Skip to main content

Αερομαχίες Ρωσίας – ΗΠΑ με φόντο τη Συρία και το βλέμμα στο… Κουρσκ: Αμερικανικό μαχητικό πλησίασε επικίνδυνα ρωσικό

Η Συρία είναι ακόμη ένα μέτωπο αντιπαράθεσης Ρωσίας - Δύσης - Ωστόσο τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο Κουρσκ

Ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη η εισβολή των ουκρανικών δυνάμεων στο Κουρσκ και σε πλήρη κλιμάκωση η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας – Δύσης, η πρώτη καταγγέλει ότι αμερικανικό μαχητικό πλησίασε επικίνδυνα δικό της στον συριακό εναέριο χώρο.

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, μαχητικό πολλαπλών ρόλων της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας «πλησίασε επικίνδυνα» ρωσικό αεροσκάφος αναγνώρισης στον εναέριο χώρο της επαρχίας Χομς, όπου πραγματοποιούσε προγραμματισμένη πτήση.

«Μαχητικό-βομβαρδιστικό F/A-18 πλησίασε επικίνδυνα αεροσκάφος An-30 των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων, που εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση στον συριακό εναέριο χώρο», δήλωσε ο σμηναγός Αλέγκ Ιγκνασιούκ, που υπηρετεί στη Συρία, σύμφωνα με το TASS.

«Το ρωσικό πλήρωμα, επιδεικνύοντας υψηλό επαγγελματισμό, έλαβε αμέσως τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή σύγκρουσης», επισημαίνει το TASS, προσθέτοντας ότι το συμβάν έλαβε χώρα κοντά στην περιοχή ατ Τανφ.

Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες αυτές με ανεξάρτητο τρόπο. Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό της είδησης.

Η αμερικανική παρουσία σε Συρία και Ιράκ

Οι ΗΠΑ έχουν εγκατεστημένη προκεχωρημένη βάση στην περιοχή ατ Τανφ, στο έδαφος της Ιορδανίας, πολύ κοντά στα σύνορα του χασεμιτικού βασιλείου με τη Συρία καθώς και με το Ιράκ.

Συνολικά οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ανεπτυγμένους περίπου 900 στρατιώτες στη Συρία και άλλους περίπου 2.500 στο γειτονικό Ιράκ, στο πλαίσιο του λεγόμενου αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού.

Κύρια αποστολή τους είναι να αποτρέψουν την επανισχυροποίηση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), που είχε κυριεύσει αχανείς τομείς της επικράτειας αυτών των δυο χωρών το 2014 αλλά κατόπιν είδε το «χαλιφάτο» που ίδρυσε να καταρρέει.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η Συρία είναι ακόμη ένα πεδίο αντιπαράθεσης και προσπάθειας άσκησης επιρροής ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση. Το επεισόδιο μπορεί να έλαβε χώρα στη Μέση Ανατολή, αλλά τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο Κουρσκ, όπου χθες οι Ουκρανοί ανατίναξαν και δεύτερη γέφυρα, αλλά και στο μέτωπο εντός των ουκρανικών συνόρων όπου δίνονται σκληρές μάχες.

Ζελένσκι: Στόχος της εισβολής στο Κουρσκ η δημιουργία ουδέτερης ζώνης

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ενεργοποιήθηκε η αντιαεροπορική άμυνα στα περίχωρα του Κιέβου για να αποκρούσει αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας, όπως  ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση της περιφέρειας της ουκρανικής πρωτεύουσας μέσω Telegram.

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Reuters μετέδωσαν πως άκουσαν ήχους παρόμοιους με αυτούς συστοιχιών της αντιαεροπορικής άμυνας όταν ανοίγουν πυρ.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, BBC