Skip to main content

Βρυξέλλες: Άνθινο «χαλί» 1.680 τετραγωνικών μέτρων στην Γκραν Πλας

REUTERS/Yves Herman

Φέτος, περισσότερο από το 80% του χαλιού θα αποτελείται από διάφορα χρώματα και ποικιλίες φρέσκων ντάλιων

Το παζλ των 1.680 τετραγωνικών μέτρων θα αποτελείται για πρώτη φορά σε ποσοστό άνω του 80% από φρέσκες ντάλιες και όχι από τις παραδοσιακές μπιγκόνιες.

Το ιστορικό λουλουδένια χαλί των Βρυξελλών ταράζει τα νερά φέτος και σπάει την παράδοση με την ελπίδα να προσελκύσει ένα νέο και νεότερο κοινό.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της εκδήλωσης, μέχρι τώρα, το μοτίβο του ανθοτάπητα κάθε χρόνο συνδεόταν με μια συγκεκριμένη ιδέα, όπως ένα πολιτιστικό γεγονός, μια τιμώμενη χώρα ή μια συγκεκριμένη επέτειο. Φέτος, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Αντ’ αυτού, το μοτίβο του χαλιού θα είναι «ένα νεύμα προς τις Βρυξέλλες και την Art Nouveau», σε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 15 και 18 Αυγούστου.

Τα λουλούδια που χρησιμοποιούνται στα χαλιά είναι επίσης παραδοσιακά μπιγκόνιες. Ωστόσο, φέτος, περισσότερο από το 80% του χαλιού θα αποτελείται από διάφορα χρώματα και ποικιλίες φρέσκων ντάλιων.

REUTERS/Yves Herman

Η Océane Cornille είναι η καλλιτέχνης με έδρα τη Λιέγη που επιλέχθηκε για να ανανεώσει την εμφάνιση του ανθοτάπητα.

Η καλλιτέχνης, η οποία φέρει το καλλιτεχνικό όνομα «Whoups», ήρθε αρχικά σε επαφή τον Ιανουάριο με τον οργανισμό Flower Carpet. Μετά από ένα μικρό πηγαινέλα για πιθανές ιδέες και σκίτσα, τελικά συμφώνησαν σε ένα σχέδιο.

«Ήταν μια πρόκληση. Ήμουν εντελώς ελεύθερη για το σχέδιό μου, αλλά οι γραμμές μου είναι πολύ λεπτές και έπρεπε να σκεφτώ ότι το σχέδιο δεν ήταν σε εκατοστά αλλά σε λουλούδια», μοιράζεται με το Euronews Culture.

Εντάχθηκε σε μια ομάδα εικονογράφων, γραφιστών και αρχιτεκτόνων τοπίου που ζωντανεύουν την εκδήλωση κάθε χρόνο. Ήταν μια συλλογική προσπάθεια που δεν είχε ξαναζήσει η Cornille, λέει η ίδια.

Χρειάζονται περίπου έξι ώρες και περισσότεροι από 100 εθελοντές για να κατασκευαστεί το χαλί μήκους 70 μέτρων και πλάτους 24 μέτρων.

REUTERS/Yves Herman

Συνδυάζει τα πάθη της για να εκφράσει την τέχνη της

Η Océane Cornille σπούδασε γραφιστική στην École Supérieure des Arts de Saint-Luc στη Λιέγη και δούλευε σε μια δουλειά γραφείου 9 προς 5. «Και τότε, μια μέρα, παρατήρησα ότι δεν ήθελα να είμαι σε ένα γραφείο», λέει.

Το 2020 ζωγράφισε την πρώτη της τοιχογραφία και έκτοτε λαμβάνει όλο και περισσότερες παραγγελίες.

Τα έργα τέχνης της Cornille έχουν εκτεθεί σε όλο το Βέλγιο σε όλα τα είδη των μορφών – τοίχους, δάπεδα, σημαίες, βαγόνια τρένων και πάρκα skate.

Παρά το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστεί καλλιτέχνης του δρόμου, προτιμά τα πινέλα από τα δοχεία σπρέι για γκράφιτι. Λέει ότι τα έργα τέχνης της συνδέουν τη φύση με ένα άλλο πάθος της: τον σύγχρονο χορό.

«Σκέφτομαι πάντα την κίνηση και ήθελα να εκφράσω αυτόν τον τρόπο που περπατάμε στους δρόμους της πόλης, ο οποίος δεν είναι ποτέ γραμμικός, πρέπει πάντα να γυρίζεις γύρω από εμπόδια», λέει η Cornille. «Και γι’ αυτό υπάρχει αυτή η κίνηση και στη δουλειά μου».

Ένα έργο που αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία των Βρυξελλών

Το φετινό χαλί λουλουδιών θα ονομάζεται «Rhizome», ένα υπόγειο στέλεχος φυτού που παράγει βλαστούς επάνω και ρίζες κάτω.

«Οι γραμμές στο έργο μου αντιπροσωπεύουν το ρίζωμα των φυτών, αλλά είναι επίσης μια μεταφορά για το αστικό ρίζωμα, όπου οι γειτονιές συγκλίνουν και αποκλίνουν σε ένα πολύπλοκο και δυναμικό δίκτυο», εξηγεί η Cornille.

«Όπως οι ρίζες ενός φυτού, αυτές οι γραμμές τέμνονται μεταξύ τους και επικαλύπτονται, δημιουργώντας ένα πυκνό, οργανικό δίκτυο που αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία και τη ζωτικότητα των Βρυξελλών», προσθέτει.

Το πρώτο ανθοστόλιστο χαλί των Βρυξελλών δημιουργήθηκε από τον αρχιτέκτονα τοπίου Etienne Stautemasn το 1971.

Η τελετή εγκαινίων του χαλιού θα περιλαμβάνει επίσης ένα σόου με φως και ήχο.