Skip to main content

Βροχή ρουκετών της Χεζμπολάχ κατά Ισραήλ μετά το νέο χτύπημα στον Λίβανο, χαμηλώνει τις προσδοκίες για εκεχειρία η Χαμάς

Φωτογραφία από το Kιάμ στον νότιο Λίβανο. REUTERS/Karamallah Daher

Νωρίτερα, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους δύο παιδιά, και πέντε τραυματίσθηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε κτίριο κατοικιών στην πόλη Ναμπατίγια του νότιου Λιβάνου

Μπαράζ ρουκετών προς το βόρειο Ισραήλ εξαπέλυσε τις τελευταίες ώρες η Χεζμπολάχ ως απάντηση βραδυνής ισραηλινής επιχείρισης την ίδια ώρα που η Χαμάς χαμηλώνει τις προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία.

Οι εξελίξεις τονίζουν πόσο ευμετάβλητη είναι κάθε ώρα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Μία ημέρα αφότου, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωνε ότι μια συμφωνία «ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά» για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της οργάνωσης σημείωσε ότι «το να λέμε ότι πλησιάζουμε σε μια συμφωνία για εκεχειρία είναι μια πλάνη».

«Δεν βρισκόμαστε απέναντι σε μια συμφωνία ή σε πραγματικές διαπραγματεύσεις αλλά μάλλον απέναντι στην επιβολή αμερικανικών προσταγών», ανέφερε σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο Σάμι Αμπού Ζόχρι, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, καταγγέλλοντας «μια τεράστια οπισθοδρόμηση» κατά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Ντόχα ανάμεσα στις μεσολαβήτριες χώρες, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και την Αίγυπτο, και τους Ισραηλινούς.

Δέκα νεκροί στο νότιο Λίβανο

Νωρίτερα, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους δύο παιδιά, και πέντε τραυματίσθηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε κτίριο κατοικιών στην πόλη Ναμπατίγια του νότιου Λιβάνου.

Τα θύματα ήταν όλα Σύροι πολίτες, μετέδωσε το πρακτορείο προσθέτοντας ότι ο τελικός απολογισμός της επίθεσης θα ανακοινωθεί μετά τη διεξαγωγή τεστ DNA για την αναγνώριση των θυμάτων.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι το αεροπορικό πλήγμα είχε στόχο αποθήκη όπλων που χρησιμοποιούνταν από μαχητές της Χεζμπολάχ.

Το πλήγμα πραγματοποιήθηκε μετά τη διακοπή χθες, Παρασκευή των συνομιλιών μεταξύ της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς και του Ισραήλ στην Ντόχα για κατάπαυση του πυρός, ενώ οι διαπραγατευτές πρόκειται να συναντηθούν και πάλι την ερχόμενη εβδομάδα.

Eπιπλέον ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξόντωσε διοικητή της επίλεκτης δύναμης «Ραντβάν» της Χεζμπολάχ σε μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον νότιο Λίβανο.

Ο Χουσεΐν Ιμπραήμ Κασάμπ χτυπήθηκε ενώ οδηγούσε μοτοσυκλέτα κοντά στην παραλιακή πόλη της Τύρου.

Ο Ισραηλινός Στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από το χτύπημα.

Μπαράζ από 55 ρουκέτες

Σε απάντηση η Χεζμπολάχ, εκτόξευσε ένα μπαράζ από πείπου 55 ρουκέτες σε κιμπούτς του βόρειου Ισραήλ.

Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό το Σάββατο, δύο στρατιώτες του IDF τραυματίστηκαν σε επίθεση με εκρηκτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε στρατιωτική θέση κοντά στη βόρεια κοινότητα Misgav Am, δήλωσε ο στρατός. Ο ένας από τους στρατιώτες καταγράφηκε σε σοβαρή κατάσταση, ενώ ο άλλος τραυματίστηκε ελαφρά. Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την επίθεση λέγοντας ότι εκτόξευσε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ.

Οι ρουκέτες είχαν στόχο το μεγάλο μπαράζ τ είχε στόχο το Ayelet HaShahar, ένα κιμπούτς που βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα (6,2 μίλια) από τα σύνορα με τον Λίβανο. Η κοινότητα δεν είναι μεταξύ των δεκάδων πόλεων που εκκενώθηκαν.

Αλ Σίσι: Φαύλος κύκλος αστάθειας

O Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, προειδοποίησε σήμερα για έναν «φαύλο και επικίνδυνο κύκλο αστάθειας» που απειλεί την περιοχή λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα, υποδεχόμενος στο Κάιρο τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ, όπως ανέφεραν οι υπηρεσίες της αιγυπτιακής προεδρίας.

«Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία των εξ εξελίξει διαπραγματεύσεων» για την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, «προκειμένου να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα βάλει τέλος στην αιματοχυσία», είπε ακόμη ο κ. Σϊσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας.

Από την πλευρά του ο κ. Σεζουρνέ ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τις «γαλλικές προσπάθειες προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις» στην περιοχή.

Νωρίτερα σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών συζήτησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μπαντρ Αμπντελάτι,τις εν εξελίξει διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής διπλωματίας, Άχμεντ Αμπού Ζέιντ.

Ο Γάλλος υπουργός, που ολοκληρώνει μια περιοδεία στη Μέση Ανατολή, «κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να προστατεύσουν τους αμάχους», σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον κ. Αμπντελάτι.