Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Ουκρανία χρησιμοποίησε δυτικούς πυραύλους, πιθανόν αμερικανικής κατασκευής HIMARS, για την καταστροφή της γέφυρας πάνω από τον ποταμό Σέιμ στην περιφέρεια του Κουρσκ.
«Για πρώτη φορά, η περιφέρεια του Κουρσκ επλήγη από δυτικής κατασκευής εκτοξευτήρες ρουκετών, πιθανόν αμερικανικούς HIMARS», δήλωσε μέσω του Telegram η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Ως αποτέλεσμα της επίθεσης στη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σέιμ στην περιφέρεια του Γκλούσκοβο, η γέφυρα καταστράφηκε εντελώς και σκοτώθηκαν εθελοντές που βοηθούσαν τον πληθυσμό που απομακρυνόταν».
Αναμεταδίδοντας την είδηση, τo Reuters σημειώνει πως δεν ήταν άμεσα σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.
Στο διαδίκτυο πάντως κυκλοφορεί βίντεο με τη στιγμή της επίθεσης, η γνησιότητα του οποίου δεν έχει επίσης επαληθευτεί.
Ukrainian Air Forces showed footage of destroying the bridge in Kursk region.
Reportedly, this is the bridge over Seym. https://t.co/c5tSfYnyIb pic.twitter.com/Yd2Lh4qppi
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) August 16, 2024
To ζήτημα των όπλων
Οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής, επισήμως, θεωρούν ότι η ουκρανική εισβολή παραμένει μια τακτική κίνηση άμυνας, στην εξυπηρέτηση της οποίας το Κίεβο μπορεί να χρησιμοποιεί αμερικανικό εξοπλισμό, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον. Εξέφραζαν, ωστόσο, ανησυχίες ότι θα υπάρξουν επιπλοκές όσο τα ουκρανικά στρατεύματα προωθούνται πιο βαθιά στο εχθρικό έδαφος.
Υπ΄αυτήν την έννοια, η ουκρανική προέλαση αποτελεί, δυνάμει, πρόκληση στην κεντρική αντίληψη της Ουάσινγκτον: Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας ανωνύμως στο Reuters, δήλωσε ότι εάν η Ουκρανία ξεκινούσε να καταλαμβάνει ρωσικά χωριά και άλλους μη στρατιωτικούς στόχους χρησιμοποιώντας όπλα και οχήματα των ΗΠΑ, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι παρωθεί στα άκρα τα όρια που είχε επιβάλει η Ουάσιγκτον ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε αίσθηση για απευθείας σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
Από την πλευρά του το Ηνωμένο Βασίλειο, με ανακοίνωση του Υπ. Άμυνας υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική του Λονδίνου.
«Ότι η Ουκρανία, δηλαδή, έχει σαφές δικαίωμα αυτοάμυνας έναντι των παράνομων επιθέσεων της Ρωσίας και αυτό δεν αποκλείει επιχειρήσεις εντός της ρωσικής επικράτειας».
Εξισορροπώντας ωστόσο την θέση αυτή, η Βρετανία εξακολουθεί να αρνείται στο Κίεβο τη χρήση πυραύλων Storm Shadow εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας.
Γερμανός πρέσβης: Καμία διάθεση διαπραγμάτευσης
Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρεσβευτής της Γερμανίας στη Μόσχα όταν ρωτήθηκε κατά πόσο πιστεύει ότι Ρωσία και Ουκρανία θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα της Βόννης General-Anzeiger, o Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ υπογραμμίζει πως «επί του παρόντος, η ρωσική πλευρά δεν δείχνει καμιά προθυμία να διαπραγματευθεί, καθώς επιμένει σε υπερβολικά προαπαιτούμενα».
Εξηγεί πως όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν λέει ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει με την ηγεσία της Ουκρανίας μόνον αφότου οι ουκρανικές δυνάμεις αποσυρθούν από όλα τα εδάφη τα οποία θεωρεί πως η Ρωσία έχει ήδη προσαρτήσει -συμπεριλαμβάνων εκείνων που τα ρωσικά στρατεύματα δεν έχουν καν υπό τον έλεγχό τους- τότε είναι σαφές πως ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου δεν μιλάει σοβαρά.
Σχολιάζοντας την ουκρανική εισβολή στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, ο Λάμπσντορφ αναφέρει ότι ήταν μια «δυσάρεστη έκπληξη» που προκάλεσε νευρικότητα στη Μόσχα.
Ο γερμανός πρεσβευτής υπογραμμίζει πως «κάποια μέρα η Ρωσία θα πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι με αυτόν τον πόλεμο επιτυγχάνει πολύ λιγότερα από όσα σχεδίαζε στην αρχή», ότι προκαλεί στον εαυτό της «σοβαρό πλήγμα διεθνώς» και ότι η οικονομία της έχει εξελιχθεί σε αμιγώς πολεμική «καθ’ υπερβολή και δεν θα είναι βιώσιμη».