Skip to main content

Ρωσία: «Ανεπιθύμητο» το Ίδρυμα Κλούνεϊ

Το Ίδρυμα Κλούνεϊ για τη Δικαιοσύνη (CFJ) ιδρύθηκε το 2016 από τον Αμερικανό ηθοποιό Κλούνεϊ και τη σύζυγό του, δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμάλ Κλούνεϊ

Οι ρωσικές αρχές κήρυξαν «ανεπιθύμητο» το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα του αστέρα του Χόλιγουντ Τζορτζ Κλούνεϊ, απαγορεύοντας του να λειτουργεί στη Ρωσία.

Το Ίδρυμα Κλούνεϊ για τη Δικαιοσύνη (CFJ) ιδρύθηκε το 2016 από τον Αμερικανό ηθοποιό Κλούνεϊ και τη σύζυγό του, δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμάλ Κλούνεϊ, με σκοπό τη διερεύνηση παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τον ιστότοπό του, το CJF «ερευνά ενεργά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία».

Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της στο Telegram ότι το ίδρυμα «εκτελεί ενέργειες που αποσκοπούν στην απαξίωση της Ρωσίας σε κλίμακα Χόλιγουντ».

«Υποστηρίζει ενεργά ψευδοπατριώτες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, μέλη απαγορευμένων εξτρεμιστικών ενώσεων και τρομοκρατικών οργανώσεων», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει «ανεπιθύμητες» δεκάδες ξένες φιλανθρωπικές οργανώσεις, δεξαμενές σκέψης (think tanks) και άλλες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών από το 2015, όταν ψήφισε νόμο που της επιτρέπει να στοχοποιεί ομάδες που ασκούν κριτική στο Κρεμλίνο. Ο χαρακτηρισμός σημαίνει ότι μια οργάνωση δεν μπορεί να δραστηριοποιηθεί στη Ρωσία και απαγορεύει στις τράπεζες και τις εταιρείες της χώρας να συνεργάζονται μαζί τους.

Πηγή: Politico