Skip to main content

Σαουδική Αραβία: Πλαστογράφησε ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν την υπογραφή του πατέρα του για να πάει σε πόλεμο με τους Χούθι;

Πρίγκιιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν (αριστερά) και βασιλιάς Σαλμάν

Πρώην αξιωματούχος «καίει» τον MBS με δηλώσεις του στο BBC

Καταγγελία – βόμβα για τον de facto κυβερνήτη της Σαουδικής Αραβίας, τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν. Φέρεται με μία πλαστή υπογραφή να ενέπλεξε το βασίλειο στον πολυετή, αδιέξοδο πόλεμο κατά των Χούθι.

Την πληροφορία μεταδίδει σήμερα το BBC, το οποίο επί μήνες πραγματοποιεί συνεντεύξεις με νυν και πρώην αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ για τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, γνωστό και ως MBS.

Πρώην αξιωματούχος ισχυρίστηκε μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο ότι ο διάδοχος του θρόνου πλαστογράφησε την υπογραφή του πατέρα του στο βασιλικό διάταγμα που ξεκίνησε τον πόλεμο κατά των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, φέρνοντας έτσι εμμέσως τη Σαουδική Αραβία σε σύγκρουση με το Ιράν.

Η Σαουδική Αραβία δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού σχετικά με τους ισχυρισμούς που έγιναν από τον Σαάντ αλ Τζάμπρι, αν αν και το βασίλειο τον περιέγραψε ως «έναν απαξιωμένο πρώην κυβερνητικό αξιωματούχο».

Ποιος είναι ο Αλ Τζάμπρι

Ο Αλ Τζάμπρι, πρώην στέλεχος των σαουδαραβικών υπηρεσιών πληροφοριών που ζει εξόριστος στον Καναδά, έχει χρόνια διαμάχη με το βασίλειο καθώς τα δύο παιδιά του βρίσκονται στη φυλακή. Ο ίδιος καταγγέλει ότι με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να τον εκβιάσουν να επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία με οδυνηρές συνέπειες για τον ίδιο.

Όπως είπε ο Αλ Τζάμπρι στο BBC, ένας «εξαιρετικά αξιόπιστος αξιωματούχος»,  που συνδέεται με το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας του επιβεβαίωσε ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ υπέγραψε το βασιλικό διάταγμα για την κήρυξη του πολέμου στη θέση του πατέρα του.

Ο ισχυρισμός έρχεται καθώς ο πρίγκιπας Μοχάμεντ υπηρετεί τώρα ως de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, συναντώντας συχνά ηγέτες στη θέση του πατέρα του, του 88χρονου βασιλιά Σαλμάν. Όπως επισημαίνει το Associated Press η αυταρχική συμπεριφορά του, ιδιαίτερα στην αρχή της ανάληψης της εξουσίας το 2015, επεκτάθηκε σε μια ευρύτερη καταστολή οποιασδήποτε διαφωνίας θα μπορούσε να αμφισβητήσει την κυριαρχία του.