Skip to main content

Αλέν Ντελόν: Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο θρύλος του γαλλικού σινεμά

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια και η ξέφρενη άνοδος προς την κορυφή του γαλλικού κινηματογράφου

Ο θρύλος του γαλλικού και ευρωπαϊκού κινηματογράφου Αλέν Ντελόν, πέθανε σήμερα σε ηλικία 88 ετών.

Την είδηση του θανάτου του δημοπσιοποίησαν τα τρία του παιδιά του, Αλέν-Φαμπιάν, Ανούσκα και Άντονι σε κοινή δήλωσή τους προς το πρακτορείο ειδήσεων AFP το πρωί της Κυριακής.

Ο αστέρας του κινηματογράφου πέθανε «ειρηνικά στο σπίτι του στο Ντουσί» νότια του Παρισιού.

Η οικογένεια ζητά να γίνει σεβαστή η ιδιωτική της ζωή «σε αυτή την εξαιρετικά οδυνηρή στιγμή».

Ο Ντελόν γεννήθηκε στο Σω του Ιλ-ντε-Φρανς, το διάσημο και ένα πλούσιο προάστιο του Παρισιού.

Οι γονείς του, Εντίτ και Φαμπιάν Ντελόν χώρισαν όταν ο Ντελόν ήταν τεσσάρων ετών. Αμφότεροι ξαναπαντρεύτηκαν και, ως αποτέλεσμα, ο Ντελόν απέκτησε μια ετεροθαλή και δύο ετεροθαλείς αδελφούς.

Όταν οι γονείς του χώρισαν, ο Ντελόν στάλθηκε να ζήσει με ανάδοχους γονείς. Μετά τον θάνατο των ανάδοχων γονέων, οι γονείς του Ντελόν ανέλαβαν από κοινού την επιμέλειά του.

Φοίτησε σε καθολικό οικοτροφείο, το πρώτο από τα πολλά σχολεία από τα οποία αποβλήθηκε λόγω απείθαρχης συμπεριφοράς. Αφησε το σχολείο στα 14 του και εργάστηκε για λίγο στο κρεοπωλείο του πατριού του. Κατετάγη στο Γαλλικό Ναυτικό τρία χρόνια αργότερα, σε ηλικία 17 ετών, και κατά τη διάρκεια του 1953-1954 υπηρέτησε ως πεζοναύτης στον Πρώτο Πόλεμο της Ινδοκίνας.

Σε διάφορες δουλειές

Μετά τη ναυτική του θητεία, στα 1956, ο Ντελόν επέστρεψε στη Γαλλία και ξεκίνησε να εργάζεται ως σερβιτόρος, αχθοφόρος, γραμματέας και βοηθός πωλήσεων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έγινε φίλος με την ηθοποιό Μπριζίτ Ομπέρ και ενώθηκε της σε ένα ταξίδι στο Φεστιβάλ των Καννών, απ’ όπου θα ξεκινούσε η κινηματογραφική του καριέρα.

Πρώτοι κινηματογραφικοί ρόλοι

Στις Κάννες, ο Ντελόν εντοπίστηκε από έναν ανιχνευτή ταλέντων του Αμερικανού παραγωγού Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ. Μετά από μια οντισιόν, ο Σέλζνικ του πρόσφερε συμβόλαιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα μάθει αγγλικά.

Ο πρώτος πρωταγωνιστικός ρόλο του ήταν στην ταινία Sois belle et tais-toi (1958), στην οποία συμμετείχε και ο νεαρός ηθοποιός Ζαν Πολ Μπελμοντό. Στη συνέχεια, ο Ντελόν έπαιξε στη ρομαντική ταινία Κριστίν (1958), δίπλα στη Ρόμι Σνάιντερ. Ντελόν και Σνάιντερ ξεκίνησαν μια ερωτική σχέση, η οποία έλαβε μεγάλη δημοσιότητα εκείνη την εποχή.

Άνοδος προς την επιτυχία

Ο Ντελόν πήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην κωμωδία Οι γυναίκες είναι αδύναμες (Faibles femmes, 1959), η οποία υπήρξε μια μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία και ήταν η πρώτη από τις ταινίες του Ντελόν που προβλήθηκε στην Αμερική.

Διεθνής αναγνώριση

Στη συνέχεια ο Ντελόν έπαιξε σε δύο ταινίες που του εξασφάλισαν τη διεθνή φήμη. Το 1960, εμφανίστηκε στην ταινία Γυμνοί στον ήλιο (Plein Soleil) δίπλα στον Μορίς Ρονέ σε σκηνοθεσία Ρενέ Κλεμάν, που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ, το οποίο βασίστηκε στο μυθιστόρημα Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ της Πατρίσια Χάισμιθ.

Στη συνέχεια έπαιξε τον ομώνυμο ρόλο στην ταινία του Λουκίνο Βισκόντι, «Ο Ρόκο και τ’ αδέλφια του» (1960).

Στο θέατρο

Ο Ντελόν έκανε το ντεμπούτο του στο θέατρο το 1961 με το έργο του Τζον Φορντ «Κρίμα που είναι πόρνη» με τη Ρόμι Σνάιντερ στο Παρίσι. Η παράσταση έσπασε ρεκόρ εισιτηρίων.

Συναντήθηκε ξανά με τον Ρενέ Κλεμάν στην ιταλική κωμωδία για τον φασισμό, «Che gioia vivere» (1961). Πιο δημοφιλής ήταν μια σπονδυλωτή ταινία με πολλούς αστέρες, το Amours célèbres (1961), όπου ο Ντελόν υποδύθηκε τον Αλβέρτο Γ’ της Βαυαρίας απέναντι από την Μπριζίτ Μπαρντό. Περίπου αυτή την εποχή ο Ντελόν πιθανολογήθηκε ως πρωταγωνιστής στον «Λόρενς της Αραβίας». Ο Πίτερ Ο’Τουλ τελικά πήρε τον ρόλο.

Η φήμη του ενισχύθηκε περαιτέρω όταν δούλεψε ξανά με τον Λουκίνο Βισκόντι για τον Γατόπαρδο με τον Μπαρτ Λάνκαστερ και την Κλαούντια Καρντινάλε. Αυτή ήταν η έβδομη μεγαλύτερη επιτυχία της χρονιάς στη Γαλλία και Η μεγάλη ληστεία του καζίνο ήταν η έκτη.

Ο Γατόπαρδος προβλήθηκε επίσης ευρέως στις ΗΠΑ από τη 20th Century Fox. Ο Ντελόν ήταν πλέον ένας από τους πιο δημοφιλείς σταρ στη Γαλλία.

Η πολύκροτη υπόθεση Μάρκοβιτς

Την 1η Οκτωβρίου 1968 ένας ρακοσυλλέκτης εντόπισε στη χωματερή του Ελανκούρ έξω από το Παρίσι το πτώμα σε αποσύνθεση του 31χρονου Σέρβου Στέφαν Μάρκοβιτς, του πρώην γραμματέα και σωματοφύλακα του Αλέν Ντελόν. Το πτώμα ήταν καλυμμένο με έναν πλαστικό μουσαμά.

Η εισαγγελική έρευνα στρέφεται αρχικά στην κατεύθυνση του ήδη διάσημου ηθοποιού και της συζύγου του Ναταλί Ντελόν, με την οποία ο Μάρκοβιτς είχε σύντομο δεσμό. Στις 25 Ιανουαρίου του 1969 ο Αλέν Ντελόν θα κληθεί να καταθέσει για περισσότερες από 24 ώρες στην Εισαγγελία, που ερευνούσε την υπόθεση Μάρκοβιτς. Τελικά θα αφεθεί ελεύθερος, αφού δεν είχαν προκύψει ενοχοποιητικά στοιχεία εις βάρος του.

Το οπλοστάσιο

Τελευταία φορά που ο Ντελόν απασχόλησε τη δημοσιότητα ήταν τον Φεβρουάριο του 2024 όταν κατά τη διάρκεια έρευνας στην οικία του Γάλλου ηθοποιού, εντοπίστηκαν και κατεσχέθησαν 72 πυροβόλα όπλα και περισσότερες από 3.000 σφαίρες, εκκινώντας έρευνα για παράνομη οπλοκατοχή.

Ο 88χρονος αστέρας του κινηματογράφου, που ήταν σοβαρά άρρωστος, δεν «είχε καμία άδεια που να του επιτρέπει την κατοχή όπλου», ανέφερε σε δελτίο Τύπου ο εισαγγελέας που ασχολήθηκε με την υπόθεση.

Οι αρχές διαπίστωσαν επίσης την ύπαρξη σκοπευτηρίου εντός της ιδιοκτησίας του ηθοποιού και συλλέκτη πυροβόλων όπλων. Ο Ντελόν είχε πουλήσει τη συλλογή όπλων του σε δημοπρασία το 2014.

Έχοντας κάνει σπάνιες εμφανίσεις στη μεγάλη οθόνη από το τέλος της δεκαετίας του 1990, ο Αλέν Ντελόν είχε επίσης πρωταγωνιστήσει στα πρωτοσέλιδα του Τύπου το καλοκαίρι του 2023, όταν τα τρία παιδιά του κατέθεσαν μήνυση σε βάρος της συντρόφου του Ζιρόμι Ρολέν, με την υποψία της κατάχρησης της αδυναμίας του.

Ο ηθοποιός, που έπασχε από λέμφωμα, είχε τεθεί σε καθεστώς δικαστικής προστασίας. Η δικαιοσύνη είχε ορίσει έναν δικαστικό εκπρόσωπο με σκοπό να είναι επιφορτισμένος να τον βοηθά κατά την ιατρική παρακολούθησή του, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σφοδρής διαμάχης μεταξύ των τριών παιδιών του Άντονι, Ανούσκα και Αλέν-Φαμπιάν.