Skip to main content

Στο Τελ Αβίβ ο Άντονι Μπλίνκεν, εντείνονται οι προσπάθειες για κατάπαυση πυρός

JACK GUEZ /Pool via REUTERS

Μαζικές διαδηλώσεις σε ισραηλινές πόλεις κατά Νετανιάχου με αίτημα να μην σαμποτάρει μια πιθανή συμφωνία

Με αντικρουόμενες ενδείξεις για το πόσο κοντά βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαπαυση πυρός στη Γάζα, ο Άντονι Μπλίνκεν επισκέπτεται το Ισραήλ εντείνοντας τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, αναχώρησε αεροπορικώς από τη βάση Άντριους, στο Μέριλαντ και θα έχει συναντήσεις στο Τελ Αβίβ με ισραηλινούς αξιωματούχους.

Στη διάρκεια των προηγούμενων ταξιδιών του, ο Μπλίνκεν είχε μεταβεί και σε αραβικά κράτη της περιοχής. Αυτή τη φορά δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής κανένας επιπλέον σταθμός.

Πρόκειται για το ένατο ταξίδι του Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Το ταξίδι αυτό, για το οποίο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέβαλε τις διακοπές του, πραγματοποιείται έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων στην Ντόχα με στόχο την επίτευξη μιας εκεχειρία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν πως πραγματοποιήθηκαν πρόοδοι στις συνομιλίες μετά την υποβολή, την Παρασκευή, μιας νέας συμβιβαστικής πρότασης, η οποία υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και το Κατάρ.

Ο Μπάιντεν είπε την Παρασκευή ότι μια «συμφωνία» είναι πιο κοντά παρά ποτέ, όμως η Χαμάς απάντησε κάνοντας λόγο για «πλάνη» καταγγέλλοντας χθες, Σάββατο, «τις αμερικανικές υπαγορεύσεις».

Η Χαμάς απορρίπτει κάθε τροποποιημένη πρόταση συμβιβασμού και ζητάει την εφαμρογή του σχεδίου που ανακοινώθηκε από τον Μπάιντεν στα τέλη Μαΐου.

Αναζητείται «πυρήνας εφαρμογής»

Αμερικανός αξιωματούχος παραδέχθηκε πως η διαδικασία δεν βρίσκεται «στην τελική φάση» της και ανέφερε πως διπλωμάτες ετοιμάζουν αυτή τη στιγμή ένα «πυρήνα εφαρμογής» ώστε να εφαρμοσθούν γρήγορα οι όροι ενδεχόμενης συμφωνίας.

Μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα συνιστούσε μεγάλη νίκη για τον Τζο Μπάιντεν, τη στιγμή που το Δημοκρατικό Κόμμα ετοιμάζεται να συνεδριάσει στο Σικάγο για να επικυρώσει την υποψηφιότητα της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Μαζικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ

Στον απόηχο των πρόσφατων διαπραγματεύσεων στη Ντόχα και ενόψει του νέου γύρου που θα διεξαχθεί στο Κάιρο, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν χθες Σάββατο στους δρόμους ισραηλινών μεγαλουπόλεων ζητώντας την επίτευξη συμφωνίας για την επιστροφή των ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η μητέρα ενός εκ των ομήρων της Χαμάς κάλεσε την ηγεσία των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας να μην επιτρέψει στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να τορπιλίσει τη συμφωνία, όπως μεταδίδει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

REUTERS/Florion Goga

Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ – που έχουν μεσολαβητικό ρόλο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις – ευελπιστούν πως η επίτευξη συμφωνίας θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων που παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ακόμη κι αν αυτή δεν είναι η ιδανική συμφωνία, είναι η μόνη που υπάρχει», επεσήμανε ο πατέρας ενός ομήρου.

Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις έγιναν στο Τελ Αβίβ και στη Χάιφα, ενώ κινητοποιήσεις διοργανώθηκαν και σε άλλες περιοχές της ισραηλινής επικράτειας.

Κατηγορούν τον Νετανιάχου ότι σαμποτάρει τη συμφωνία

Πολλοί διαδηλωτές κατηγορούν τον Νετανιάχου ότι σαμποτάρει τη συμφωνία, υποκύπτοντας στις απαιτήσεις ακροδεξιών εταίρων του, από τους οποίους εξαρτάται η πολιτική του επιβίωση.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν για ακόμη μια φορά την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Νετανιάχου ενδέχεται να μην μπορέσει να επιστρέψει στην πρωθυπουργία του Ισραήλ και να βρεθεί αντιμέτωπος με δίωξη, κατηγορούμενος για διαφθορά.