμπ με το «καλημέρα» – Οι νέες ισορροπίες στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο

Διασημότητες στη σκηνή

Στο Σικάγο, οι Δημοκρατικοί προετοιμάζουν τη μεγάλη σκηνή για την προεδρική υποψήφια τους, καθώς θα παρελάσουν πολλές διασημότητες, όπως οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα και Μπιλ Κλίντον. Την πρώτη μέρα του συνεδρίου θα μιλήσει και η Χίλαρι Κλίντον, η οποία μετά από πολλά χρόνια θα βρεθεί στη «σκηνή».

Οσο για την ίδια τη Χάρις; Η 59χρονη υποψήφια των Δημοκρατικών αναμένεται να απαντήσει στις προσωπικές επιθέσεις του 78χρονου Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της ,Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τη χαρακτήρισε «τρελή σοσιαλίστρια», που έχει το «γέλιο μιας τρελής».

Η Χάρις περιορίστηκε να απαντήσει ότι «όποιος υποτιμά άλλους ανθρώπους είναι δειλός», χωρίς να αναφέρει πάντως, ονομαστικά τον Τραμπ.

Σύμφωνα με την παράδοση των προηγούμενων συνεδρίων, η Χάρις θα μιλήσει την τελευταία ημέρατου συνεδρίου, την Πέμπτη το βράδυ, για να αποδεχτεί επίσημα την προεδρική υποψηφιότητα του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Γουόλς θα κάνει το ίδιο την Τετάρτη.

REUTERS/Kevin Lamarque

Ούριος άνεμος

Η Χάρις φτάνει στο συνέδριο του κόμματός με έναν ούριο  άνεμο στα πανιά της: σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, ένα αυξανόμενο ποσοστό Αμερικανών έχει θετική άποψη για την 59χρονη υποψήφια. Περίπου οι μισοί Αμερικανοί ενήλικες – το 48%- έχουν πολύ ή κάπως θετική άποψη για τη Χάρις, σύμφωνα με αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση του πρακτορείου ειδήσεων AP και του ερευνητικού κέντρου Norc.

Στις αρχές του καλοκαιριού – πριν από την καταστροφική τηλεοπτική μονομαχία του Τζο Μπάιντεν με τον Ντόναλντ Τραμπ-το ποσοστό αυτό για τη Χάρις ως πιθανή αντικαταστάτρια του Μπάιντεν-ήταν μόλις στο 39%.

Δεν πρόκειται απλώς για αύξηση της δημοτικότητας του Χάρις, αλλά και για αύξηση της εύνοιας των ψηφοφόρων σε σύγκριση με τα καταστροφικά ποσοστά του Μπάιντεν πριν από την απόσυρσή του. Το ποσοστό όσων λένε ότι δεν γνωρίζουν αρκετά για την υποψήφια των Δημοκρατικών για να σχηματίσουν γνώμη, έχει μειωθεί μάλιστα στο μισό από 12% τον Ιούνιο σε 6% σήμερα.

Οι influencers θα πρέπει επίσης να έχουν βοηθήσει σε αυτά τα αποτελέσματα. Στο συνέδριο του Σικάγου θα συμμετάσχουν επίσης εκατοντάδες διαδικτυακοί influencers που θα δημοσιεύουν ανεπίσημο περιεχόμενο στα κανάλια τους όλη την εβδομάδα. Αυτό αποσκοπεί στην αύξηση της ηλεκτρονικής υποστήριξης για την Κάμαλα Χάρις.Περισσότεροι από 200 influencers με μεγάλους ακόλουθους στο TikTok, το YouTube και άλλες πλατφόρμες έχουν ήδη αποκτήσει πρόσβαση στο συνέδριο του Σικάγου, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Είναι φυσικά εντελώς ασαφές εάν η Χάρις θα μπορέσει πραγματικά να επικρατήσει έναντι του Τραμπ. Οι ελπίδες της πάντως δεν είναι αβάσιμες. Η Χάρις δεν έχει δώσει συνεντεύξεις τύπου από τότε που ξεκίνησε ως υποψήφια. Εχει περιοριστεί σε προγραμματισμένες εμφανίσεις της καμπάνιας της- πιθανώς σε μια προσπάθεια να τηρήσει ένα σταθερό σενάριο και να μην κάνει λάθη. Είναι απίθανο να ξεφύγει από αυτό τις εβδομάδες μετά το συνέδριο και  μέχρι τις εκλογές.

Ακτιβιστές στο συνέδριο

Σε αντίθεση με το μεγάλο σόου στο United Center, αναμένονται πάντως και κάποιες διαμαρτυρίες έξω από την αίθουσα. Χιλιάδες ακτιβιστές αναμένονται στο Σικάγο. Ελπίζουν να επιστήσουν την προσοχή σε αιτίες όπως η προστασία των δικαιωμάτων των αμβλώσεων και η καταπολέμηση της οικονομικής ανισότητας.

Οι μεγαλύτερες διαμαρτυρίες είναι πιθανό να κατευθυνθούν κατά της πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης για τη Μέση Ανατολή: μια συμμαχία 200 οργανώσεων από όλα τα μέρη της χώρας κάλεσε σε πορεία στο συνέδριο του κόμματος. Συλλαλητήρια αναμένονται σήμερα και την Πέμπτη. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τις ισραηλινές ενέργειες στη Λωρίδα της Γάζας, την έλλειψη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους και την υπερβολική αλληλεγγύη του Λευκού Οίκου στην ισραηλινή ηγεσία.