Skip to main content

Ο ζωολογικός κήπος του Λονδίνου αφαιρεί το έργο του Banksy

REUTERS/Hollie Adams

Τι υποστηρίζει ο ζωολογικός κήπος

Η τοιχογραφία ήταν το ένατο και τελευταίο κομμάτι μιας σειράς έργων με θέμα τα ζώα από τον καλλιτέχνη με τις ψευδαισθήσεις που εμφανίστηκαν σε όλο το Λονδίνο επί εννέα συνεχόμενες ημέρες.

Το έργο τέχνης στον ζωολογικό κήπο απεικόνιζε έναν γορίλα που κρατούσε μέρος ενός ρολού που επέτρεπε στα πουλιά και σε ένα θαλάσσιο λιοντάρι να διαφύγουν.

Τι υποστηρίζει ο ζωολογικός κήπος

Ο ζωολογικός κήπος του Λονδίνου δήλωσε ότι αφαίρεσε το έργο του Banksy το βράδυ της Παρασκευής για να το συντηρήσει και να επαναφέρει την είσοδο του ζωολογικού κήπου σε πλήρη λειτουργία, αφού οι επισκέπτες συνέρρευσαν για να το δουν επί πέντε ημέρες την περασμένη εβδομάδα.

Αντικαταστάθηκε με μια αναπαραγωγή του έργου και μια πινακίδα που έλεγε: «Banksy woz ere».

Η Kathryn England, επικεφαλής της λειτουργίας του ζωολογικού κήπου, δήλωσε: «Ο Μπάνκσι είναι ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους του ζωολογικού κήπου: «Είμαστε ενθουσιασμένοι από τη χαρά που έχει ήδη δώσει αυτό το έργο τέχνης σε τόσους πολλούς, αλλά κυρίως, είμαστε απίστευτα ευγνώμονες στον Banksy, που έβαλε την άγρια ζωή στο προσκήνιο.

«Αυτό έχει γίνει μια σημαντική στιγμή στην ιστορία μας, την οποία επιθυμούμε να διαφυλάξουμε κατάλληλα».

Ο ζωολογικός κήπος προστάτευσε την τοιχογραφία όταν εκτέθηκε πίσω από μια διαφανή πλαστική ασπίδα και φυλασσόταν από υπαλλήλους ασφαλείας.

Δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τι θα κάνει με το έργο τέχνης.

Το μήνυμα του έργου

Οι εικασίες σχετικά με το νόημα της τοιχογραφίας με σπρέι ποικίλλουν από εκείνους που σχολίαζαν ότι πρόκειται για ένα «μήνυμα κατά των ζωολογικών κήπων» μέχρι άλλους που την αποκαλούσαν «φόρο τιμής στον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου».

Ο ζωολογικός κήπος δήλωσε ότι η τοιχογραφία προκάλεσε σκέψεις, με ορισμένους να υποθέτουν ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι με την τέχνη του αντάρτικου ή για ένα σχόλιο σχετικά με το ρόλο των ζωολογικών κήπων.
Τα πρόσφατα έργα του Μπάνσκι με θέμα τα ζώα έχουν συμπεριλάβει μια κατσίκα, ελέφαντες, πιθήκους, έναν λύκο, πελεκάνους, μια γάτα, πιράνχας και έναν ρινόκερο.

Το έργο τέχνης του ζωολογικού κήπου είναι τουλάχιστον το πέμπτο στη σειρά που είτε εκλάπη, είτε αλλοιώθηκε, είτε μεταφέρθηκε σε ασφαλές μέρος για προστασία.

Πηγή: SkyNews