Skip to main content

Μπλίνκεν για εκεχειρία στη Γάζα: «Είναι η τελευταία μας ευκαιρία»

REUTERS/Kevin Mohatt/Pool

«Είναι αυτή είναι μια αποφασιστική στιγμή, ίσως η καλύτερη, ίσως η τελευταία ευκαιρία να επιστρέψουν οι όμηροι στο σπίτι τους, να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι τώρα είναι «ίσως η καλύτερη, ίσως η τελευταία ευκαιρία» για να εξασφαλιστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων.

Ο κ. Μπλίνκεν έκανε τα σχόλιά του κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια του ένατου ταξιδιού του στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο.

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει αισιοδοξία για μια συμφωνία από τότε που οι συνομιλίες επαναλήφθηκαν στη Ντόχα την περασμένη εβδομάδα, αλλά η Χαμάς λέει ότι οι εκτιμήσεις για πρόοδο είναι μια «ψευδαίσθηση», με τις διαφορές να λέγεται ότι περιλαμβάνουν το κατά πόσον τα ισραηλινά στρατεύματα θα πρέπει να αποσυρθούν πλήρως από τη Γάζα, όπως επιμένει η οργάνωση.

Ο κ. Μπλίνκεν αναμένεται να διατηρήσει την πίεση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου όταν συναντηθούν αργότερα τη Δευτέρα.

«Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση, ότι δεν θα υπάρξουν προκλήσεις, ότι δεν θα υπάρξουν ενέργειες που με οποιονδήποτε τρόπο θα μπορούσαν να μας απομακρύνουν από το να περάσουμε αυτή τη συμφωνία πάνω από τη γραμμή, ή, για το θέμα αυτό, να κλιμακώσουμε τη σύγκρουση σε άλλα μέρη και σε μεγαλύτερη ένταση», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Χέρτζογκ.

«Αυτή είναι η ένατη επίσκεψή μου από τις 7 Οκτωβρίου, στο Ισραήλ, στη Μέση Ανατολή, και αυτή είναι μια αποφασιστική στιγμή, ίσως η καλύτερη, ίσως η τελευταία ευκαιρία να επιστρέψουν οι όμηροι στο σπίτι τους, να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και να μπουν όλοι σε μια καλύτερη πορεία προς μια διαρκή ειρήνη και ασφάλεια».

Διαβάστε ακόμη

Γάζα: Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις- Νέα έκκληση Χάρις για κατάπαυση του πυρός