Skip to main content

Συνάντηση Μπλίνκεν – Νετανιάχου στη Δυτική Ιερουσαλήμ

EPA/CHAIM TZACH/Israeli Government Office

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναμένεται να επισκεφθεί την Αίγυπτο την Τρίτη

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την επίτευξη συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων και κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Η δίωρη συνάντηση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ, στο γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού στη Δυτική Ιερουσαλήμ.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης έφθασε στο Ισραήλ το βράδυ της Κυριακής για την ένατη περιφερειακή επίσκεψή του προκειμένου να προωθήσει τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και ανταλλαγής κρατουμένων με τη Χαμάς.

Ραντεβού Μπλίνκεν – Γκαλάντ

Ο Μπλίνκεν έχει επίσης προγραμματίσει να συναντηθεί με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ πριν ολοκληρώσει την επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί και συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Μπλίνκεν προειδοποίησε ότι οι εν εξελίξει συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για τον τερματισμό του πολέμου.

«Αυτή είναι μια αποφασιστική στιγμή – πιθανώς η καλύτερη, ίσως η τελευταία, ευκαιρία να επιστρέψουν οι όμηροι στο σπίτι τους, να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και να μπουν όλοι σε έναν καλύτερο δρόμο για διαρκή ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, σύμφωνα με τους The Times of Israel.

Ο Μπλίνκεν αναμένεται επίσης να επισκεφθεί την Αίγυπτο την Τρίτη, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth.

Διαβάστε επίσης: 

Μπλίνκεν για εκεχειρία στη Γάζα: «Είναι η τελευταία μας ευκαιρία»